Hopp til innhold

Tjøme-saken er ferdig: Breili mener det er Davids kamp mot Goliat

Økokrim vil sende arkitekt Rune Breili i fengsel i 90 dager. Men advokaten hans mener de lever på en annen planet.

Forsvarere for Rune Breili

Økokrims Hans Tore Høviskeland, til høyre, mener arkitekt Rune Breili må straffes i forbindelse med to hytteprosjekter på Tjøme.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Rettssaken mot arkitekt Rune Breili ble avsluttet i dag. Økokrim har tiltalt Breili for to ulovlige hytteprosjekter på Tjøme:

Et prosjekt for å totalrenovere og bygge ut hytta til investor Conrad Clauson i Neholmveien og bygging av for store bygg på hyttetomta til komikerparet Dagfinn Lyngbø og Pernille Sørensen.

Etter nesten tre uker i Vestfold tingrett oppsummerte Breilis forsvarer saken slik:

Vi er på forskjellige planeter i denne saken. Retten må finne ut hvilken planet de er på, sa advokat Thomas Skjelbred fra advokatfirma Elden.

Men Økokrim langet ut mot Breili.

– Tiltaltes grådighet og selvsikkerhet tok overhånd. Hadde ikke Tjøme-saken sprukket, hadde Neholmveien blitt bygget, sa førstestatsadvokat i Økokrim, Hans Tore Høviskeland.

De beskyldte hyttearkitekten for å forsøke å lure kommunen for å bygge slik Clauson ville, i strandsonen.

Økokrim vil straffe Breili med 90 dager i fengsel og sende saksomkostningene for rettssaken til han. Men Breili har hele tiden nektet straffskyld. Og forsvarene hans ba om full frifinnelse.

Neholmveien 67, Færder kommune

I Neholmveien 67 hadde hytteeier Conrad Clauson store planer. Han hyret inn Rune Breili for å jobben med å tegne og søke, men prosjektet ble aldri noe av.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

– Valgte den uærlige veien

Ifølge Økokrim var målet til Breili å være arkitekten som tiltrakk seg rike og ressurssterke hytteeiere på Tjøme. Og at han var avhengig av å få til prosjektene akkurat som hytteeiere ville.

Penger var ikke noe problem for Clauson. For Breili var problemet at det som var godkjent, var for lite. Breili valgte den uærlige veien å søke flere steg, for å realisere hyttedrømmen til Clauson, hevder politiadvokat hos Økokrim, Tone Strømsnes Olsen.

Økokrim mener arkitekten, over flere byggesøknader, forsøkte å villede kommunen ved å søke om fasadeendringer for å sakte, men sikkert, øke arealet på hytta til Clauson – uten å trenge større tillatelser.

I dag, mange år etter søknadene ble sendt inn, er det fortsatt byggestans på hytta til Clauson. Prosjektet ble aldri realisert.

Investoren, som bor i London, hadde planer om en totalrenovering til 27 millioner kroner. Hytta kostet over 30 millioner da han kjøpte den i 2015.

– For det første fikk vi ikke opplevd drømmen om å ha et sommersted i Norge. Og det har vært en økonomisk katastrofe, sa blant annet Clauson under rettssaken.

Han varslet også et sivilt søksmål mot Breili.

Rune Breili i Agder lagmannsrett

Rune Breili er nok en gang tiltalt i forbindelse med byggesaker på Tjøme. Den korrupsjonsdømte arkitekten er tiltalt for uriktige opplysninger i to byggesaker på Tjøme.

Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Forsvarer: David mot Goliat

Breili har sagt i retten at han delvis burde søkt på en annen måte, men at han ikke forsøkte å bryte noen lover og regler – eller lure noen.

Forsvarene hans legger vekt på at søknadene har vært godkjent av kommunen, men Økokrim mener søknadspapirene ikke stemmer med det som faktisk ble prosjektert eller bygget hos Sørensen og Lyngbø.

Breilis forsvarer, Thomas Skjelbred synes Breili har fått hele ansvaret for det han mener var en systemsvikt i tidligere Tjøme kommune – og at kommunen burde gjort det klart at Breili måtte søkt annerledes.

Breili får ansvaret for alt som har skjedd på Tjøme. Men en dag må jo det ta slutt, sier Skjelbred oppgitt.

I retten festet han også blikket mot Økokrim, Færder kommune og Tønsbergs Blads journalist, som han anklaget for å ikke være objektive – noe som har påvirket saken negativt.

Breili opplever dette som Davids kamp mot Goliat, sa Skjelbred.

Økokrim synes derimot at Breili, med sin erfaring med hyttebygging, hadde alle forutsetninger for å forstå hva som var riktig i strandsonen.

Gryterett og Tom Cruise

Dette er en gryterett med mange ingredienser, fortsatte forsvareren.

Han viste til at alle de forskjellige påstandene i saken kunne fremstå som et sammensurium for å mistenke at Breili og folkene på byggesakskontoret skulle ha noen kriminell plan for å bygge som de ville.

Det er ikke noen beviser for at Breili og andre har hatt en «masterplan» for å bygge mer i strandsonen, sa han.

Han kommenterte også at Økokrim spekulerer i det samme som karakteren til Tom Cruise gjorde i filmen Minority Report, (som han nylig så).

Filmens handling er lagt til 2054 der politiet kan forutse kriminelle handlinger før det skjer.

Skjelbreds poeng; Storprosjektet i Neholmveien ble aldri noe av, men Breili ble likevel tiltalt.

Tom Cruise og Colin Farrell i "Minority Report"

Tom Cruise i rollen som politimannen John Anderton i filmen Minority Report.

Foto: Fox Films AS