Hopp til innhold

– Syria er det verste jeg har sett

Den amerikanske filmskaperen Matthew VanDyke har laget dokumentar fra Aleppo for å åpne amerikanske politikeres øyne. Filmens hovedperson er Nour Kelze, den syriske engelsklæreren som ble guide og krigsfotograf.

Nour Kelze og Matthew van Dyke

Nour Kelze og Matthew van Dyke avbildet i Aleppo hvor dokumentarfilmen ble spilt inn. Nour, som er engelsklærer, skulle bare hjelpe den amerikanske filmskaperen, men endte med å bli hovedpersonen i dokumentaren.

Foto: Mahmoud Al Basha

«Not Anymore: A Story of Revolution» er en 15 minutter lang dokumentar som ble sluppet denne uka.

Den følger den 24 år gamle læreren Nour gjennom noen livsfarlige uker i Syrias største by, Aleppo.

Filmen er et sjeldent nært portrett av opprørskampen i Syria, og filmskaperen gjør ingen forsøk på å gi en balansert fremstilling av krigen.

– Jeg ble stemplet som terrorist på syrisk stats-tv mens jeg holdt på med opptakene. Dersom jeg hadde forsøkt å ta kontakt med noen fra regimet, ville de ha arrestert meg og kanskje ville jeg ha blitt henrettet, sier Matthew VanDyke (34) til NRK.

Derfor er det kun opposisjonens side han gir et innblikk i.

Amerikaneren er tilbake i New York der han promoterer filmen og forsøker å finansiere den.

– Jeg har betalt 20.000 dollar av egen lomme for å produsere den, forteller han.

Blir krigsfotograf

Nour Kelze (25) er en av filmens to hovedpersoner. Hun var engelsklærer i Aleppo før krigen startet. Nå er skolen hun underviste ved stengt og ødelagt.

– Jeg har mange venninner som ble drept hjemme på kjøkkenet mens de tok oppvasken eller laget mat. Jeg vil ikke dø slik. Jeg vil ikke dø billig. Jeg vil kjempe ute i gatene i stedet, sier hun i filmen.

Da opptakene ble gjort for et knapt år siden, var Nour blitt krigsfotograf. Hun følger opprørssoldater fra Den frie syriske hær (FSA) og tar bilder av kamp og av ødeleggelser.

– Jeg møtte Nour gjennom tolken min et par uker etter at jeg kom til Syria, forteller Matthew VanDyke.

Han skjønte fort at hun måtte bli hovedpersonen i filmen.

Se hele filmen Not Anymore: A Story of Revolution her

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Matthew VanDyke løper i Aleppo

Matthew VanDyke avbildet i det han forsøker å søke ly for kulene til snikskyttere.

Ønsket seg barbiedukker

Den sterkeste scenen i «Not Anymore: A Story of Revolution» er fra en demonstrasjon mot Assad-regimet arrangert av Den frie syriske hær.

Her møter vi 10 år gamle Nasma som synger frigjøringssanger og holder opp opprørsbevegelsens flagg.

Midt i sangen treffer en bombekastergranat folkemengden bare et par meter fra henne. Det blir kaos. Flere blir drept. Men Nasra overlever.

Nasma (10) fra filmen Not Anymore: A Story of Revolution

Nasma (10) er en av mange syriske barn som lider under krigens brutale gang og har fått tilværelsen snudd på hodet.

Foto: MatthewVanDyke og Nour Kelze

– Hun er tøff. Hun ser ut til å klare seg bra psykisk også. Disse barna er usedvanlig tøffe. Hvis ikke overlever du ikke i Syria nå, sier Matthew VanDyke.

Han kan fortelle at både Nasma og Nour fortsatt er i live i Aleppo-området.

– Jeg traff Nasma igjen da jeg var der i mars. Jeg hadde med noen barbiedukker til henne fra USA, for hun ønsket seg det så veldig, sier han.

Nour arbeider nå for nyhetsbyrået Reuters og forsøker å skildre den brutale borgerkrigens gang.

Geriljasoldat

Filmskaperens egen historie er også rimelig spesiell.

Matthew VanDyke har mastergrad i sikkerhetsstudier fra det anerkjente Georgetown-universitetet og hadde egentlig planer om en karriere i CIA.

– Men jeg var svært uenig i USAs beslutning om å gå til krig mot Irak. Derfor ble jeg aktivist i stedet, forklarer han.

Han kjøpte motorsykkel og reiste til Midtøsten. I flere år kjørte han fra land til land mens han dokumenterte det han så med kamera. Han var i Afghanistan, Irak og Iran og Syria, og i 2011 kom han til Libya.

Der sluttet han seg til opprøret mot regimet der. Han kjempet sammen med opprørerne helt til han ble arrestert av regimet. Deretter var han krigsfange i seks måneder, men klarte å rømme da Gaddafi falt.

Den frie syriske hæren i hus i gamlebyen i Aleppo

Etter at Matthew VanDyke dro, fortsatte Nour Kelze å ta bilder, nå for nyhetsbyrået Reuters. Her har hun avbildet soldater fra Den frie syriske hæren i hus i gamlebyen i Aleppo 10. september i år.

Foto: STRINGER / Reuters

Syria klart verste

I Syria hadde han vært tre ganger før krigen startet.

– Syria var alltid ok. Det var et fint land å kjøre motorsykkel i, få politisperringer. Nå er alt helt annerledes. Av alle landene jeg har vært i, er Syria det klart mest ødelagte.

Det er knapt en bygning i Aleppo som ikke er skadet av angrep. Mange bygninger er forlatt. Det er fryktelig der.

– Hvor farlig var det å lage denne filmen?

– Vi var i stor fare under opptakene. Assad-regimet bombet byen gjentatte ganger mens vi holdt på. Det var bombekaster og granatangrep. Snikskyttere. Du må løpe fort å unngå å bli skutt.

Etter hvert havnet VanDyke på regimets terrorliste.

– De viste bilde av meg på TV. Jeg ble gjenkjent på gata som terroristen fra tv-skjermen. Det ble enda farligere å filme, sier han til NRK.

40 filmfestivaler

«Not Anymore: A Story of Revolution» er allerede tatt inn i programmet ved mer enn 40 filmfestivaler i USA, Canada og Europa. Van Dyke har et klart mål med den.

Nour Kelze i filmen Not Anymore: A Story of Revolution

Nour Kelze trøster en venninne etter beskjeden om at deres felles venn er drept. Hun ble arrestert av regimet, mishandlet, voldtatt og senere drept.

Foto: Matthew VanDyke

– Jeg håper filmen vil endre folks endring til krigen. Jeg håper den vil få amerikanske politikere til å innse at de må hjelpe opposisjonen. Jeg håper folk vil gi penger for å hjelpe dem som fortsatt er i Syria med humanitære behovene.

Van Dyke synes det var feigt av president Barack Obama å inngå avtalen om å fjerne Syrias kjemiske våpen med Russland.

– De valgte den enkleste løsningen for seg selv. De var glade for å slippe unna, sier han.

Til tross for at han er ettersøkt at Assad-regimet, planlegger filmskaperen og aktivisten å reise tilbake til Syria snart.

– Jeg jobber med et nytt prosjekt som skal hjelpe kvinnelige aktivister og journalister der. Slike som Nour. Hun fikk nettopp en viktig pris for sitt mot, sier han.

– Nour blir. Hun vil være ved fronten og ta bilder. Hun ble skadet i februar, men det går bra med henne nå, avslutter Matthew VanDyke.

SISTE NYTT

Siste nytt