Hopp til innhold
Mølledammen
Foto: John-André Samuelsen / NRK

Tjøme-saken

Oppsummert

Tjøme-saken handler om ulovlig bygging i strandsonen og korrupsjon. En arkitekt og en kommunal byggesaksbehandler er begge dømt til fengsel for korrupsjon. etter en lang rettsprosess.

 • Tjøme-saken: Arkitekt og byggesaksleder dømt i lagmannsretten

  Arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen er dømt for grov korrupsjon i Agder lagmannsrett.

  De to ble dømt til åtte måneders fengsel i tingretten, men frifunnet i lagmannsretten. Saken ble anket til Høyesterett. Der ble frifinnelsen opphevet. I desember 2022 ble derfor saken behandlet på nytt i lagmannsretten.

 • – Bør frifinnes for korrupsjon

  Arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen bør frifinnes for korrupsjon. Det sa deres forsvarere under prosedyrene i dag.

  Thomas Skjelbred, Breilis forsvarer og Knut H. Strømme, Svendsens forsvarer, la vekt på at Økokrim ikke har ført bevis for at formålet med hustegningene, Breili tegnet vederlagsfritt for Svendsen, var å påvirke ham som byggesaksleder. Det er heller ikke ført bevis for at Breili har fått motytelser under behandling av byggesøknader.

  Aktoratet ba i går om at Breili og Svendsen dømmes til åtte måneders fengsel for grov korrupsjon, der to måneder er gjort betinget.

  Lagmannsrettens andre behandling av rettsak mot Rune Breili og Harald Svendsen
  Foto: H. Philip Hofgaard / NRK
 • Ber om åtte måneders fengsel

  Arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen bør dømmes til åtte måneders fengsel. Det sa politiadvokat Einar Salvesen Lieungh da påtalemyndigheten hadde sin prosedyre i Tjøme-saken i dag. Saken er oppe i lagmannsretten for andre gang og på grunn av den lange tiden, samt massiv mediedekning, sa Lieungh at to måneder av straffes bør gjøres betinget.

  I begrunnelsen for sin påstand la Lieungh vekt på at markedsverdien av arkitekttegningene Svendsen mottok var 50.000 kroner og at korrupsjonen var egnet til å svekke tilliten til offentlig forvaltning.

  Både Breili og Svendsen nekter straffskyld. Forsvarerne har sin prosedyre i morgen.

  Politiadvokat Einar Salvesen Lieungh i Agder lagmannsrett
  Foto: Philip Hofgaard / nrk
 • – Bør dømmes for grov korrupsjon

  Både arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen bør dømmes for grov korrupsjon. Det sa aktor Henrik Horn under sin prosedyre i Tjøme-saken i dag.

  Det er ikke bevist at Breili har mottatt en fordel da han tegnet huset til Svendsen, men Horn begrunnet dette med at begge har hatt en gjensidig oppfatning om at tjenester skaper grunnlag for motytelse og at hustegningene var smøring. Horn la også vekt på at tjenesten ikke var kjent for Tjøme kommune og brøt med det etiske regelverket om gaver i både kommunen og Norske arkitekters landsforbund.

  Prosedyren fortsetter etter lunsj. Forsvarerne har sin prosedyre i morgen. Både Svendsen og Breili nekter straffskyld.

  Aktoratet ved politiadvokat Einar Salvesen Lieungh og statsadvokat Henrik Horn i Tjømesaken i Agder lagmannsrett
  Foto: Philip Hofgaard / nrk
 • – Normalt med 40–80 timer

  Scott Blakely Campbell, som er ekspert på dataprogrammet Breili brukte da han tegnet huset til Harald Svendsen, tidligere byggesaksleder på Tjøme, tror Breili har brukt mer enn én dag på jobben.

  Breili har forklart at Svendsen tegnet huset selv og at han bare sto for digitaliseringen av tegningene.

  Ifølge Svendsen og Breili var dette en vennetjeneste, mens Økokrim mener det er korrupsjon på grunn av stillingen Svendsen hadde.

  Ifølge Campbell vil en arkitekt normalt bruke 40–80 timer på jobben. Han kunne likevel ikke utelukke at det var mulig å gjøre jobben på en dag, slik Breili har forklart.

  Rune Breili og Harald Svendsen (montasje)
  Foto: John-André Samuelsen / NRK