Hopp til innhold

– Stygge sleivspark fra Brekk

NRL-leder Nils Henrik Sara reagerer sterkt på pusekatte-karakteristikker fra landbruksministeren.

NRL-leder Nils Henrik Sara

NRL-leder Nils Henrik Sara oppfatter landbruksminister Lars Peder Brekks uttalelser som nedrakking av reindrifta som helhet.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– De ordene som landbruksministeren brukte om reindrifta under sitt besøk i Karasjok egner seg ikke til bruk i offentlige rom, mener leder Nils Henrik Sara i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL).

Han oppfatter uttalelsene til statsråden som nedrakking av reindrifta.

Det var i forbindelse med presentasjon av regjeringens forslag til stortingsmelding om landbruks-og matpolitikk for Sametinget at Lars Peder Brekk kom med kommentarer om reindrifta, som ikke har gått upåaktet hen i Sápmi.

«På størrelse med pusekatter»

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Flere reagerer på uttalelsene til landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

«Reinkalver på størrelse med pusekatter« og «NRL henger med geipen» er noen av uttalelsene fra statsråden som NRL-lederen og sametingsrepresentanter nå reagerer på.

Ministeren gav også reindriftas ledere beskjed om å vise større optimisme på vegne av næringen. Brekk viste til bekymringen som NRL har uttrykt for departementets planer om omlegging av reindriftsforvaltningen som et eksempel:

– Hvis dere har så dårlig selvtillit at dere tror at dette vil ødelegge muligheten for innflytelse, så må dere tenke dere om dere som representerer reindrifta, fordi muligheten til innsigelse ligger der fortsatt, sa Brekk.

Ber om respekt

NRL-leder Nils Henrik Sara mener det er uhørt av en minister å ordlegge seg så nedsettende om en næring og dens utøvere.

– Jeg ønsker jo fortsatt å tro at landbruksministeren vil det beste for reindrifta, men da skal vi ikke behøve å oppleve slike sleivspark i ny og ne, og som rakker ned på reindrifta, sier Sara.

– Overkjører reindrifta

Han gir uttrykk for at NRL ved flere anledninger har følt at departementet forsøker å trumfe igjennom saker slik de vil ha det, uten å møte reindrifta med ønske om gjensidig dialog før saker vedtas.

– Når myndighetene nå opplever at NRL ikke uten videre vil la slike endringer passere, så provoserer dette tydeligvis landbruksministeren så mye at han tyr til slike upassende kommentarer, sier Sara.

– Det er jo flere saker som NRL har kritisert myndighetene for de siste årene, er det så rart da at statsråden får følelsen av at næringen møter urfordringer med et negativt syn?

– Det kan så være, men NRL skal hele tiden ivareta interessene til de som driver med reindrift i Norge, og da bør myndighetene tåle at NRLs syn i mange saker ikke samsvarer med det staten mener er næringens beste, sier Sara.

– Tilliten er svekket

Anders Somby Jr.

Sametingsrepresentant Anders Somby Jr. innrømmer at hans tillit til statsråden er svekket.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Også på Sametinget er det sterke reaksjoner på uttalelsene til landbruksminister Lars Peder Brekk. Sametingsrepresentant for Flyttsamelista, Anders Somby jr., mener at dette svekker samarbeidet mellom Sametinget og Statsråden.

– Etter Reindriftsloven skulle jo myndighetene gi adskillig større medbestemmelse til reindrifta over næringens framtid, men så opplever vi derimot det motsatte, sier han, og legger til at hans tillit til Landbruksministeren er svekket.

Også leder for Norske Samers Riksforbund (NSR) og tidligere sametingspresident, Aili Keskitalo, reagerer på Brekk sine uttalelser.

– Jeg må si meg enig med Somby jr. i at tiliten til statsråden er svekket fordi vi hadde forventninger om at han skulle lytte til våre meninger om reindriftens utfordringer, og ikke bare komme hit for å gjenta sine argumenter, sier Aili Keskitalo.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK