Hopp til innhold

– Det er nok ikke slik det er

Tidligere styreleder i sameforening reagerer på uttalelser fra enkeltindivider som gir seg ut for å representere flertallet.

Knut Sivertsen gir seg ikke i kampen om å få posten fram til gården sin
Foto: Sander Andersen (arkivfoto / NRK

Tidligere styreleder i Sálto Bihtámsámij Særvi/Salten Pitesamiske Forening Knut Sivertsen fra Beiarn i Nordland reagerer på uttalelsen til Finn Strand der han sier at arbeidet som de har nedlagt for å bevare og arbeide for pitesamisk kultur er fåfengt.

– Det skjer ikke noe, og vi får heller ikke informasjon. Og når vi spør blir vi avvist, sa tidligere styreleder i det pitesamiske senteret Duoddara Ráfe, Finn Strand til NRK 3. september.

Les også: Misfornøyde pitesamer

Vantro

Tidligere styreleder i Sálto Bihtámsámij særvi/Salten Pitesamiske forening reagerer med vantro på oppslaget.

– Rent personlig oppfatter jeg ikke situasjonen som den blir presentert. Jeg opplever ikke at det er noe motsetningsforhold blant oss pitesamer. Videre viser jeg til oppslaget styret i Sálto Bihtámsámij særvi/Salten Pitesamiske forening har fattet, noe jeg støtter. Uttalelsen til Finn Strand får stå for hans regning. Jeg opplever det ikke sånn. Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen Strand kommer med.

Knut Sivertsen sier at det pitesamiske miljøet er veldig sårbart, og han er derfor redd for at dette skader mere enn det gagner.
– Det er i alle fall ikke heldig med slike uttalelser som dette. Vi er så få at vi bør unngå slike ting.

Styrevedtaket

På møte i styret for Sálto Bihtámsámij Særvi/Salten pitesamiske forening 10. september ble følgende uttalelse enstemmig vedtatt:
«Styret i Salten pitesamiske forening ønsker å presisere at Finn Strands og John Moens uttalelser i media i den senere tid er deres personlige meninger og har ingen rot eller støtte i det pitesamiske miljøet som foreningen representerer."

Ikke furten

Finn Strand står for sine uttalelser i media, og mener situasjonen nok er som han beskriver.
– Jeg fatter ikke at de kan si noe slikt. Hvorfor er det så mange som har meldt seg ut av foreninga, spør Finn Strand. – Vi må jo få rede på hav som skjer, legger Strand til og nevner mange som har meldt seg ut av foreninga.

Finn Strand og hans medsammensvorne har mange jern i ilden

Finn Strand

Foto: Harrieth Aira/NRK

Er du furten siden du ikke lenger er med i styret i foreningen og i stiftelsen Duoddara Ráfe?

– Nei. Fort all del ikke. Man kan jo si at man er satt på båsen siden de nærmest går bak ryggen min. Jeg vet jo ikke hva som skjer. Derfor reagerer jeg som jeg gjør.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole