Assad: – Syria trenger ett år på å ødelegge kjemiske våpen

Assad forplikter seg til å destruere Syrias våpen, ifølge et intervju med amerikansk TV-kanal. Presidenten advarer imidlertid om at det vil ta et år å ødelegge våpnene, og at det vil koste en milliard dollar.

Syrias president Bashar Assad i tv-intervju

Assad snakker om krigen i Syria i et intervju med den amerikanske tv-kanalen Fox News.

Foto: Anonymous / Ap

I et tv-intervju med den amerikanske kanalen Fox News sier den syriske presidenten Bashar al-Assad at hans regjering er villig til å gjøre en helomvending og destruere alle kjemiske våpen.

– Vil koste en milliard dollar

Han sier imidlertid at det å gjennomføre en slik prosess vil ta tid, og understreker at kostnadene vil bli store - omtrent en milliard amerikanske dollar.

Assad avviser igjen at det er regjeringen hans som stod bak giftgassangrepet som tok livet av hundrevis av sivile i en forstad i Damaskus i forrige måned, til tross for at nye beviser peker på det motsatte.

Presidenten vedgår imildertid at den syriske regjering besitter kjemiske våpen.

– Det er ingen hemmelighet lenger, sa Assad, kort etter at det kom en beslutning om at Assad-regjeringen vil delta i den internasjonal konvensjonen for kjemiske våpen.

Assad har tidligere gått ut og fordømt angrepet den 21.august i år som et internasjonalt lovbrudd.

LES OGSÅ: Ban Ki-moon: Det vart brukt kjemiske våpen i Syria 21. august

– Ønsker FN-inspektører velkommen tilbake

Vestlige land vil inngå en avtale med Syria nedfelt i en FN-resolusjon som tillater militære sanksjoner mot landet dersom de ikke holder seg til avtalen.

Russland protesterer på sin side mot en slik avtale, og hevder, på lik linje med den syriske regjering, at det var opprørere som stod bak angrepet med kjemiske våpen i august.

Den syriske presidenten sier imildertid at han ønsker FN-inspektørene velkommen tilbake til landet for videre etterforskning av gassangrepet, og for å utrede anklagene mot Assad-regimet.

– Vi har bedt dem om å komme tilbake til Syria for å fortsette etterforskningen, sier Assad i intervjuet med den amerikanske kanalen onsdag.

Kom med oppfordring til Obama

Videre oppfordret Assad president Barack Obama om å la være å true den syriske regjeringen med et militærangrep, «lytt til fornuften til folket ditt», uttalte han.

Han omtaler også de titusener av sivile som skal være drept i borgerkrigen i landet som «terrorister».

– Dette er krig. Man kan ikke ha (en) ren krig, understreket presidenten i intervjuet.

SISTE NYTT

Siste nytt