Hopp til innhold

– Overraskende lett å regne ut din fremtidige pensjon

En enkel kalkulator på nettet og en liste over hvor du har jobbet, er alt du trenger.

Pensjonskalkulator

NAVs pensjonskalkulator «Din pensjon» har samlet inn pensjonsinformasjonen din fra folketrygden og de største tjenestepensjonsleverandørene i Norge.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Ole Christian Lien

Aldersgrensen for bruk av Min ID er 13 år, hvilket også er aldersgrensen for bruk av Din pensjon. Har du ikke hatt en inntekt ennå, vil det ikke være noen opplysninger fra deg i kalkulatoren, sier Ole Christian Lien.

Foto: NAV
Jan Fredrik Nordby

Lek deg med kalkulatorene og vurder alle alternativene før du bestemmer deg, sier Jan Fredrik Nordby.

Foto: Statens Pensjonskasse

Hver måned kommer lønna inn på brukskontoen din, og som arbeidstaker har du en viss kontroll over hvor mye du får utbetalt.

Men ikke alle har satt seg inn i utbetalingene som kommer etter fylte 62 eller 67 år - pensjonen.

LES OGSÅ: Slik sikrer du deg god pensjon

Samlet det meste på nett

Dessverre er det mange som får helt angst av å tenke på pensjon, men med mange nye kalkulatorer på nettet trenger det ikke være så ille.

NAVs pensjonskalkulator «Din pensjon» har samlet inn pensjonsinformasjonen din fra folketrygden og de største tjenestepensjonsleverandørene i Norge.

– Første gang du logger deg inn hos oss må du bruke Min ID eller kodene fra skattekortet for å få tilgang, sier Ole Christian Lien, senior rådgiver i NAV til NRK.no.

Hurtigberegningen er ett av valgene du får opp når du logger deg inn i Din pensjon.

Den viser alderspensjonen fra folketrygden dersom du velger å jobbe til du er 62, 67 eller 70 år.

– Du får en mer grundig beregning i den ordentlige pensjonskalkulatoren. Der må du fylle inn en del mer informasjon. I tillegg kan du se hva du vil få utbetalt med forskjellige alternativer, som for eksempel å jobbe i tillegg, legger han til.

Hva kan du om pensjonsordningen? Prøv vår quiz!

Kun brutto

Har du jobbet steder som NAVs pensjonskalkulator ikke har fått elektroniske opplysninger fra, kan du legge inn dette selv.

– Vi jobber med å samle inn så mye informasjon som mulig, men det vi ikke har, som for eksempel utenlandske arbeidsgivere, må du legge inn selv, opplyser han.

Beregningene som kommer frem er brutto. Vil du se hva du får utbetalt i pensjon etter skattetrekket, kan du legge inn beløpene i Skatteetatens kalkulator.

– Aldersgrensen for bruk av Min ID er 13 år, hvilket også er aldersgrensen for bruk av Din pensjon. Har du ikke hatt en inntekt ennå, vil det ikke være noen opplysninger fra deg i kalkulatoren, presiserer han.

LES OGSÅ: Har du gått i BSU-rentefella?

Ring eller møt opp

Hvis du synes kalkulatorene er vanskelige å forstå, kan du få hjelp til å tolke dem.

– Du kan enten ringe NAVs kontaktsenter for pensjon på telefon 55553334 og få veiledning over telefon, eller møte opp på ditt lokale NAV kontor.

I tillegg til NAV finnes det veldig mange andre nettsteder med pensjonskalkulatorer, og de fleste av dem tilbyr telefonhjelp.

– Det å gå inn på et nettsted kan for mange oppfattes som litt skummelt. Det er veldig mange som ønsker å snakke med noen. Jeg vil likevel anbefale å bruke kalkulatorene som finnes til å leke litt med tall, slik at du får en viss oversikt over alternativene, sier Jan Fredrik Nordby, fagsjef i Statens Pensjonskasse til NRK.no.

Han jobber blant annet med å holde kurs om pensjon, og kan fortelle at det er mange som blir overrasket over hvor lett det er å finn frem til hva pensjonen blir.

