Hopp til innhold
Hytter i Holtardalen i Rauland
Foto: Ragnar Lurås / NRK

Hyttebygging

Oppsummert

Det finnes 448.000 hytter i Norge. I 2022 ble det ferdigstilt 6690 nye fritidsboliger. Det er en oppgang på 26,1 prosent fra året før, ifølge tall fra SSB. Flere steder i landet har verneinteresser bedt om nasjonal styring med hyttebyggingen.

  • Nye omstridde hytteplanar truar politisk samarbeid

    To omstridde hytteplanar på Beitostølen, Liahaugstølen og Aasgarden 3, truar det politiske samarbeidet i Øystre Slidre kommune. Det skriv avisa Valdres.

    Torsdag vedtok formannskapet i kommunen å sende dei to omstridde planane for vidare behandling i kommunestyret. Planane er omstridd av fleire årsaker, mellom anna meiner nokon at det ikkje er fortetting av allereie eksisterande hyttefelt.

    No varslar varaordførar One Enerud frå SV, saman med Venstre, eit møte med samarbeidspartiet Ap.

    Om det ikkje blir endring, kjem Venstre og SV til å trekke seg frå samarbeidet, skriv avisa.

  • Lønner seg at hyttene blir mykje brukt

    Det er usikkert kor mykje kommunane kan tene på fritidsbustadar i framtida. Ein årsak er at helseutgiftene kan komme til å auke fordi fleire eldre vil vere meir på hytta.
    Det viser ein rapport som Menon Economics har gjort for Innlandet Fylkeskommune. Rapporten skal hjelpe kommunane til å planlegge i framtida.

    Det er varer og tenester som hyttefolket kjøper i lokalmiljøet ved hytta, som betyr mest for verdiskapinga. – Jo oftare hyttene er i bruk, jo høgare blir den lokale verdistiginga, seier prosjektleiar Kari Klynderud Sundfør i Innlandet fylkeskommune.
    – Auka bruk og oppgradering av dagens hytter, vil vere positivt, både for lokaløkonomien og klimagassutslepp, legge ho til.

    Det er kommunane Trysil, Ringebu, Øyer og Øystre Slidre(bildet) som er med i undersøkinga.

    Beitostølen
    Foto: Frode Meskau / NRK
  • Miljødirektoratet anbefaler å stanse bygging av hytter i og inntil villreinens leveområder

    Miljødirektoratet legger fram 310 tiltak som skal redde villreinbestanden i Norge, blant annet anbefaling om å stanse hyttebygging i villreinens leveområder.

    – Å hindre ytterligere hyttebygging i eller inntil villreinområdene er et svært viktig tiltak, og problemstillingen er felles for alle de norske villreinområdene. Hyttebygging tar av naturen og kan ha en negativ samfunnsøkonomisk verdi totalt sett, sier avdelingsdirektør Ivar Myklebust i Miljødirektoratet.

  • DN: Hytteselskap konkurs

    Utbygger-selskapet Kvitfjell Alpingrend er konkurs, melder Dagens Næringsliv.

    Hytteselskapets eiere, Morten Angell og Thomas Christian Lensby, opplyser til DN at selskapets samlede gjeld er på 110 millioner kroner, mens verdiene trolig ligger på mellom 50 og 70 millioner.

    Eneste kreditor er Moelv-baserte Næringsbanken asa, sier daglig leder Lensby til DN.

    Ifølge siste årsrapport har selskapet siden 2018 hatt planer om å bygge 39 hytter og et leilighetsbygg i Ringebu kommune.

    Selskapet har i 2021 solgt 12 enheter, og i 2022 seks.

    Egenkapitalen er tapt, og Kvitfjell Alpingrend sier de sliter på grunn av økende råvare-kostnader og rente. I tillegg har de merket at dyrtiden har ført til nedgang i salgsaktiviteten.

  • Redusert hyttesalg i Løten

    I Budor i Løten kommune (bildet) er det ikke solgt noen hytter gjennom vårt firma i oktober måned, sier salgsansvarlig ved Eiendomsmegler 1 sitt kontor i Stange, Petter Fjæstad.

    Dette er svært uvanlig, sier han til Østlendingen. Fjæstad sier at økte renter og dyrtid har gått hardt utover fritidsmarkedet.

    Det har også ført til at det er langt flere som ønsker å leie ut hyttene sine.

    Det er spesielt vanskelig å få solgt hyttene i den øverste prisklassen.

    Andre firmaer har solgt i alt seks hytter i Budor i oktober.

    Flere av de store hytteprodusentene i Norge har tidligere meldt om redusert salg.

    Skiløyper på Budor i Løten
    Foto: Mette Finborud Børresen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no