Hopp til innhold

FNs våpeninspektører: – Været gjorde at flest mulig ble drept

FNs våpeninspektører sier ikke noe om hvem som sto bak bruken av kjemiske våpen i Syria 21. august i år. Våpeninspektørene bekrefter at det var nervegassen sarin som ble brukt.

Døde etter gass-angrepet

Tapstallene etter angrepet 21. august er usikre, men selv de mer forsiktige tallene går ut på flere hundre. På bildet er døde pakket i likkleder etter angrepet.

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

Det kom frem da rapporten til FNs våpeninspektører ble lagt frem mandag ettermiddag.

– Dette er den verste krigsforbrytelse siden Saddam Hussein brukte kjemiske våpen mot sivile i 1988, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon på en pressekonferanse etter at han hadde lagt frem rapporten for FNs sikkerhetsråd mandag ettermiddag.

I konklusjonen på den 38 siders lange rapporten skriver våpeninspektørene:
«Miljømessige, kjemiske og medisinske prøver som vi har tatt, gir klare og overbevisende bevis for at bakke-til-bakke-raketter som inneholdt nervegassen sarin, ble brukt i Ghouta-området ved Damaskus.»

Videre skriver inspektørene: «Konklusjonen er at kjemiske våpen er blitt brukt i den pågående konflikten mellom partene i Den syriske arabiske republikk mot sivile, inkludert barn, i relativt stort omfang».

– FNs utsendinger har nå bekreftet, utvilsomt og objektivt., at kjemiske våpen er blitt brukt i Syria, slo FNs generalsekretær Ban Ki-moon fast overfor sikkerhetsrådet.

Været førte til mange døde

I rapporten står det at værforholdene den 21. august gjorde at «så mange som mulig» ble skadet eller drept.

Temperaturen falt mellom klokken 02.00 og 05.00, noe som gjorde at luften ikke beveget seg oppover, men ned mot bakken.

«Kjemiske våpen som blir brukt under slike meteorologiske forhold maksimerer deres potensielle virkning fordi den tunge gassen kan holde seg nær bakken og trenge inn i l de nederste etasjene i bygninger og andre konstruksjoner der mange mennesker har tatt dekning», står det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skadde etter mulig angrep med kjemiske våpen

Skadde får behandling på et sykehus i et område øst for Damaskus etter sarin-angrepet 21. august.

Foto: Bassam Khabieh / Reuters

Har undersøkt 36 ofre

Kvinne hjelpes i Syria

En kvinne som ble rammet av angrepet med kjemiske våpen 21. august fikk hjelp til å bevege seg da hun skulle møte FNs våpeninspektører.

Foto: Mohamed Abdullah / Reuters

FNs våpeninspektører har undersøkt 36 overlevende etter gassangrepet, står det i rapporten.

Pasientene hadde klare symptomer som bevisstløshet (78 prosent), kortpustethet (61 prosent), uklart syn (42 prosent), irritasjon/hevelser i øynene (22 prosent), overdreven spyttutvikling (22 prosent), oppkast (22 prosent) og rykninger (19 prosent). Alle symptomene er i tråd med bruk av sarin.

Inspektørene har også fått analysert prøver fra hår, blod og urin fra de 36 overlevende.

– 85 prosent blodprøvene som ble gjort av våpeninspektørene inneholdt Sarin, sa Ban Ki-moon.

I tillegg til prøvene og undersøkelsene av de overlevende er det også gjort over 50 intervjuer med pasienter og helsepersonell.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fra rapporten til FNs våpeninspektører

Bilder av rester av en bakke-til-bakke rakett som våpeninspektørene fant i Damaskus.

Foto: Faksimile

Har undersøkt nedslagssteder

Ban Ki-moon

Ban Ki-moon sa at det som hadde skjedd i Syria var den verste krigsforbrytelsen siden Saddam Hussein brukte kjemiske våpen mot sivile i 1988.

Våpeninspektørene har også funnet rester av sammenpressede og sprengte bakke-til-bakke-raketter som kunne frakte kjemisk våpenlast.

Restene er blitt analysert og inneholdt rester av sarin.

Inspektørene peker også på at de nær rakettenes nedslagssteder, i områder der pasientene var blitt påvirket, fant sarinforurensing av miljøet.

I et annet tilfelle, omtalt som «nedslagssted nummer 1», fant inspektørene tegn på at det var en artillerirakett av typen M 14 som var brukt.

Inspektørene skriver i rapporten at det kan ha vært brukt enten et opprinnelig eller et improvisert krigshode.

SISTE NYTT

Siste nytt

President Joe Biden på talerstolen foran visepresident Kamala Harris og speaker Kevin McCarthy.

Biden holder talen om nasjonens tilstand

USAs president Joe Biden maner til mer samarbeid mellom blokkene i Kongressen for å bygge opp igjen den amerikanske økonomien.