NRK Meny
Normal

Bellona advarer mot De Grønne

Bellona-leder Frederic Hauge synes Miljøpartiet de grønne er naive og står for en gammeldags miljøkamp. Også Natur og Ungdom er uenig i MDGs løsninger.

Frederic Hauge

– Vi har kommet forbi det stadiet hvor dette er lilla skjerf og fotformsko. Dette er et seriøst tema i mange bedrifter, og vi må møte næringslivet på deres arena, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

Hovedkritikken fra de to miljøorganisasjonene er at De grønne ikke er teknologioptimistiske nok.

– Vi ser ikke at de sier klart ja til vindkraft, CO2-fangst og lagring. Det er en mangel på helhet i hvordan vi skal gjøre dette. Jeg tror ikke vi kan spare oss ut av klimakrisen. Vi må sette dette i system, sier Bellona-sjef Frederic Hauge.

– Lilla skjerf og fotformsko

Han mener MDG står for en gammeldags miljøkamp.

– Vi har kommet forbi det stadiet hvor dette er lilla skjerf og fotformsko. Dette er et seriøst tema i mange bedrifter, og vi må møte næringslivet på deres arena. Vi må ikke gå tilbake og bli gammelmodige, men modernisere miljøkampen. Og det vet jeg ikke om MDG representerer, sier Hauge.

– Synes du MDG er naive i sin tilnærming?

– Ja, absolutt.

Silje Lundberg, Natur og Ungdom

Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg mener MDG er for lite teknologioptimistiske.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Tilbake til 80-tallet?

Hauge reagerer særlig på at MDGs førstekandidat Rasmus Hansson trekker linjer til 80-tallet når han argumenterer for å bremse forbruket.

«De fleste som husker 1980-tallet, da vi hadde radikalt lavere kjøpekraft enn i dag, husker også at vi hadde det ganske bra da, så det er ikke noe problem», sa Hansson til NRK i juli.

– Vi skal ikke tilbake til 80-tallet. Dette handler om at man skal til et lavutslippssamfunn som er bedre og finere enn det samfunnet vi har i dag. Da trenger vi teknologiske løsninger som tar oss dit, sier Silje Lundberg i Natur og Ungdom.

– Vi og MDG er uenige i det som handler om teknologi, for eksempel karbonfangst og lagring, som vi har tro på, men som MDG ikke ønsker. Det samme gjelder elektrifisering av sokkelen, sier Lundberg.

Rasmus Hansson

De grønnes førstekandidat i Oslo og tidligere WWF-leder Rasmus Hansson vil heller ha vindkraft enn CO2-fangst.

Foto: Miljøpartiet de grønne

– Uenige om detaljer

Hansson tar ikke til seg kritikken, og mener MDG og miljøorganisasjonene bare er uenige om detaljer.

– Vi er skeptiske til karbonfangst fordi det kommer i stedet for en massiv vindkraftsatsing, som vil være mye viktigere. Er det noe vi er, så er det teknologioptimister! Og er det noe vi vil, så er det å bruke moderne teknologi for å skape et bærekraftig samfunn.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat banner» i nytt vindu

Les mer om stortingsvalget