Hopp til innhold

Kraftig overhøvling fra Brekk

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) ga under sitt besøk på Sametinget tirsdag klar beskjed om at det skal slaktes betydelig antall rein kommende høst.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Når det i enkelte områder i Indre-Finnmark finnes reinkalver med vekt på nivå med pusekatter, da sier det seg selv at noe er alvorlig galt, sier landbruksminister Lars Peder Brekk.

Denne kraftsalven kom Statsråden med da han tirsdag presenterte melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken, «Velkommen til bords» for Sametinget i Karasjok. Brekk var imidlertid rask med å poengtere at reinkalvene ikke er i like dårlig forfatning i hele reindrifts-Norge.

LES OGSÅ: Reindriftsorganisasjon kritiseres av Brekk

LES OGSÅ: Inngår tettere samarbeid med reindrifta

Bekymret for reindrifta

Ikke overraskende var Landbruksministeren i sitt innlegg svært opptatt av tilpasning av reintallet i Finnmark. Han ga i klare ordelag beskjed om at situasjonen i enkelte områder i Indre-Finnmark er alvorlig, med tanke på dyrevelferd og overbelastning av beiteområdene.

– Når reindrifta i enkelte områder ikke selv evner å finne løsninger som er forsvarlig ut ifra balanse mellom reintall og beitegrunnlag, da må vi som ansvarlige myndigheter ta tak i dette, sier Brekk.

Han er spesielt bekymret for utviklingen i kjerneområdene for reindriften, i Indre-Finnmark. De har flest rein og lavest inntjening av driften, påpekte han.

Varsler mer slakting

Slakting

Landbruksministreren forventer stor aktivitet på reinslakteriene kommende høst.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Landbruksministeren var også tydelig på at han ikke har gitt opp målet om reduksjon av antall rein.

La meg bare få slå fast en gang for alltid, at oppfølging av fastsatt reintall er en prioritert oppgave også i tiden framover fra min side, sa Brekk.

For å få til denne reduksjonen vil departementet se til at det slaktes adskillig mer rein kommende slaktesesong enn hva som var tilfelle sist høst.

Det er ikke fastsatt noe endelig tall fra reindriftsmyndighetene for hvor stor reduksjonen av reintallet bør bli i Finnmark. Før jul antydet leder for Reindriftsstyret, Inge Ryan, at reintallet bør reduseres betydelig.

Myndighetene anslår at det i Norge er omlag 250.000 tamrein. Ressursregnskapet for 2009-2010 viser at det da var omlag 180.000 rein i Finnmark.

LES OGSÅ: Krever at reintallet fastsettes på nytt

LES OGSÅ: - Det går mot tvangsslakting

LES OGSÅ: - 60.000 rein vil måtte tvangsslaktes

Ingen ris bak speilet

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i samtale med Sametingspresident Egil Olli.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og Sametingspresident Egil Olli ønsker begge en bedre dialog om landbruks- og reindriftspolitikk.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Selv om Brekk var ganske krass i sin karakteristikk av hva som er situasjonen hva gjelder produksjon og slaktevekt i enkelte områder i Indre Finnmark, antydet han ikke tvangsslakting som mulig tiltak for å få redusert reinflokkene i Indre-Finnmark.

Landbruksministeren mener at det også er mange som driver reindrift på bærekraftig måte og de fortjener ros for det:

– I de fleste områdene i Norge har reinbeitedistriktene nå selv utarbeidet og fått fastsatt økologisk bærekraftig reintall, og jeg vil berømme disse distriktene for grundig og godt arbeid med bruksregler for hvordan deres arealer skal utnyttes best mulig, sier Brekk.

Ønsker bedre dialog

I forbindelse med besøket i Karasjok har Landbruksministeren også hatt eget møte med Sametingspresident Egil Olli og leder for Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), Nils Henrik Sara.

Nils Henrik Sara

Nils Henrik Sara, leder for Norske Reindriftsamers Landsfobund (NRL).

Foto: NRK

Både Sametinget og NRL har kritisert Landbruksdepartementet for manglende vilje til dialog i saker som berører reindrifta. Etter møtet med Brekk var begge mer optimistiske når det gjelder framtidige samtaler med Statsråden og Departementet.

LES OGSÅ: - Lite om reindrift i «matmelding»

– Statsråden er enig i at konsultasjoner med Sametinget bør forbedres og Brekk vil høste av erfaringer fra andre departementer som har etablert gode konsultasjonsrutiner med Sametinget, sier Olli.

– I likhet med Olli håper NRL på bedre dialog med Departementet, og også med Sametinget i forbindelse med forskjellige utfordringer som berører reindrifta, sier NRL-leder Nils Henrik Sara.

( KOMMENTERING AV DENNE ARTIKKELEN ER STENGT PÅ GRUNN AV UPASSENDE INNHOLD )

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK