Hopp til innhold

Spanias ambassadør til Norge: – Spansk politi handlet korrekt

Den spanske ambassadøren til Norge, Maria Isabel Vicandi, forsvarer regjeringens bruk av politi under søndagens folkeavstemning i Catalonia.

Maria Isabel Vicandi

Maria Isabel Vicandi er Spanias ambassadør til Norge.

Foto: NRK

I et intervju med NRK Urix bagatelliserer den spanske ambassadøren til Norge, Maria Isabel Vicandi, at nesten 900 katalanere ble skadet etter konfrontasjonene med spansk politi.

– Spania er et demokrati hvor alle innbyggere nyter samme rettigheter. Franco-tiden har ingenting med saken å gjøre i dag, sier den spanske ambassadøren, som kom til Norge i februar.

Ambassadøren bagatelliserer tallene

Ifølge katalanske myndigheter troppet spansk politi opp med skjold, køller og skytevåpen da katalanerne skulle gå til urnene søndag. Flere statsledere og politikere kritiserer spanske myndigheter for voldsbruken.

– Ifølge myndighetene i Catalonia er rundt 900 mennesker skadet. Men heldigvis er dette små skader. Av de 900 personene, er det bare 2 som i dag er på sykehus.

Benekter omfattende politivold

– Men vi så vold fra politiet vi ikke har sett på mange år?

– Du snakker om en omfattende politivold, men det var på ingen måte tilfelle.

– Du er ikke enig?

– Nei, jeg er ikke enig. Politiet slo tilbake mot opptøyene. En riktig bruk av makt for å innfri forpliktelsen til å hindre den ulovlige folkeavstemningen. Politiet handlet i helt konkrete situasjoner og bare svarte på provokasjoner.

Maria Isabel Vicandi

Spanias ambassadør til Norge blir intervjuet av programleder Hege Moe Eriksen.

Foto: NRK

Fabrikkerte bilder

Mariano Rajoy

Spanias statsminister Mariano Rajoy erklærer folkeavstemningen i Catalonia ugyldig.

Foto: Javier Soriano / AFP

Den spanske ambassadøren til Norge sier også at hun tror en del bilder av blant andre blødende bestemødre var fabrikkert.

Hun stiller seg dermed bak Spanias statsminister Mariano Rajoy, som har erklært folkeavstemningen i Catalonia for ugyldig.

Regjeringen sitt ansvar bevisst

Dere får kritikk fra alle hold -har dere forverret denne krisen?

– Folk sier at vi burde tillatt avstemmingen og ignorert den. Men da hadde vi ikke vært vårt ansvar bevisst, sier Spanias ambassadør til Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt