Hopp til innhold

Vil bytte ut sametingstopp

Vibeke Larsen har i nesten to perioder vært medlem av Sametingets «regjering». Nå er hun uønsket av partiets medlemmer i egen valgkrets. Samtidig er det intern uro i partiet.

Vibeke Larsen

Vibeke Larsen er sametingsråd

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Etter den aller første nominasjonsrunden i Vesthavet valgkrets er ikke Larsen på Arbeiderpartiets liste en gang. Kretsen består av 35 kommuner i både Nordland og Troms .

– Jeg har ikke sett noen liste; så dårlig fungerer kommunikasjonen, sier Vibeke Larsen til NRK.

– Trist

41-åringen har vært medlem av sametingsrådet siden 2007. Hun ble fast representant på Sametinget i 2004 etter å ha vært vararepresentant.

– Hva synes du om at du er vraket i første runde?

– Det er veldig trist at de synes jeg har gjort en så dårlig jobb for valgkretsen. Samtidig vet jeg at man i et politisk system blir veid og vekta hvert fjerde år. Jeg stiller jo fortsatt til gjenvalg, og det er nominasjonsmøtet i høst som avgjør det hele, sier Larsen til NRK

Trakk seg som leder - vil inn på tinget

Det er nominasjonskomitéen i Arbeiderpartiets samepolitiske forum i Vesthavet som har laget det aller første listeutkastet. Den toppes av Johan Daniel Hætta.

Han var også leder av forumet i kretsen, men gikk av med øyeblikkelig virkning i forrige uke. Ifølge Hætta er en del av årsaken til avgangen samarbeidsproblemer med partiets sametingsrepresentanter.

– Det har ikke vært den beste kontakten positivt sett. Jeg legger ikke mer skyld på dem enn på meg selv, sier han til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tysfjord rådhus og Johan Daniel Hætta (innfelt)

Johan Daniel Hætta er kommunestyrerepresentant i Tysfjord kommune i dag.

Foto: Billy Jacobsen, NRK / Tysfjord kommune

Hætta bekrefter likevel at han ønsker å stille som kandidat for Ap i valgkrets 5. Han oppgir også hardt arbeidspress på jobben i NAV, og mange politiske verv i Tysfjord kommune som årsak til avgangen.

Etter at Johan Daniel Hætta gikk av som leder, rykket nestleder Elin Larsen opp som leder av forumet. Hun er også leder av nominasjonskomitéen.

– Stor misnøye

Hun legger ikke skjul på at mange lokallag ønsker endringer, og at misnøyen med Vibeke Larsen og Geir Johnsen er stor enkelte steder.

– Vi fikk både muntlige og skriftlige tilbakemeldinger som gikk ut på at mange var misfornøyd med våre representanter. Mange mener dem har vært usynlige i perioden i forhold til lokalpolitikken i regionen. Noen av lokallagene sier at de føler seg glemt av samepolitikerne, sier Elin Larsen til NRK.

Vibeke Larsen sier de har forholdt seg til det lokale valgprogrammet som de gikk til valg på i 2009.

– Det er det vi også har fremmet på Sametinget. Jeg stiller meg ikke uforstående til kritikken. Kommunikasjonen i forumstyret har ikke vært god. Vi har jo hatt styremøter hvor sametingsrepresentantene ikke har vært innkalt en gang, sier hun.

Geir Johnsen som ble valgt inn etter valget i 2009, sier kritikken overrasker ham.

– Vi har fått til svært mye. Blant annet er Salangen kommet med i området som kan få tilskudd fra Sametinget til næringsutvikling. I tillegg har vi fått gjennomslag for mange prosjekter både i tilskuddsstyret og sametingsrådet, sier han.

– Finner ikke på navn

«Tydeligvis ikke» svarer Elin Larsen på spørsmålet om posisjonen Vibeke Larsen har hatt på Sametinget, ikke har noen innvirkning på ønskene fra Aps lokallag i Vesthavet valgkrets.

– Det er ikke nominasjonskomitéen som sitter og finner på navn, men det er mange lokallag i kretsen som har sendt inn forslag. Ut av dette har vi da laget en liste, sier hun.

Tove Berg og Arild Inga Pettersen er ført opp på 2. og 3. plass.

Geir Johnsen, 2. kandidat for Ap i Vesthavet Valgkrets

Geir Johnsen.

Foto: Arbeiderpartiet

– Har samarbeidsproblemer

Nominasjonsprosessen fortsetter i løpet av høsten. Komitéen skal sende et nytt forslag etter tilbakemeldingen etter første runde. Til slutt er det det nominasjonsmøte som avgjør hvem som blir Aps kandidater fra valgkretsen.

Lederen bekrefter at det har vært samarbeidsproblemer med partiets sametingsrepresentanter.

– Det har vært kommunikasjonsproblemer mellom lederen i forumet og sametingsgruppa. Vi som sitter i forumet blir beskyldt for å være passive; at vi ikke tar opp saker. Samtidig er det jo også slik at vi må få innspill både fra lokallagene og spesielt sametingsgruppa, men den prosessen har ikke vært god, forteller hun til NRK.

Sametingsrepresentant Geir Johnsen synes denne kritikken er underlig.

– Vi har etterlyst styremøter i forumet en rekke ganger, men dette blir ikke respondert. Og når styret har innkalt til møter, så blir ikke vi invitert selv om vi skal tiltre ved slike anledninger. Derfor blir det for enkelt for den avgåtte lederen å skylde på kommunikasjonsproblemer, sier han til NRK.

Vesthavet har i dag fem representanter på Sametinget. Etter valget i 2013 skal fire politikere velges inn.

Slik ble valgresultatet i 2009:

Valgkrets 5

Parti

Forhåndsst. 

Tot.stemmer

Prosent

Mandatprogn

NSR 

166

437

47.7 

3

Sp 

28 

71

7.7

 

DnA

106

226

24.6

Frp 

41

68

7.4

0

SFF 

15

60

6.5

 

Sjaddo 

32

55

6.0

 

Korte nyheter

  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK
  • UiT får 30 mill. til nytt forskningssenter

    Universitetet i Tromsø, UiT Norges arktiske universitet, har fått 30 millioner kroner fra Forskningsrådet til et nytt forskningssenter.

    Det skal fremme god livskvalitet og styrke trivsel, myndiggjøring og tilhørighet for utsatte barn og unge i nord, opplsyser UiT i en pressemelding.

    Senteret Arctic Research Centre for Children and Youth at Risk skal etableres og ledes av Institutt for barnevern og sosialt arbeid på HSL-fakultetet.

    – Vi skal forske på hva som kan øke utsatte barn og unges følelse av å bli verdsatt i hverdagen, forteller prosjektleder og professor Rita Sørly.

  • Gjenoppretter samisk forening etter 20 år

    Sámi Sosialbargiid Searvi / Samisk sosialarbeider forening ble opprettet i 1984 og i år har foreningen 40 års jubileum.

    I år har fire samiske sosialarbeidere tatt initiativ til å gjenopprette foreningen som har vært inaktiv i 20 år. Målet i år er å arrangere et jubileumsseminar og årsmøte i Alta 5. og 6. september, skriver foreningen i en pressemelding. De har fått tilskudd fra både Sametinget og Fellesorganisasjonen for sosialarbeidere.

    Leder og initiativtaker for interimsstyret, Roy-Arne Varsi, håper at Sámi Sosialbargiid Searvi kan bli et felles talerør for samiske sosialarbeidere, undervisere og forskere som arbeider med samiske- og urfolksrelatert tematikk.

    Roy-Arne Varsi
    Foto: Privat