Sikkerhetsrådet enige om Syria

Vetomaktene i Sikkerhetsrådet er enige om en resolusjon om ødeleggelse av Syrias kjemiske våpen, men utkastet inneholder ikke trusler om militærmakt.

FN-logo på vindu i FN-bygningen i New York

Om resolusjonen blir vedtatt, vil det være den første FN-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd om Syria siden borgerkrigen startet.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

En avstemning kan komme allerede i dag.

Lekkasjene om at Sikkerhetsrådet nærmet seg den historiske enigheten kom allerede torsdag kveld.

Om resolusjonen blir vedtatt, vil det være den første FN-resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd om Syria siden borgerkrigen startet.

Utenkelig for to uker siden

– For bare to uker siden så dette resultatet helt utenkelig ut. Da hadde ikke engang Syrias regime innrømmet at det har kjemiske våpen, sier USAs FN-ambassadør Samantha Power.


En avstemning over resolusjonsutkastet forutsetter at organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen, OPCW, godkjenner planen for destruksjon av Syrias kjemiske våpen.

Etter at Russland og USA ble enige om at Syrias kjemiske våpen skal under internasjonal kontroll og ødelegges, har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle fram en felles FN-resolusjon som skal sikre at avtalen blir fulgt opp.

Ingen automatisk bruk av militærmakt

Men de vestlige vetomaktene måtte gi seg på en rekke krav under de tøffe forhandlingene for å sikre russisk støtte.

Et største stridsspørsmålet har vært om resolusjonsutkastet skulle inneholde en henvisning til kapittel sju i FN-pakten, slik USA, Frankrike og Storbritannia ønsker.Den gir Sikkerhetsrådet myndighet til å bruke militære midler for å ivareta «internasjonal fred og sikkerhet».

Utkastet «forplikter juridisk» Syria til å kvitte seg med sine kjemiske våpen, men inneholder ingen henvisning til automatisk bruk av militærmakt om ikke regimet overholder sine forpliktelser.

Den eneste henvisningen til en mulig maktbruk er en trussel om at Sikkerhetsrådet kan innføre uspesifiserte straffetiltak om president Assad ikke gjør det han har lovet. Men bruk av militærmakt i henhold til kapittel sju vil kreve en ny resolusjon, som Russland kan legge ned veto mot.

Våpeninspektørene tilbake i Syria

Spørsmålet om Syrias kjemiske arsenal har stått på toppen av verdenssamfunnets dagsorden siden det ble brukt slike våpen i en forstad til den syriske hovedstaden Damaskus i august. Ifølge USA ble rundt 1.400 mennesker drept i angrepet.

Etter et besøk i august laget våpeninspektør fra FN en foreløpig rapport om angrepet mot Ghouta 21. august. Rapporten konkluderte entydig med at det var overveldende bevis for at gass var brukt, men sa ingenting om hvem som hadde brukt våpnene.

Våpeninspektører fra FN er nå tilbake i Syria for å granske til sammen 14 episoder der kjemiske våpen kan ha blitt brukt.

Kjemiske våpen ikke montert

Størstedelen av Syrias kjemiske stridsmidler er ikke montert i våpen, og de vil derfor være enklere å destruere enn tidligere antatt, skriver Washington Post.

Ifølge avisa er dette konklusjonen i en hemmelig russisk-amerikansk gransking.

USA og Russland mener nå at det vil la seg gjøre å ødelegge Syrias kjemiske våpen i løpet av en periode på ni måneder.

I tillegg fører det at stridsmidlene i hovedsak ikke er montert i våpen til mindre risiko for at de havner i hendene på terrororganisasjoner, ifølge den hemmelige rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nå kan du betale med ansiktet på metroen i Moskva

MOSKVA (NRK): Om et par uker kan alle som reiser med metroen i Moskva betale med ansiktsgjenkjenning. Kritiske røster mener overvåkingen av folk blir altfor omfattende.