– Wikileaks er under angrep

Bare timer før det er ventet at Wikileaks skal publisere opptil 2,7 millioner nye dokumenter, forteller varslernettstedet at de er under dataangrep.

Wikileaks under dataangrep

Forsøk på å besøke Wikileaks sine nettsider lykkes nå ikke for nettbrukere fra hele verden. Siden kommer aldri opp, og nettleseren viser bare en feilmelding.

Foto: Fotomontasje

«We are currently under a mass distributed denial of service attack», skriver Wikileaks på Twitter. Nettsiden hevder altså at de blir utsatt for et omfattende datangrep.

Publiserer uansett

Avisene Der Spiegel, The New York Times, The Guardian, Le Monde og El País har hatt tilgang til dokumentene på forhånd.

Guardians redaktør for undersøkende journalistikk, Davd Leigh, skriver på Twitter at de vil publisere dokumentene, selv om Wikileaks er nede.

Forsøk på å besøke Wikileaks sine nettsider lykkes nå ikke for nettbrukere fra hele verden. Siden kommer aldri opp, og nettleseren viser bare en feilmelding.

Noe er annerledes

Dette er ikke spesielt uvanlig for Wikileaks sine nettsider. Dette fordi organisasjonen ofte bytter plassering av sine servere og tekniske løsninger.

Senest fredag morgen var sidene nede i flere timer, men denne gangen er det noe annerledes.

NRKs egne undersøkelser viser at det denne gangen ikke bare er slik at sidene er tatt ned, slik at de ikke vises. Trafikken til serveren som domenet wikileaks.org er koblet til, kommer i stor grad ikke frem i det hele tatt.

Noe som kan understøtte at det faktisk er snakk om et koordinert dataangrep som organisasjonen selv nå hevder.

Diplomatiske meldinger

Det er ventet at varslernettstedet Wikileaks i samarbeid med flere store internasjonale mediehus i løpet av kvelden vil publisere store mengder hemmeligstemplede dokumenter.

Blant annet skal de publisere diplomatiske meldinger som er sendt mellom det amerikanske utenriksdepartementet og landets utenriksstasjoner.

Amerikanske myndigheter har vendt seg direkte til Wikileaks-sjefen Julian Assange og bedt ham om å ikke offentliggjøre hemmelige dokument fra amerikanske diplomater.

I et brev til Assange skriver en juridisk rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet at offentliggjøringen av diplomatisk post er i strid med amerikansk lov, og at det kan sette mange liv i fare.

SISTE NYTT

Siste nytt