– Det finnes flere ulike kalkulatorer. Her finner du link til tre av de viktigste, inkludert NAV sin, legger han til.

LES OGSÅ: Mener pensjonsreformen er grunnleggende urettferdig

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

LES OGSÅ: - Pensjonsreformen kan diskriminere

Mange valg

For å finne ut hva du får i pensjon, må du finne ut hvem du har krav på å få pensjon av.

– Start med å sjekke hvilken pensjonsordning du har der du jobber nå, så kan du lage en oversikt over hvor du har arbeidet før, oppfordrer han.

Deretter må du se om pensjonsordningen din tilbyr flere muligheter enn bare alderspensjon og avtalefestet pensjon.

– Noen ordninger gir deg for eksempel både uførepensjon og etterlattepensjon, hvis du får bruk for det, mens andre ikke gjør det, forklarer han.

I tillegg er det til dels store forskjeller på offentlig og privat sektor. Offentlig sektor tilbyr som regel et garantert pensjonsnivå, mens størrelsen på pensjonen i privat sektor ofte avhenger av avkastning på pensjonsmidlene.

Det er også forskjeller på hvilke valgmuligheter du har i forhold til pensjoneringstidspunkt, pensjoneringsgrad, ogkombinasjonsmuligheter. Verdien av de ulike pensjonsordningene kan faktisk variere ganske mye, så det lønner seg å tenke litt på dette også når man skifter jobb.

– I privat sektor skal du ha fått tilsendt rettighetsbrev hvert år, men dersom du ikke har tatt vare på den informasjonen er det bare å ta kontakt, oppfordrer han.

Offentlig sektor har tidligere ikke vært pålagt å sende ut slik informasjon, men historikken finnes likevel også hos dem.

– Men husk at alle systemer kan ha feil eller mangler, så sjekk nøye om alle dine arbeidsgivere er registrert i historikken, anbefaler han.

LES OGSÅ: Blir straffet for deltidsjobb

Mange over 50 er forvirret

– Vi holder kurs flere ganger i uken, og hadde 320 kurs totalt i 2011. det sier litt om informasjonsbehovet, forteller han.

Det de jobber mye med på kursene, er å fremvise og eksemplifisere den enkeltes alternativer. Da pensjonsreformen ble innført i 2011 var det plutselig seks årskull som kunne ta ut alderspensjon i folketrygden, altså alle mellom 62 og 67 år. Dette gjelder også ansatte i offentlig sektor

– På kursene har vi skissert flere forskjellige personer som det skal være lett å kjenne seg igjen i, men det dukker alltid opp mange spørsmål i tillegg. Aldersgruppen 55+ kan ofte av forståelige grunner være veldig forvirret. De lurer på om de kan kombinere arbeid og pensjon, og når det lønner seg å gå av, skisserer han.

Når det gjelder alternativene du har, er det viktig å ta et standpunkt til hva du vil, og ikke bare se på hva som gir høyest nivå på pensjonen. Det er et viktig poeng å se på hva effekten ved 67 år av et valg du gjør ved 62 år er.

– Husk at det å ikke gjøre noe er også et valg. Du kan velge å ikke gå av, men jobbe etter fylte 62, for noen også etter fylte 67. Uansett hvilket valg du gjør, er det viktig at du sjekker hva konsekvensene for din pensjon blir. Både fra du fyller 62 år og fra du fyller 67, siden det da kan bli en endring, forklarer han.

Lek deg med kalkulatorene og vurder alle alternativene før du bestemmer deg.

– Vår kalkulator fungerer slik at du kan prøve deg frem med fiktive tall først, men det er først når du logger deg inn at du får opp dine reelle beregninger. Jeg minner om at kalkulatorene ikke snakker sammen. Selv om NAV er den kalkulatoren som har mest informasjon, må du selv sjekke at alle opplysninger er med, og eventuelt legge sammen tallene fra flere kalkulatorer, avslutter han.

LES OGSÅ: – Tvilsom ungdomsflørt frå bankane

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)