– Alfahann, partymann, paranoid og sjelden kreativ

Slik skal andre statsledere ha blitt beskrevet av amerikanske diplomater ifølge de lekkede utenriksmeldingene fra Wikileaks.

Wikileaks: Faksimile Der Spiegel

Der Spiegel-sidene som nå er kommet ut inkluderer forsiden som tydelig viser hvordan de hemmeligstemplede diplomatmeldingene avslører hvordan andre statsledere har blitt sett på.

Det er ventet at varslernettstedet Wikileaks i samarbeid med flere store internasjonale mediehus i løpet av kvelden vil publisere store mengder hemmeligstemplede diplomatiske meldinger som er sendt mellom det amerikanske utenriksdepartementet og landets utenriksstasjoner.

Nå er likevel oppslagene til et av mediene kommet ut på nettet. Magasinet Der Spiegel er allerede blitt solgt i papirutgave i Sveits.

Lekket i Sveits

Det tyske magasinet Der Spiegel er et av mediene som har samarbeidet med Wikileaks om denne runden med lekkede dokumenter.

Magasinet skal være ferdig trykt, men slippet av magasinet skal være noe utsatt for å vente på de andre mediene som samarbeider med Wikileaks.

Noen magasiner har visst likevel funnet veien ut i butikkene i den sveitsiske byen Basel, skriver nettsteder som følger Wikileaks tett. Interesserte i Sveits har så kjøpt bladet, avfotografert sidene og lagt dem ut på internett.

Sidene som nå er kommet ut inkluderer forsiden som tydelig viser hvordan de hemmeligstemplede diplomatmeldingene avslører hvordan andre statsledere har blitt sett på.

I tillegg inneholder bladet beskrivelser av hvordan amerikanerne ser på Europa.

– Putin er en alfahann

Forsiden til magasinet lister opp tyske ledere og ledere for verdens mektigste land som alle sammen forholder seg til USA.

Under bildene er utdrag fra de lekkede diplomatiske meldingene om hver og en av dem:

 • Angela Merkel: Seig i forhandlinger, men viker unna risiko og sjelden kreativ
 • Nicolas Sarkozy (president i Frankrike): Keiser uten klær
 • Guido Westerwelle (utenriksminister i Tyskland): Aggressiv
 • Mahmoud Ahmadinejad (president i Iran): Er Hitler
 • Dmitrij Medvedev (president i Russland: Bleik og nølende
 • Vladimir Putin (statsminister i Russland: Alfahann
 • Kim Jong Il (Nord-Korea): Epileptiske anfall
 • Hamid Karzai (president i Afghanistan): Drevet av paranoia
 • Silvio Berlusconi (statsminister i Italia): Ville fester

Videre skal dokumentene avsløre tanker fra USA om at Europa ikke er så viktig. Ifølge Der Spiegel skal diplomatene ha uttrykt i sine meldinger at Obama ikke hadde spesielt sterke følelser for Europa.

– USA ser på verden som en konfrontasjon mellom to supermakter. EU spiller en sekundær rolle, skal være et av sitatene som kommer frem i meldingene mellom tjenestemenn i USAs utenrikstjeneste.

251.287 telegrammer

Det har i flere dager vært kjent at varslernettstedet Wikileaks i kveld skal publisere diplomatiske meldinger fra det amerikanske utenriksdepartementet.

Men allerede lørdag publiserte Der Spiegel en artikkel ved en feil . Artikkelen var ment for publisering søndag, og før de rakk å trekke tilbake artikkelen var informasjonen spredd rundt på en rekke nettsteder.

 • 251.287 telegrammer og 8000 diplomatiske beskjeder
 • Bortsett fra et telegram fra 1996 er det meste av materialet fra etter 2004.
 • 9005 dokumenter er fra de første to månedene i 2010.
 • 6 prosent, eller 15.652 telegrammer er klassifisert hemmelig. 40,5 prosent er klassifisert konfidensielt.

– Setter liv i fare

Amerikanske myndigheter har vendt seg direkte til Wikileaks-sjefen Julian Assange og bedt ham om å ikke offentliggjøre hemmelige dokument fra amerikanske diplomater.

I et brev til Assange skriver en juridisk rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet at offentliggjøringen av diplomatisk post er i strid med amerikansk lov, og at det kan sette mange liv i fare.

Assange skal ha bedt om en oversikt over hvem som ville være i fare som følge av lekkasjen, og han skal også ha sagt at han kan være villig til å forhandle om å holde tilbake en liten del av dokumentene.

Men amerikansk UD har gjort det klart at det ikke blir snakk om å forhandle om dokumenter som Wikileaks har skaffet seg på ulovlig vis.

SISTE NYTT

Siste nytt