Hopp til innhold

Noen av verdens verste våpen er nå ødelagt

Denne helgen er historisk. USA ødela verdens siste offisielle kjemiske våpen.

Chemical Weapons

USA har destruert siste rest av deres en gang enorme lager med kjemiske våpen.

Foto: AP

I et strengt bevoktet militæranlegg i Kentucky i USA har granat på granat rullet inn i et kammer. De har rommet kjemiske våpen i form av senneps, fosfor- og saringass. Gassene gir alt fra brannskader til pusteproblemer, lammelser og død.

Men nå er det slutt. Det siste offisielle kjemiske våpenet i verden ble fredag ødelagt, melder Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Fernando Arias

Fernando Arias er leder for OPCW.

Foto: Peter Dejong / AP

– Avslutningen av destrueringen av alle erklærte kjemiske våpenlagre er en viktig milepæl, sier OPCW-direktør Fernando Arias i en pressemelding.

Tok over 100 år fra forbud

De grufulle skadene og ødeleggelsene fra kjemiske våpen, gjorde at internasjonal lov allerede i 1899 prøvde å forby dem. Likevel ble kjemiske våpen videreutviklet brukt aktivt, blant annet i første og andre verdenskrig.

Først i 1997 forpliktet USA og andre land seg til å kvitte seg med lagrene med kjemiske våpen.

Chemical Weapons

USA har hatt enorme lager med kjemiske våpen. Dette bildet fra 2001 viser hylser som rommet 640 liter med sennepsgass.

Foto: Douglas C. Pizac / AP

Av landene som hadde slike våpen, var Storbritannia og India først i mål etter et tiår. Så meldte Russland i 2017 at alle deres kjemiske våpen var ødelagt. Riktignok bestrider amerikansk etterretning at Russland har kvittet seg med alle kjemiske våpen, har New York Times skrevet.

Sist i mål var USA. Der skulle bruke 1,4 milliarder dollar og noen få år. Men jobben ble enorm og kostnadskrevende. Til slutt tok det 26 år og 42 milliarder dollar på å ødelegge USAs kjemiske våpen, ifølge New York Times.

For den prisen kunne man bygd over 100 av operaen i Oslo. Alle steder i Norge med bystatus kunne da fått en staselig opera.

Finnes flere – uoffisielt

Selv om de siste offisielle lagrene er tømt, er ikke problemene løst. Flere land og terrororganisasjoner antas å sitte på kjemiske våpen i hemmelighet.

A woman breathes through an oxygen mask inside a field hospital in Kfar Zeita village in the central province of Hama

Flere sivile fikk skader, etter det som skal ha vært et angrep med kjemiske våpen i Syria i 2014.

Foto: STRINGER / Reuters

Borgerkrigsrammede Syria er ett av landene. Flere ganger har tropper knyttet til president Bashar al-Assad brukt kjemiske våpen mot egen befolkning, ifølge FN. Etter angrepene vedtok FN at Syria måtte kvitte seg med disse.

Norge bidro i 2014 med skip og penger til frakte disse våpnene ut av Syria. Men i 2018 var det nye angrep i Syria, der kjemiske våpen ble brukt. Det er uklart om landet fremdeles sitter på slike våpen.

Helge Ingstad

Norge sendte fregatten Helge Ingstad for å eskortere tankskip som hentet kjemiske våpen ut av Syria.

Foto: LARS MAGNE HOVTUN / AFP

Nesten alle land i verden har sluttet seg til den internasjonale avtalen om å bli kvitt kjemiske våpen. Unntakene er Egypt, Israel, Nord-Korea og Sør-Sudan.

– Flere utfordringer ligger foran oss, konstaterer Arias i OPCW

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.