NRK Meny
Normal

FN: Begge sider i Syria har begått massakre

FN offentliggjorde onsdag en liste over krigsforbrytelser begått i Syria, men kan foreløpig ikke si hvem som står bak gassangrepet mot befolkningen.

FNs undersøkelseskommisjon i Syria

SIKRER BEVIS: FNs undersøkelseskommisjon i Syria på jakt etter spor av kjemiske våpen brukt mot befolkningen.

Foto: Uncredited / Ap

– Bevisene som finnes per nå gir ikke svar på hva slags kjemiske våpen som ble brukt eller hvem som gjorde det, skriver undersøkelseskomiteen i den ferske rapporten.

FN-kommisjonen slår imidlertid fast at hovedandelen av de drepte mistet livet så følge av ulovlige angrep med andre, mer tradisjonelle våpen.

18 massakre

– Styrker som er tilhengere av president Assad og regimet står bak gjentatte og omfattende angrep på sivilbefolkningen. Blant annet drap, tortur, voldtekt, bortføring og brudd på menneskerettighetene, heter det i FN-rapporten.

Samtidig gjør undersøkelsesgruppa det klart at også grupper som er motstandere av regimet har begått krigsforbrytelser, inkludert drap, tortur og bortføring.

Ifølge FN-kommisjonen har Assads styrker utført åtte massakre siden januar i år, mens opprørerne står bak én massakre. I ni andre tilfeller har kommisjonen ennå ikke konkludert hvem som er gjerningspersonene.

– Løsningen er politisk, ikke militær

Undersøkelseskommisjonens leder, Paulo Sérgio Pinheiro, understreket onsdag at det er nødvendig å stille de som har brukt kjemiske våpen til ansvar (dersom dette bekreftes), ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Konflikten har tatt en farlig vending. Mislykkede forsøk på å stanse krigen med politiske midler har kun ført til at konflikten har blitt enda dypere, bredere og åpnet for forbrytelser som tidligere var utenkelige, uttalte kommisjonen.

Tre av de fire FN-etterforskerne avviser imidlertid at løsningen på krisa i Syria er militær inngripen fra verdenssamfunnet. De mener dette kun vil gjøre lidelsene til det syriske folket verre.

– Det haster å få en slutt på fiendtlighetene og komme tilbake til forhandlingsbordet for å finne en politisk løsning, sa kommisjonens medlemmer da de la fram rapporten.

Mer enn 100.000 syrere er døde og mer enn to millioner har flyktet siden borgerkrigen i Syria startet i mars 2011.

FN-etterforskere i Syria
Foto: Uncredited / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt