Tom Ravndal på Tjøme
Foto: Håkon Eliassen / NRK

Tjøme-saken

Oppsummert

Tjøme-saken handler om ulovlig bygging i strandsonen og mulig korrupsjon. Saken startet etter flere mediesaker i 2017. Kommunen har startet arbeidet med å gå gjennom flere hundre byggesaker, og har funnet mange feil.

 • Tjøme-dom i desember

  Dommen i saken mot arkitekt Rune Breili og de tidligere byggesakssjefene Harald Svendsen og Hans Petter Abrahamsen kommer 13. desember. Ankesaken i Agder lagmannsretten er nå ferdig.

 • Ber om å slippe bot i Tjøme-saken

  Hans Petter Abrahamsens forsvarer, Bård B. Hauger, mener det ikke er grunnlag for å gi Abrahamsen boten på 25.000 kroner som han ble dømt til å betale i tingretten.

  Den tidligere byggesaksbehandleren og leder fikk boten for grove feil på tre eiendommer. Søkerne har fått godkjent flere utbygginger som Økokrim mener er ulovlige.

  I Agder lagmannsrett torsdag reagerte Hauger på at Økokrim ikke har lett etter alternative forklaringer på hvorfor sakene fikk det utfallet. Han trakk også inn at kommunen generelt hadde elendige rutiner på byggesaksbehandling og underbemanning på avdelingen.

  – Det må ha innvirkning på straff og spørsmålet om grovhet, sa Hauger og ba om frifinnelse av Abrahamsen.

  Bård Hauger
  Foto: Rune Christoffer Holm / NRK
 • Vil fengsle Breili i åtte måneder

  Økokrim vil dømme arkitekt Rune Breili og tidligere byggesakssjef i Tjøme kommune, Harald Svendsen, til samme fengselsstraff som tingretten kom til.

  I mars ble de to dømt til fengselsstraff i åtte måneder for grov korrupsjon i den mye omtalte Tjøme-saken.

  Aktor Elisabeth Harbo Lervik mente at verken medietrykket eller sakens lengde gjør at straffen bør bli kortere. Men hun erkjente derimot at saken, som har pågått i 2,5 år, har vært for lenge.

  – Straffen kan passende settes til åtte måneders fengsel, oppsummerte aktor.

  Både Breili og Svendsen nekter straffskyld.

  Økokrim mener de to har fått fordeler av å hjelpe hverandre over tid. Og at saken er grov selv særlig fordi Svendsen var en offentlig tjenestemann.

  – Dette dreier seg ikke om en konfekteske eller en flaske vin. Breili var opptatt av å pleie forholdet sitt til Svendsen, sa hun i retten tirsdag.

  For tidligere byggesaksleder Hans Petter Abrahamsen, vil Økokrim gi han en bot på 25.000 kroner for tjenestefeil. Også det er likt som i tingretten.

  Ankesaken mot Breili, Svendsen og Abrahamsen avsluttes torsdag i Agder lagmannsrett.

  Rune Breili i Agder lagmannsrett
  Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK
 • Tjømesaken: – Endret forklaringer

  Det er siste innspurt i den pågående Tjøme-saken i Agder lagmannsrett denne uken.

  Økokrim oppsummerer saken i sin prosedyre og legger vekt på de ulike, og senere samstemte, forklaringene som arkitekt Rune Breili og byggesaksleder Harald Svendsen kom med i politiavhør, retten og til en gransker fra revisjonsselskapet BDO.

  Aktor Elisabeth Harbo Lervik mener de gjorde det bevisst, men de to har sagt at de ikke husker alle detaljene.

  Lervik mener de har fått det hun kaller utilbørlige fordeler av å hjelpe hverandre over tid. Og at saken er grov selv om verdien på tjenestene de er tiltalt for ikke var høye, særlig fordi Svendsen var en offentlig tjenestemann.

  – Dette dreier seg ikke om en konfekteske eller en flaske vin. Breili var opptatt av å pleie forholdet sitt til Svendsen, sa hun i retten tirsdag.

  Begge nekter straffskyld. Saken avsluttes torsdag denne uken.

  Elisabeth Harbo-Lervik, Økokrim, i Agder lagmannsrett.
  Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK
 • – Viktig at vi har samme forklaring

  Nok en gang ble avlyttede telefonsamtaler mellom arkitekt Rune Breili og tidligere byggesakssjef i Tjøme kommune, Harald Svendsen, tema i Agder lagmannsrett.

  I flere samtaler snakker de om utbygginger på noen adresser, terrassen hos Breili som Svendsen hjalp ham bygge, og at de var helt enige om at de ikke hadde hatt noen fordeler over årenes løp.

  – Det viktige er at vi har samme forklaring, sa Svendsen i ett av opptakene.

  – Det er små ting som ikke har gitt noen fordeler, sa Breili, som innrømmet at han så «fanden på veggen» da han innledningsvis var kalt inn til avhør, men at han ikke forsto hva de skulle ha gjort galt.

  Begge ble dømt for grov korrupsjon i Vestfold tingrett.

  Harald Svendsen i Agder lagmannsrett
  Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Programleder Martin Torstveit i tv-studioet.

Nyheter fra Vestfold og Telemark