Hopp til innhold
Mølledammen
Foto: John-André Samuelsen / NRK

Tjøme-saken

Oppsummert

Tjøme-saken handler om ulovlig bygging i strandsonen og korrupsjon. En arkitekt og en kommunal byggesaksbehandler er begge dømt til fengsel for korrupsjon. etter en lang rettsprosess.

 • Må betale bøter etter ulovlig hyttebygging

  Et byggefirma og en arkitekt må betale bøter og flere risikerer straff i forbindelse med ulovlig hyttebygging på Tjøme.

  I helgen ble det kjent at den tidligere korrupsjonsdømte arkitekten på nytt er tiltalt.

  Ifølge Økokrim skal de ha satt opp et anneks og en bod i strid med byggeforbudet langs sjøen.

 • Glad Tjøme-saken er over

  Ordførar Jon Sanness Andersen i Færder kommune seier han er glad Tjøme-saka er ferdig i rettssystemet.

  – Me skal heller ikkje gløyma at det er menneskelege sider her. Så det er bra at saka er ute av verda, seier Sannes Andersen til NRK.

  Høgsterett sitt ankeutval har avvist anken frå arkitekt Rune Breili og tidlegare byggjesakleiar Harald Svendsen i Tjøme kommune.

  Dermed blir dommen i lagmannsretten ståande der dei vart dømde til høvesvis ni og 11 månaders fengsel for grov korrupsjon.

  Breili teikna eit hus gratis for Svendsen, samtidig som Svendsen behandla byggjesøknadene til arkitekten.

 • Tjøme-saken: Arkitekt og byggesaksleder dømt i lagmannsretten

  Arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen er dømt for grov korrupsjon i Agder lagmannsrett.

  De to ble dømt til åtte måneders fengsel i tingretten, men frifunnet i lagmannsretten. Saken ble anket til Høyesterett. Der ble frifinnelsen opphevet. I desember 2022 ble derfor saken behandlet på nytt i lagmannsretten.

 • – Bør frifinnes for korrupsjon

  Arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen bør frifinnes for korrupsjon. Det sa deres forsvarere under prosedyrene i dag.

  Thomas Skjelbred, Breilis forsvarer og Knut H. Strømme, Svendsens forsvarer, la vekt på at Økokrim ikke har ført bevis for at formålet med hustegningene, Breili tegnet vederlagsfritt for Svendsen, var å påvirke ham som byggesaksleder. Det er heller ikke ført bevis for at Breili har fått motytelser under behandling av byggesøknader.

  Aktoratet ba i går om at Breili og Svendsen dømmes til åtte måneders fengsel for grov korrupsjon, der to måneder er gjort betinget.

  Lagmannsrettens andre behandling av rettsak mot Rune Breili og Harald Svendsen
  Foto: H. Philip Hofgaard / NRK
 • Ber om åtte måneders fengsel

  Arkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen bør dømmes til åtte måneders fengsel. Det sa politiadvokat Einar Salvesen Lieungh da påtalemyndigheten hadde sin prosedyre i Tjøme-saken i dag. Saken er oppe i lagmannsretten for andre gang og på grunn av den lange tiden, samt massiv mediedekning, sa Lieungh at to måneder av straffes bør gjøres betinget.

  I begrunnelsen for sin påstand la Lieungh vekt på at markedsverdien av arkitekttegningene Svendsen mottok var 50.000 kroner og at korrupsjonen var egnet til å svekke tilliten til offentlig forvaltning.

  Både Breili og Svendsen nekter straffskyld. Forsvarerne har sin prosedyre i morgen.

  Politiadvokat Einar Salvesen Lieungh i Agder lagmannsrett
  Foto: Philip Hofgaard / nrk