Så mye kjøtt ødela bruksreglene

Reineiere undrer seg over «harde bud» når myndighetene skal få ned reintallet. Regnestykket går på gram.

Reinkjøtt

Reintallet i Finnmark skal ned, og Landbruksdepartementet er «ingen kjære mor» overfor Reindriftsstyret.

Foto: NRK

– Omtrent dette er vekta som utgjorde forskjellen når det var snakk om våre kalvevekter. På grunn av dette ble ikke slaktevekta godkjent, sier Ole Mathis J. Eira og skjærer kjøtt hjemme på kjøkkenet.

Hundre gram

Landbruksdepartementets brev veltet planene til Fávrrosorda reinbeitedistrikt, som Eira er leder av.

Distriktets reintall blir ikke godkjent.

Om kalvene hadde veid hundre gram mer ville myndighetene ha godkjent reintallet.

Dyrene veier 16 kilo og 900 gram, mens myndighetens minstekrav er 17 kilo.

Ole Mathis J. Eira

Ole Mathis J. Eira.

Foto: Hans Børge Hartvigsen

Selv mener distriktet å ha plass til 7 000 rein.

Staten sier nei på grunn av lav kalvevekt.

Mye tid til spille

– Vi har brukt mye tid på dette og jobbet for for at tallet skal godkjennes. Vi har fulgt bestemmelsene til staten. Kriterieutvalget har utarbeidet disse, og vi følger dem. Når vi da ikke får godkjent tallet, er det merkelig, sier Ole Mathis J. Eira.

Eira mener reindriftsutøvernes jobb ikke er til nytte.

– Det nytter ikke å vise staten at vi kan vår jobb, sier han.

– De godtok ikke vårt øvre reintall tross at Reindriftsstyret, områdestyret og forvaltningen her har gjort dette i samarbeid med oss.

For høyt reintall

Fávrrosorda og seks andre reinbeitedistrikt i Kautokeino har fått brev om at de har et altfor høyt reintall og at deres bruksregler ikke blir godkjent.

Departementet kommenterer ikke utslaget på 100 gram, men vektlegger at reintallet skal ned og at fjorårets krise i Finnmark ikke må få gjenta seg.

Korte nyheter

 • Utenriksministere møtes i Tromsø

  Utenriksministre fra fire land møtes når Barentsrådet holder møte i Tromsø i 26. oktober. Norges Anniken Huitfeldt, Finlands Pekka Olavi Haavisto, Russlands Sergej Lavrov og Islands Gudlaugur Thór Thórdarson bekrefter sin ankomst, skriver Nordlys. Barentsrådet er et regionalt samarbeidsforum for utvikling av Barents-regionen. Norge har de to siste årene hatt formannskapet og nå overtar Finland roret.

  Sergej Lavrov
  Foto: AP
 • Håper Fosen-dommen blir en vekker

  Forsker Susanne Normann håper Fosen-dommen blir en vekker både for myndighetene og utbyggerne, skriver Europower Energi. – Samene har følt seg fullstendig overkjørt av vindkraftutbyggerne, sier Normann. Hun har nylig levert sin doktoravhandling om klimatiltak i urfolk-sammenheng i Brasil og Norge, herunder vindkraftutbygging i sørsamiske områder.

  Susanne Normann
  Foto: Nordlandsforskning
 • LAN med fokus på slektsgransking

  – Dette skal bli skikkelig morsomt og spennende. Det uttaler initiativtakerne for den første slekts-LAN noensinne Peter Berg Mikkelsen og Ragnhild Lien i det lulesamiske senteret Árran i Hamarøy. Arrangementet går for seg på lørdag i Árran, og arrangementet er åpent for alle som er interessert i slekt og slektsforskning. Arrangementet er en del av den samiske språkuka Giellavahkko. Les mer om det her.

  Peter Berg Mikkelsen, Ragnhild Lien Slekts-LAN
  Foto: Sander Andersen / NRK