Hopp til innhold

Dømt for ulovlige hytteprosjekter i strandsonen: – Breili er naturlig nok skuffet

Arkitekt Rune Breili er dømt til 90 dager i fengsel for ulovlige hytteprosjekter på Tjøme.

Rune Breili

DØMT: Hyttearkitekt Rune Breili har tegnet mange av hyttene som er bygget eller pusset opp på Tjøme. Nå er han nok en gang dømt i norsk rett.

Foto: PHILIP HOFGAARD / NRK

I midten av januar gikk rettssaken mot Rune Breili i Vestfold tingrett.

Økokrim mener han ga villedende opplysninger i forbindelse med to hytteutbygginger innenfor 100-metersbeltet i strandsonen på Tjøme.

I Neholmveien var det planer om en storstilt renovering til 27 millioner kroner. Økokrim mener Breili unnlot å søke på riktig måte for å få bygget det slik hytteeieren ville. Prosjektet ble det aldri noe av.

I Havnaveien ble det bygget større bygninger enn det var tillatelse til. Rune Breili sto som ansvarlig søker. Hytta eies av komikerparet Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø.

Les også Tjøme-saken er ferdig: Breili mener det er Davids kamp mot Goliat

Forsvarere for Rune Breili

Breili har hele tiden hevdet at han ikke forsøkte å lure kommunen.

Torsdag ettermiddag kom dommen fra Vestfold tingrett. Breili er dømt til 90 dager i fengsel for flere brudd på plan- og bygningsloven.

– Vi er uenige

Straffen er akkurat like lang som det Økokrim ønsket og er en såkalt tilleggsdom.

Disse to prosjektene henger sammen med en tidligere korrupsjonsdom mot Breili og en tidligere byggesakssjef i Tjøme kommune.

Vi har mottatt dommen og må studere den før vi vet hva vi gjør. Vi er uenige i dommen og Breili er naturlig nok skuffet, sier Breilis forsvarer, Thomas Skjelbred i Advokatfirmaet Elden til NRK.

Havnaveien

I Havnaveien ble det bygget større enn det var tillatelse til. Hytta eies av komikerparet Pernille Sørensen og Dagfinn Lyngbø.

Foto: STATENS KARTVERK, GEOVEKST OG KOMMUNENE

Skjelbred ba om full frifinnelse da saken gikk i retten. Han la vekt på at søknadene har vært godkjent av kommunen, men Økokrim mener søknadspapirene ikke stemmer med det som faktisk ble prosjektert eller bygget hos Sørensen og Lyngbø.

Vurderer å anke

– Det er selvfølgelig svært skuffende, og gjør at det er nærliggende å vurdere en anke i samråd med vår klient til uken, sier Skjelbred.

I dommen fra tingretten er det derimot ingen tvil hvem som har ansvaret.

– Retten forstår at saken også har fått store personlige konsekvenser for Rune Breili selv. Dette er dessverre en direkte konsekvens av hans egne handlinger, og kan ikke være formildende ved straffeutmålingen, står det i dommen.

Økokrim langet ut

I tingretten la Økokrim lite imellom i da saken pågikk der.

– Tiltaltes grådighet og selvsikkerhet tok overhånd. Hadde ikke Tjøme-saken sprukket, hadde Neholmveien blitt bygget, sa førstestatsadvokat i Økokrim, Hans Tore Høviskeland.

Hans Tore Høviskeland i Økokrim

Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim.

Foto: Fotograf Ørnelund AS

I kjølvannet av domsavsigelsen legger ikke Høviskeland skjul på at han er tilfreds.

– Jeg registrerer at vi har fått fullt medhold i en viktig miljøkriminalitetssak. Dommen viser at det er viktig å gi riktige opplysninger til plan- og bygningsmyndighetene – ikke minst i strandsonen.

Høviskeland konstaterer også at retten anser denne saken som meget alvorlig, ved at det foreligger lovbrudd som både undergraver et tillitsbasert system og som er en fare for miljøet og strandsonen.

– Det å beskytte strandsonen er som nevnt av nasjonal betydning både for dagens og for kommende generasjoner, sier førstestatsadvokaten.

Neholmveien 67, Færder kommune

SKULLE TOTALRENOVERES: Hytta i Neholmveien på Tjøme ble kjøpt for over 30 millioner kroner i 2015 og skulle totalrenoveres. Rune Breili ble hyret inn som arkitekt og ansvarlig for søknadene til kommunen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto