Hopp til innhold

- Mange fallgruver for FN-ekspertene

– Det er ikke de kjemiske våpnene som har drept hundretusen og jaget millioner av syrere på flukt, sier Kai Kverme fra Midtøsten-senteret ved Universitetet i Oslo. – FN-resolusjonen løser ikke konflikten.

Kai Kverme

Midtøsten-ekspert Kai Kverme varsler om en ny krig som må utkjempes når en fredsavtale for Syria er oppnådd.

Foto: Eva Stabell / NRK

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til lørdag norsk tid enstemmig en resolusjon om å ødelegge Syrias kjemiske våpen. Det er første gang Sikkerhetsrådet er enige om en resolusjon om Syria siden borgerkrigen i landet startet våren 2011.

Enigheten om teksten i FN-resolusjonen om Syria betegnes som den største diplomatiske prestasjonen under den over to år lange, blodige konflikten.

President Obama

USAs president Barack Obama er meget fornøyd.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

– En stor seier for det internasjonale samfunnet, sa USAs president Barack Obama fredag kveld.

– Det er klart at enigheten i FN er gledelig. Men nei, resolusjonen er langt fra nok, sier Kai Kverme, prosjektkoordinator ved Senter for islam og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Kan trekke ut tiden

Syria-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd handler om å fjerne og destruere landets kjemiske våpen. Men dette er bare en liten del av bildet, mener Kverme.

– Det er ikke kjemiske våpen som har drept hundretusener og jaget millioner av syrere på flukt – det har en konvensjonell krig gjort. Kjemiske våpen har tross alt hatt en liten plass i konflikten i Syria, sier Kverme.

Ifølge FN-resolusjonen skal FNs eksperter på kjemiske våpen være på plass og ha startet arbeidet i Syria innen 1. oktober.

– Det er en rekke fallgruver for FN-inspektørene som nå skal inn i Syria, advarer Kai Kverme.

– I et land som er i full krig, skal de komme seg ut til en rekke steder for å hente ut og destruere, lagre med kjemiske våpen. For eksempel oppstår det kanskje «tilfeldigvis» kamper i områdene de skal inn i, så de ikke kommer til.

Kverme er redd for at våpendestrueringen kan trekke voldsomt ut i tid – og imens kommer bare krigen til å bli verre for hver dag som går.

– Avtalen om de kjemiske våpnene gjør at regimet trolig føler at det har kommet seg løs fra kroken – og kan fortsette krigen som før.

Tviler fortsatt på at Assad sto bak

FN-resolusjonen åpner også for bruk av våpen mot Syrias regime. Men bare hvis myndighetene i Syria ikke samarbeider med FNs våpeneksperter slik vedtaket i FN og avtalen med Syria, USA og Russland beskriver. Og en våpenbruk vil kreve enda et vedtak i Sikkerhetsrådet.

Kan vedtaket i FN være en brekkstang for å få partene til forhandlingsbordet og få stanset krigen?

– Det er ikke noe i resolusjonsteksten som tyder på det. Russerne er klare på at de ikke tror det er regimet som har brukt kjemiske våpen. I russernes øyne driver Al-Assad en krig mot terror, understreker Kverme.

Han sier det kommer stadig nye meldinger om sammenstøt mellom de ulike opposisjonsgruppene: «Mainstream»-gruppene under Den frie syriske armé mot Al Qaida-tilknyttede grupper. Disse siste står for øvrig for en streng muslimsk tolking som verken er vanlig eller godtatt blant det syriske folk.

– Tonen mellom disse gruppene er skjerpet siden i sommer, forteller Kverme.

En krig etter krigen

Det antydes også stadig oftere at det er tett kontakt mellom Al Qaida-grupper og Al-Assads regime.

– Dette er et historisk «vennskap» fordi disse gruppene fikk lov av det syriske regimet å bruke Syria som transittland inn i Irak etter invasjonen der, sier han.

Da var målet å destabilisere det nye irakiske regimet så mye som mulig.

– Nå tyder mye på at vennskapet er aktivisert igjen. Så når en fredsavtale en gang blir inngått, venter det en krig til: Kampen mellom de moderate og de ekstreme gruppene.

– For de Al Qaida-tilknyttede gruppene ønsker naturligvis ingen demokratisk utvikling i Syria, sier Midtøsten-ekspert Kverme.

Irans president Hassan Rohani

Irans president Hassan Rohani vil på fredskonferanse.

Foto: KEITH BEDFORD / Reuters

Sent fredag kveld er det avtalt et møte mellom USA, Russland, Frankrike, Storbritannia og Kina i New York. Møtet finner sted før resolusjonen blir vedtatt av Sikkerhetsrådet ved 2-tiden natt til lørdag.

Fredskonferanse med mangler

Temaet på dette «formøtet» er mulighetene for en fredskonferanse i Genève. Frankrike har krevd at de mektigste landene blir enige om en dato for konferansen nå.

– Jeg vil at vi skal bli enige om en dato nå, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius foran møtet.

Iran ga fredag også uttrykk for å ville delta på en fredskonferanse for Syria.

– Hvis vi blir invitert, vil vi aktivt delta på konferansen – av hensyn til Syrias folk, sa president Hassan Rohani, president al-Assad kanskje nærmeste allierte, i FN i New York i ettermiddag.

Vi spør Kai Kverme om hvor viktig han tror fredskonferansen er for å få slutt på krigen i Syria?

– Hva som kan komme ut av Genève-konferansen er helt i det uvisse. Alle problemene kan uansett ikke løses her. Og Al Qaida-gruppene kommer verken til å bli invitert dit eller ønsker å være med der, slår han fast.

Syria - opprørsstyrker i Deir Ezzor

I byen Deir Ezzor har kurdere, Al Qaida-grupper, Den frie syriske armé og regjeringshæren slåss siden mars 2013. Bildet er etter et større slag i forrige måned.

Foto: ABO SHUJA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt