Nye Wikileaks-lekkasjer sluppet

Flere av verdens største aviser publiserte søndag kveld en rekke artikler basert på flere hundre tusen lekkede dokumenter fra WikiLeaks.

Julian Assange i et møte om USAs menneskerettigher

Julian Assange er talsmann for Wikileaks.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Britiske The Guardian, amerikanske New York Times, franske Le Monde, spanske El Pais og tyske Der Spiegel sitter på enorme mengder informasjon fra rundt 250.000 telegrammer fra amerikanske ambassader verden over.

Hjemmesiden til organisasjonen WikiLeaks skal ha blitt rammet av et dataangrep søndag kveld, men alle avisene gjorde det klart at de ville publisere informasjonen de satt på til tross for dette.

– USA spionerte på FN

The Guardian beskriver lekkasjen som en «episk slagside» mot amerikansk diplomati, og myndighetene i USA har jobbet iherdig med å prøve å stanse publiseringen.

Les: USA ber Assange stanse lekkasje
Les: Advarer britiske redaktører mot Wikileaks-materiale

De første lekkasjene som ble publisert søndag viser blant annet at amerikanske diplomater har spionert på FN-ledere, og at Saudi-Arabia har forsøkt å presse USA til å angripe Iran .

Les også: – Iran fikk raketter av Nord-Korea
Les også:

763 dokumenter fra Oslo Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det også dokumenter som antyder at saudiarabiske investorer finansierer Al Qaidas virksomheter, og at kinesiske myndigheter har bedrevet systematisk sabotasje av USA ved hjelp av dataangrep.

Pentagon fordømmer lekkasjen

Det er også ventet at enkelte dokumenter vil vise en felles forakt for Frankrike fra USA og Storbritannias side, samt lite flatterende beskrivelser av britiske myndigheter.

Flere av USAs allierte har også fordømt lekkasjen, som de hevder vil sette liv i fare.

– Vi fordømmer igjen denne uforsvarlige lekkasjen av klassifisert informasjon som er anskaffet på en ulovlig måte, sier Pentagons talsmann Bryan Whitman søndag.

Mesteparten av stoffet skal handle om Midt-Østen og Asia, og de fleste dokumentene er fra etter 2004. Det skal også være drøyt 9000 dokumenter fra 2010.

Seks prosent av telegrammene er klassifisert hemmelig, mens 40,5 prosent er konfidensielt.

Der Spiegels forside lekket

Wikileaks: Faksimile Der Spiegel

Morgendagens Der Spiegel-forside.

Morgendagens Der Spiegel-forside, som ble lekket på nett tidligere i dag, viser hvordan amerikanske diplomater så på verdens statsledere.

Der ble Irans president Mahmoud Ahmadinejad ble sammenlignet med Hitler, mens Frankrikes statsminister Nicolas Sarkozy ble kalt «keiser uten klær».

Les: – Alfahann, partymann, paranoid og sjelden kreativ

Telegrammene som publiseres søndag er den andre store lekkasjen på to måneder fra Wikileaks.

I oktober lekket nettstedet over 400.000 hemmeligstemplede dokumenter om den amerikanske krigføringen i Irak.

Wikileaks selv mener verdenshistorien vil bli redefinert i løpet av de neste månedene som følge av den nye offentliggjøringen.

SISTE NYTT

Siste nytt