Hopp til innhold

Mener pensjonsreformen er grunnleggende urettferdig

Magnus Marsdal mener den nye pensjonsreformen er urettferdig fordi den ikke tar hensyn til når folk dør. Pensjonsrådgiver Harald Engelstad vil avlive hele reformen.

Pensjonsrådgiver Harald Engelstad (t.v.) og Magnus Marsdal

Pensjonsrådgiver Harald Engelstad (t.v.) vil avlive den nye pensjonsreformen som innføres ved nyttår, mens Magnus Marsdal mener reformen er grunnleggende urettferdig.

Foto: NRK

Magnus Marsdal er leder av Manifest analyse.

Ifølge Marsdal er det 12 års forskjell i gjennomsnittlig levealder mellom en bydel i Oslo øst og Oslo vest, eller ti års forskjell i livslengden mellom renholdere og akitekter.

– Det der disse tunge arbeideryrkene der man ikke kan jobbe til langt opp i 60-70-årsalderen som vil rammes hardest, sier han.

– Penger fra de svake til de sterke

Marsdal får støtte av pensjonsrådgiver Harald Engelstad, som sier at pensjonen regnes ut fra hvor lenge folk statistisk sett lever og der de ressurssterke trekker opp gjennomsnittet.

– Jeg mener at virkningen av pensjonsreformen er at vi nå overfører penger fra de ressurssvake til de mer ressurssterke, sier Engelstad.

Tiltak for de tøffeste bransjene

Jan-Erik Støstad

statssekretær i Arbeidsdepartementet, Jan-Erik Støstad.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Arbeidsdepartementet har ansvaret for å gjennomføre pensjonsreformen.

Statssekretær Jan-Erik Støstad håper at tiltak på arbeidsplassen vil bedre vilkårene i de tøffe bransjene og dermed bidra til å utjevne forskjellen i levealder.

– Når det gjelder renhold spesielt har regjeringen sammen med partene i arbeidslivet blitt enig om en såkalt treparts bransjeprogram for å rydde opp best mulig i den bransjen som har vært en krevende bransje i mange år. Vi skal ikke akseptere at det er en bransje der man i årtier blir mer slitne enn i andre bransjer, sier Støstad.

Vil avlive reformen

Engelstad mener imidlertid småjusteringer langt fra er nok. Han vil avlive hele pensjonsreformen.

– Nå er vi så fokusert på å få flere til å jobbe lenge at vi glemmer at det er en del som ikke kan det. De blir nå straffet med en lavere pensjon og det synes jeg er sosialpolitisk helt uforsvarlig. Jeg tror det vil komme en reaksjon når folk får sett følgene av dette, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