NRK Meny
Normal

– Syria har flyttet rundt på våpenlagre

En topphemmelig enhet i Syria har spredt sine lagre av kjemiske våpen på rundt 50 ulike steder, hevder Wall Street Journal.

FNs våpeninspektører

Til tross for at våpenlagrene er flyttet, mener amerikansk og israelsk etterretning å ha god oversikt over hvor mesteparten av de kjemiske våpnene befinner seg. Bildet viser FNs våpeninspektører i Syria.

Foto: Mohamed Abdullah / Reuters

Den amerikanske storavisen The Wall Street Journal skriver fredag at en topphemmelig enhet i det syriske forsvaret har flyttet rundt på våpnene, og at det kan vanskeliggjøre arbeidet med å finne og sikre dem.

Angivelig startet «Enhet 450» flyttingen for omtrent ett år siden. Kilder i USA og Midtøsten hevder overfor The Wall Street Journal at kjemiske våpen ble flyttet senest i forrige uke.

Videre skriver avisen at amerikansk og israelsk etterretning likevel mener å ha god oversikt over hvor mesteparten av de kjemiske våpnene befinner seg.

USA overvåker den syriske enhetens kjøretøy fra satellitter, men medgir at bildene ikke alltid gir svar på hva de har i lasten.

President Bashar al-Assad gikk denne uka med på et russisk forslag om å kvitte seg med de kjemiske våpnene, og torsdag ble det også kjent at Syria slutter seg til FNs konvensjon om kjemiske våpen.

– Juridisk sett så er Syria fra og med i dag et fullverdig medlem av konvensjonen, sa Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari torsdag.

– Syrias kjemiske våpen har bare vært ment som avskrekking overfor Israel og deres atomvåpenarsenal, understreket Ja'afari.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt