Hopp til innhold

Blir straffet for deltidsjobb

Tobarnsmor Randi Ågren og andre kvinner som vil jobbe deltid, er taperne med ny pensjonsreform. Fremtidens kvinnepensjon ligger rundt 100.000 kroner under en mannspensjon.

Randi Ågren
Foto: Eirik Kleiven/NRK

Ny pensjonsreform kan bety dårligere råd for norske kvinner

- Jeg merker jo i sosiale sammenhenger at pensjon som tema dukker opp oftere nå enn for noen år siden, seier Randi Ågren.

44-åringen jobber som styrer i en barnehage i Oslo. I dag jobber hun fulltid, men kunne tenke seg å jobbe deltid for å ha mer tid til egne barn.

- Men jeg er faktisk usikker på er hvordan det å jobbe i redusert stilling vil påvirke pensjonen min, sier tobarnsmoren.

Kvinner jobber deltid

Deltidsarbeid, frivillig eller ufrivillig, er i dag svært utbredt blant kvinner i arbeidslivet. Hele 42 prosent av alle kvinner i arbeidslivet i Norge jobber i dag deltid. Tallet for menn er 18 prosent.

Dette er mye av grunnen til at kvinner blir pensjonstapere i Norge. Prognoser fra NAV viser at fremtidens typiske kvinnepensjon ligger om lag 100.000 kroner under en typisk mannspensjon.

Vil straffe seg

Sølvi Prütz
Foto: Eirik Kleiven/NRK

Veileder på NAV, Sølvi Prütz, sier at den nye pensjonsreformen som inntrer ved nyttår vil legge opp til at du i større grad vil bli belønnet for å jobbe mye. Blant annet vil den såkalte ”besteårsregelen” faller bort.

Mens pensjonen til nå har blitt beregnet utfra de årene du har tjent best, skal nå alle år telle. 18,1 prosent av lønna blir hvert år spart opp i en pensjonspott som blir betalt ut gradvis når du pensjonerer deg.

Drømmer om det gode liv

Nye undersøkelser fra NAV viser at nordmenn flest har lite eller ingen kjennskap til pensjonsreformen og hva vi vil få utbetalt i pensjon .

Samtidig viser spørreundersøkelser at vi drømmer om en aktiv pensjonisttilværelse. Svært mange drømmer om å reise utenlands.

- Selv drømmer jeg om å leve deler av året i Italia, og samtidig ha råd til å være spandabel og raus med barn og barnebarn, sier tobarnsmor Randi.

50.000 mindre

For barnehageansatte Randi Ågren, viser utregningene fra NAV at dersom hun velger å jobbe i halv stilling fra nå til hun blir 67år, vil hun få 153.000 årlig i pensjon.

Dersom hun velger å jobbe fulltid, vil summen være 210.000. Hun vil med andre ord få mer enn 50.000 mindre årlig utbetalt i pensjon dersom hun jobber deltid.

- Det lønner seg jo overhodet ikke, men det blir jo en avveiing av hva man føler er viktigst sier Randi.

- Jeg tror kanskje at man ikke er lykkeligere som pensjonist om man har mer penger dersom man føler at man har gått på kompromiss med hva man har villet opp gjennom livet, sier hun.

Heng i stroppen

Beregningene fra NAV viser også tydelig hvordan den nye reformen legger opp til at å stå i arbeid lenge, vil lønne seg. Dette fordi den opptjente pensjonen da vil bli fordelt på færre år.

For en typisk nordmann født i 1963 med en inntekt på 400.000, vil grafen se slik ut.

Pensjon
Foto: Eirik Kleiven/NRK

Går man av som 62 åring får man 169.000 utbetalt årlig. Står personen i jobb til han blir 67 år, vil han få 224.000. Dersom personen klarer å jobbe til han blir 75, vil han bli belønnet med 477.000 i årlig pensjon.

- De som er unge i dag, må jobbe lengre enn hva man måtte før får å få det samme i pensjon. Sånn er det med den nye pensjonsreformen, er konklusjonen fra veileder Prütz på NAV.

Les også: Bank bruker bar hud for å selge pensjon

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)