Hopp til innhold

Catalonias president hardt ut mot den spanske kongen

President Carles Puigdemont mener den spanske kongen bevisst ignorerer millioner av katalanere.

SPAIN-POLITICS/CATALONIA Catalan President Puigdemont speaks during news conference in Barcelona

TAR SIDE: Den katalanske presidenten Carles Puigdemont anklager Spanias konge Felipe VI for å ta side med spanske myndigheter.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

I en direktesendt tale på spansk TV onsdag kveld, refser den katalanske presidenten Carles Puigdemont Spanias konge Felipe VI. Han anklager ham for å adoptere spanske myndigheters syn på den pågående konflikten om katalanernes uavhengighet.

Mener kongen velger side

Kong Felipe vakte oppsikt tirsdag kveld, da han i en egen TV-tale rettet en kraftig pekefinger mot den katalanske folkeavstemningen som fant sted i Barcelona sist søndag. Han kalte den både ulovlig og udemokratisk.

king filip VI

UANSVARLIG: Spanias konge Felipe VI sa i talen sin tirsdag at katalanske ledere har vist mangel på lojalitet, og at de kan sette landets økonomi i stor fare.

Foto: Casa De S.m. El Rey / AP

Å henvende seg til folket på TV, skal visstnok være sjelden oppførsel fra kongen, skriver BBC.

Monarken nevnte ikke politivolden som ble utøvet mot katalanerne, noe som skal ha forferdet flere av dem, ifølge AFP.

Politiet bruke både gummikuler og køller for å holde stemmerne borte, og minst 800 mennesker ble skadet i opptøyene.

spansk politi

VOLDELIG OPPFØRSEL: Spansk politi slo hardt ned på dem som gikk for å stemme søndag 1. oktober. Politiets oppførsel har i ettertid skapt sterke reaksjoner på tvers av landegrenser.

Foto: Manu Brabo / AP

Knappe 24 timer etter talen, kom Puigdemont på banen og hevdet at kongen brøt sin nøytrale rolle, som er lovfestet av spansk grunnlov. I talen sa han at kongen bevisst ignorerte millioner av katalanere.

– Kongen har sluttet seg til den nasjonale regjeringens posisjon og politiske linje, som har vært katastrofal med hensyn til Catalonia. Han ignorerer bevisst millioner av katalanere, sa presidenten.

Han sa videre at det nå var tid for mekling. Onsdag sa han også til BBC at Catalonia kan komme til å erklære seg for uavhengig innen få dager.

På spørsmål om hva han vil gjøre om den spanske regjeringen griper inn og tar kontroll over Catalonias regjering, sa han det vil være «en feil som forandrer alt».

Aksepterer ikke utpressing

I respons har spanske myndigheter i Madrid sagt at de ikke vil akseptere en slik form for «utpressing», og at ingen mekling vil finne sted før Puigdemont henlegger folkeavstemningen.

rajoy

ADVARTE: Spanias statsminister Mariano Rajoy har etter avstemningen sagt at den ikke var gyldig. Han frarådet også katalanske myndigheter til å arrangere den, der han hevder den er lovstridig.

Foto: Javier Soriano / AFP

«For at noen forhandlinger skal kunne finne sted, må president Puigdemont holde seg til loven. Hans kritikk av kongen viser at han ikke er i kontakt med virkeligheten», skriver de i en spansk uttalelse.

Frans Timmermans, EU-kommisjonens president, har kommet med balansert kritikk av begge parter og oppfordrer dem til å snakke sammen.

– Vold løser ingenting i politikken. Vold er aldri et svar, aldri en løsning. Vold kan aldri brukes som våpen eller verktøy, sier Timmermans.

Det har foreløpig ikke vært noen kontakt mellom regjeringen i Madrid og katalanske myndigheter.

People hold on to Catalan separatist flags on top of an air vent two days after the banned independence referendum in Barcelona

LØSRIVELSE: Flere vaiet med det katalanske uavhengighetsflagget dagen etter folkeavstemningen. 90 prosent av stemmene var for løsrivelse, men valgdeltakelsen var ikke på mer enn 42 prosent.

Foto: Susana Vera / Reuters

Den katalanske regjeringen har sagt at de på mandag vil holde et ekstraordinært møte i parlamentet for å diskutere den omstridte folkeavstemningen.

Trenger en konge som Jon Snow

Kong Felipe VI blir av flere spanjoler og katalanere sett på som et symbol for nasjonal helhet. På en bar i den katalanske lederens region, klapper folk respektfullt etter presidentens tale og tuller med TV-serien Game of Thrones.

– Vi trenger en konge som Jon Snow. En som vil holde landområdene sine sammen og som tar hensyn til hele folket, sier en kvinne til BBC.

Statsminister Mariano Rajoy var ikke like heldig med beskrivelsen fra barfolket.

– Han er The Night King som ønsker en evig vinter over hele Catalonia, sier en annen.

Men fra spøk til alvor er de alle enige om at et samlet Spania er best.

– Vi ønsker oss et Spania som er glad i alle kulturer. Hvorfor er dette vanskelig? Vi skjønner virkelig ikke talen til kong Felipe.

SISTE NYTT

Siste nytt

Støre og Stoltenberg talar i forkant av Nato-møtet

Nato-sjef Jens Stoltenberg møter statsministeren til ein pressekonferanse kvelden før forsvarsalliansen sitt utanriksministermøte i Oslo.