Hopp til innhold

Drømmer om et stort miljøparti

Sogneprest og miljøaktivist Tom Sverre Tomren (47) følte seg behandlet som en søt puddel da han var aktiv i Kristelig Folkeparti. Nå fronter han Miljøpartiet De Grønne og kan skyve SV-leder Audun Lysbakken ut av Stortinget.

Tom Sverre Tomren

KAN HAVNE PÅ TINGET: Sognepresten på Osterøy, Tom Sverre Tomren, har på mange meningsmålinger lagt an til å komme inn på Stortinget ved høstens valg.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

– Vi trenger et ordentlig miljøparti nå, slik som de har i de fleste andre europeiske land. Jeg tror tiden er overmoden for det nå, og det kan virke som velgerne har skjønt det også, sier 47-åringen fra Bergen.

Ukjent ansikt blant velgerne

Slår meningsmålingene til, kan Tomren fort bli et kjent ansikt blant velgerne. Slik er det ikke nå. Da NRK viste bilde av ham til tilfeldige passasjere på Bybanen, var det nesten ingen som dro kjensel på miljøpolitikeren.

Eva Joly blir intervjuet

FORBILDET: Tomren forteller at Eva Jolys politiske suksess i Frankrike har inspirert ham sterkt.

Foto: Christophe Pouchoulin / NRK

– Du er partiets førstekandidat i Hordaland. Hvorfor har da ikke folk hørt om deg?

– Det er et langt lerret å bleke. Jeg er nok ikke videre kjent blant almuen ennå, men folk innenfor både kirken og miljøbevegelsen kjenner godt til meg, sier Tomren.

Arbeidersønnen vokste opp på Møhlenpris og i Loddefjord, før foreldrene bygget hus på Frekhaug i Meland da han var ni år gammel. Midt i tenårene fikk han en religiøs oppvåkning og opplevde et stadig sterkere miljøengasjement.

– Vi må leve på en annen måte

– Kirken og miljøaktivisme har vært min vei inn i dette. Det går en tråd fra det jeg tror på til det å ta vare på naturen. Vårt store problem er at vi bruker for mye av jordens ressurser. Skal vi klare å gjøre noe med det, må vi omstille oss og leve på en annen måte, sier fembarnsfaren.

Men han forteller at det har tatt tid å finne sin rette plass. Som medlem i Naturvernforbundet meldte han seg inn i Kristelig Folkeparti, i et håp om at det kristne sentrumspartiet var på vei i en grønnere retning.

De fleste i partiet var mest opptatt av veiutbygging og industriutvikling. Jeg følte jeg stanget hodet i veggen.

Tom Sverre Tomren om da han meldte seg ut av KrF

– Jeg ønsket å få et talerør inn i regjeringen. Dette var på den tiden Kjell Magne Bondevik var statsminister og var erklært gasskraftmotstander. Selv endte jeg fort i kommunestyret i Meland, mye raskere enn jeg hadde tenkt, forteller han.

SE VIDEO: Vet folk hvem Tom Sverre Tomren er? (Saken fortsetter under.)

Vi spurte folk på Bybanen om de visste hvem Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat er.

Vet folk på Bybanen hvem Tom Sverre Tomren er?

– Stanget hodet mot veggen i Krf

Noen år senere, like før han skulle dra til Kamerun som misjonær, tok Tomren et oppgjør med seg selv og partiets utvikling.

– Bondevik var borte, det var et nytt regime i partiet og en ny dreining i politikken. De fleste i partiet var mest opptatt av veiutbygging og industriutvikling. Jeg følte jeg stanget hodet i veggen, og derfor meldte jeg meg ut før jeg dro til Afrika, sier Tomren.

Under oppholdet i Kamerun, betraktet bergenseren med stor beundring den voldsomme fremgangen for miljøpartiet Europe écologie–Les verts, som frontes av norskfranske Eva Joly.

Partiet, som søsterpartiet til norske Miljøpartiet De Grønne, gikk i løpet av få år fra mikrooppslutning til å bli en betydelig størrelse i fransk politikk.

Håper å vokse til 25-30 prosent

Ideen om at vi kun er opptatt av miljøsaker, er feilaktig.

Tom Sverre Tomren

– Det var voldsomt inspirerende å se hva hun fikk til. Så da Sondre Båtstrand ringte meg og spurte om jeg ville stå på listen for Miljøpartiet De Grønne, takket jeg ja og sa at jeg ville gjøre det jeg kunne for at dette partiet skal vokse i Norge, forteller Tomren.

– Hvorfor velger du å kjempe gjennom et så lite parti?

– Jeg har prøvd å være i et større parti. Der ser folk på deg som en søt puddel når du snakker om det du brenner for. Skal vi få gjennomslag for en ny miljøpolitikk, må vi ha et stort og slagkraftig miljøparti. Målet er 25-30 prosent, sier Tomren.

Tom Sverre Tomren

MILJØAKTIVIST: Tom Sverre Tomren sier han kommer til å pendle til Oslo med tog dersom han blir valgt inn på Stortinget.

Foto: Karoline Kalstveit / NRK

På jobb 22. juli

Men det er ikke bare Miljøpartiet Tomren som står Tomrens hjerte nært. Som sogneprest er kristendommen en viktig del av livet hans.

Med jobben fører blant annet den tunge jobben å stå først i sorgarbeidet når triste nyheter skal formidles. Når NRK treffer ham har han akkurat slått av mobilen som fører med jobben, når man har beredskapsvakt.

Det var han også for to år siden, 22. juli. Dagen ble en av de første den nyansatte presten på Osterøy var på jobb.

Hør Tom Sverre Tomren i NRK Hordalands morgensending:

– Ikke bare opptatt av miljø

Partiets store nasjonale kampsak er å forhindre oljeutbygging i Lofoten og Vesterålen, noe Tomren karakteriserer som en potensiell «katastrofe for fiskeri og klima».

Miljøpartiet De Grønne ønsker også en ny giv for jernbanesatsning i Norge og støtter planene om hurtigtog og fire timers reisetid mellom Bergen og Oslo.

Samtidig understreker Tomren at partiprogrammet inneholder langt mer enn miljøtiltak.

– Ideen om at vi kun er opptatt av miljøsaker, er feilaktig. Vi vil bygge en politikk på tanken om at vi må ta vare på jorden. Det er noe alle mennesker har felles, uansett religion og bakgrunn, sier stortingskandidaten.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.