Hopp til innhold

De Grønne får opptil 100 nye medlemmer - hver dag

Et foredrag om Miljøpartiet de Grønnes visjoner fylte opp de to største salene på Litteraturhuset. Nye frivillige strømmer til, og partiet får opptil 100 medlemmer hver dag.

Valgkampstart De Grønne

GRØNN IVER: Det var stor oppslutning også om De Grønnes valgkampstart i Spikersuppa i Oslo. Partiet nærmer seg nå 5000 medlemmer. For seks år siden var de 300.

Foto: Miljøpartiet De Grønne

– Det var overveldende! Folk møtte opp lenge før, så mange som kom presis ble avvist i døra. Det var det definitivt best besøkte partilederforedraget, sier De Grønnes talsperson Hanna Marcussen.

Tirsdag holdt hun foredrag på Litteraturhuset om De Grønnes visjoner og ideologi. Begge de to største salene på Litteraturhuset ble fylt til randen – til sammen 320 plasser.

– Både Rødt, SV og Ap trakk fulle saler, men det var bare med De Grønne at vi måtte avvise folk i døra. Man har jo ikke snakket om MDG i stortingssammenheng før, og da er nok folk ekstra spente på dem. Vi hadde ikke forutsett så stort innrykk, men når vi ser helgens meningsmålinger er det jo lett å forklare i ettertid, sier programansvarlig Silje Riise Næss.

50–100 medlemmer hver dag

Også partiets skoleringsmøter er godt besøkte.

– Rundt 100 personer møter opp bare her i Oslo. Det er mange som har lyst til å gjøre noe, sier Marcussen.

Hun forteller om en enorm vekst siden hun ble med i partiledelsen for seks år siden.

– I 2007 var vi 300 medlemmer. Nå er vi oppe i 5000! Det har tatt helt av de siste månedene, og det øker fortere og fortere. Nå får vi mellom 50 og 100 nye medlemmer hver dag, forteller Marcussen.

Oslo MDG

Stor stemning på årsmøtet i Miljøpartiet De Grønne, avdeling Oslo.

Foto: Monica Løvdahl / Miljøpartiet De Grønne

– Eksploderte etter nyttår

Hun tror vendepunktet kom etter kommunevalget i 2011, da MDG kom inn i bystyrene i Norges tre største byer.

– Men særlig fra nyttår har det eksplodert med nye medlemmer. Det har å gjøre med at det er valg i år og at det er nå det gjelder. Det er nå vi har mulighet til å komme inn på Stortinget, sier Marcussen.

Medlemmene og velgerne til De Grønne kommer fra en rekke andre partier – de fleste fra Arbeiderpartiet, men også fra Høyre, Venstre, SV og KrF.

Med De Grønnes framgang på målingene og muligheter for en eller flere plasser på Stortinget, kommer også debatten om hvem partiet skal samarbeide med.

Hanna Marcussen

De Grønnes talsperson Hanna Marcussen sier de har forberedt seg lenge på at gjennombruddet skulle komme nettopp i år.

Foto: NRK

– Vi si nei til Frp-regjering

Høyre-leder Erna Solberg sier i dag at hun tror det blir vanskelig å finne en felles plattform med MDG, som hun oppfatter som et ganske tydelig venstresideparti.

SV-leder Audun Lysbakken er derimot tydelig på at De Grønne ikke er et venstresideparti.

De Grønne selv trives i denne limboen:

– Da der vi det vi skal være! Det er viktig å utfordre den fastlåste blokkpolitikken vi har i Norge, sier Marcussen.

Men De Grønne ønsker samarbeid.

– Det eneste vi utelukker er å støtte en regjering med Frp, sier Marcussen.

– Grønn kannibalisme

Dagsrevyen i dag sier valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU at veksten til De Grønne kan skape det han kaller «grønn kannibalisme», altså at SV, Venstre og De Grønne spiser opp hverandre.

– Man kan tenke seg at velgerne samler seg om hvert sitt grønne parti, og at ingen av dem kommer over sperregrensa. Da vil grønne velgere få veldig lite ut av stemmene sine, sier Todal Jenssen.

Hanna Marcusson tror derimot potensialet er større enn som så:

– Jo mer fokus man får på saken, jo flere bryr seg om det. I 2009 oppga 20 prosent av velgerne miljø som sin viktigste sak ved valget, så det er et stort potensial her, mener hun.

Anders Todal Jenssen

Valgforsker Anders Todal Jenssen ser en mulighet for at alle miljøpartiene kan havne under sperregrensa i september.

Foto: NRK

DeLillos og Dumdum spiller gratis

Denne uken har De Grønne besøk av Reinhard Bütikofer, leder av De Europeiske Grønne og medlem av EU-parlamentet. Han besøker Norge for å hjelpe MDG i valgkampen.

Bütikofer er tidligere partileder for Die Grünen i Tyskland et parti som nå får 13 prosent på tyske meningsmålinger.

– Land med sterke grønne partier, som Tyskland og Sverige, har en mer ambisiøs klimapolitikk enn oss, fordi et grønt parti påvirker de andre partiene, sier Marcussen.

Til helgen samler De Grønne fire store, norske artister til valgkampkickoff: DeLillos, DumDum Boys, Valentinerne og Michael Krohn fra Raga Rockers stiller alle opp gratis på arrangementet «Lyden av grønt gjennombrudd» på Rockefeller.

– Vi har forberedt oss på gjennombruddet i mange år. Vi får nå tydelige tegn på at det ikke er mangel på engasjement, men mangel på en tydelig stemme. Folk ønsker en ambisiøs klimapolitikk, sier Marcussen.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.