NRK Meny
Normal

Slik skal de ødelegge Syrias kjemiske våpen

I dag reiser FNs våpeninspektører til Syria for å destruere en av verdens største beholdninger av kjemiske våpen.

FN-inspektører i Syria

FN-inspektørene har slått fast at nervegassen sarin har blitt brukt i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Inspektørene fra den internasjonale organisasjonen for overvåking av forbudet mot kjemiske våpen (OPCW) reiser fra Nederland mandag, og er ventet å ankomme Damaskus tirsdag.

Gruppa, som teller 20 personer, består av ingeniører, kjemikere og førstehjelpsarbeidere fra et titalls forskjellige land. Flere av dem har militær erfaring.

Oppdraget er å avvikle det som måtte finnes av kjemiske våpen, noe som trolig betyr nærmere 1000 tonn med nervegass og kjemikaler.

Michael Luhan, OPCW

OPCW-talsmann Michael Luhan møtte pressen i Haag.

Foto: Peter Dejong / Ap

OPCW-talsmann Michael Luhan understreker at oppdraget er unikt.

– Dette er ikke bare ekstraordinært for OPCW. Dette har ikke blitt gjort før. Det er et internasjonalt oppdrag, som går ut på å gå inn i et land i konflikt, og føre tilsyn med ødeleggelsen av en hel kategori av masseødeleggelsesvåpen som landet har i sin besittelse, sier Luhan.

– Vår førsteprioritet er å gjøre produksjonsanleggene ubrukelige, sier han.

Les: Dette gjør kjemiske våpen
Les: FNs våpeninspektører: – Været gjorde at flest mulig ble drept

Kan knuse og sprenge utstyr

Ifølge nyhetsbyrået AP har OPCW gitt to inspektører tillatelse til å snakke med media så lenge de ikke blir navngitt.

En av dem sier til britiske The Guardian at de kan bli nødt til å ta i bruk uortodokse metoder for å rekke den stramme tidsfristen.

– Vi kan for eksempel fylle reaktorer med sement, eller knuse dem dersom de er skrøpelige. Utstyr kan også ødelegges ved hjelp av sprengstoff, eller ved å få en stridsvogn til å kjøre over det, sier inspektøren.

Vedkommende understreker også at alt skal gjøres i samarbeid med syriske teknikere.

– Vi skal identifisere kritisk utstyr og be dem om å ødelegge det. Hele prosessen skal gjennomføres i fellesskap. Vi har allerede sett at det er en vilje og et engasjement der. De har tatt en strategisk avgjørelse, sier inspektøren.

Fristen for å destruere hele beholdningen er satt til midten av 2014.

Les: Sikkerhetsrådet enige om Syria
Les: Assad: – Syria trenger ett år på å ødelegge kjemiske våpen

Frist til november

De første dagene vil trolig bli brukt til å få en oversikt over hele beholdningen av kjemiske våpen, i samarbeid med det syriske utenriksdepartementet.

Inspektørene skal kontrollere om oversikten fra syriske myndigheter stemmer, og kartlegge logistikk, produksjon og lagring.

Deretter vil gruppa bli delt opp samtidig som det kommer forsterkninger, slik at de kan undersøke laboratorier og våpenlagere over hele landet samtidig.

OPCW vil ikke si hvor mange steder som skal undersøkes, men ifølge The Guardian er det trolig rundt 25 steder på lista.

Produksjonslokalene har høyeste prioritet. FN-resolusjonen slår fast at alle anlegg som brukes til fremstilling av kjemiske våpen, samt alt utstyr som brukes til å fylle raketter og granater med nervegass, må være destruert innen 1. november.

Les: – Syria har flyttet rundt på våpenlagre
Les: - Mange fallgruver for FN-ekspertene

Må reise i krigssoner

Syrias president Bashar Assad i tv-intervju

Bashar al-Assad har gått med på å avvikle produksjonen av kjemiske våpen.

Foto: Anonymous / Ap

Syrias president Bashar al-Assad har gått med på å samarbeide med inspektørene som følge av FNs resolusjon som ble vedtatt fredag.

Russiske og amerikanske analytikere mener å vite at store deler av beholdningen består av grunnsubstanser som ikke er ferdigblandet, noe som er lettere å destruere.

Syriske myndigheter skal ha samlet de kjemiske våpnene på færre steder for å unngå at opprørerne får tak i dem, men flere av stedene skal ligge svært nær krigsområder.

Inspektørene kan også bli nødt til å reise gjennom områder som kontrolleres av opposisjonen. Da blir de avhengige av FN-representanter som kan forhandle frem en sikker gjennomreise.

Samme metode ble brukt da FNs inspektører skulle undersøke åstedet for et angrep i Damaskus i august. Da ble en av bilene beskutt på vei inn.

– Det er ikke ideelt å ha på seg skuddsikre vester og hjelmer mens man utfører disse oppgavene. Vi må se på hva som er farligst: At de bukker under for heteslag, at de blir utsatt for giftige gasser eller at de blir skutt på, sier OPCW-kilden.

Les: FN: Begge sider i Syria har begått massakre
Les: – Syria er det verste jeg har sett

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt