Hopp til innhold

Tusenvis av katalanere streiker og demonstrerer i protest mot politivolden

BARCELONA/OSLO (NRK): Vil opprettholde trykket og vise sin misnøye med spanjolenes håndtering av folkeavstemningen søndag.

FOLKEHAV: Flere tusen katalanere protesterer mot politivolden under folkeavstemningen søndag.

Foto: Francisco Seco / AP

Ifølge lokalt politi deltar så mange som 300 000 personer i demonstrasjoner i Barcelona tirsdag, skriver nyhetsbyrået AFP.

Allerede tidlig tirsdag morgen møtte flere tusen folk opp foran hovedkvarteret til det katalanske partiet CUP (Candidatura d'Unitat Popular) , ifølge de spanske avisene El País og La Vanguardia.

Stengte veier

BLOKKERT: Over femti veier er blokkert i forbindelse med streiken. Det fører til store køer.

Foto: Vincent West / Reuters

Foran universitetet i Barcelona var også store folkemengder på plass, og det var i tillegg til i Barcelona demonstrasjoner i de katalanske byene Tarragona og Girona.

Flere tusen katalanere har også streiket i Catalonia tirsdag.

I tillegg til at streiken har lammet store deler av kollektivtrafikken i Barcelona, har demonstranter sperret de største veiene inn og ut av byen, med milelange køer som resultat.

Den spanske innenriksministeren Juan Ignacio Zoido, sier til AFP at den katalanske regjeringen har egget til opprøret. Innenriksministeren legger til at den spanske regjeringen vil iverksette tiltak for å stoppe handlingene, som han beskriver som «trakassering».

– Vi ser dag etter dag hvordan Catalonias regjering presser befolkningen, og oppmuntrer til opprør i gatene, sier han.

Streik

Katalanske separatister og fagforbund oppfordret til generalstreik tirsdag i protest etter politivolden under søndagens folkeavstemning om katalansk uavhengighet. Over 800 mennesker ble skadet i sammenstøt med politiet.

Det er var på forhånd varslet at et stort antall mennesker skulle være med i streiken mandag, som omfatter havner, museer, kollektivtransport og populære turistattraksjoner.

Bilde fra taket på Universitat

MASSE FOLK: Dette bildet fra toppen av Universitetet i Barcelona viser hvor mange folk som har møtt opp.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

Mange arbeidsgivere har oppfordret sine ansatte til å streike. Ifølge BBC har også fotballaget Barcelona FC avlyst dagens terning.

Fagforeningene sier at dette først om fremst er en protest rettet mot regjeringen og nasjonalgarden, mer enn en streik som først og fremst rammer folk.

Spanias to største fagforbund, UGT og CCOO, har derimot ikke støttet streiken. Streiken skal heller ikke ha rammet storindustrien, og på flyplassen i Barcelona gikk trafikken som normalt, skriver NTB.

Protester

NRKs korrespondent i Barcelona Philip Lote forteller at mange mennesker har møtt opp utenfor det spanske nasjonalpolitiets hovedkontor i byen. Protestene har begynt.

Katalanere streiker i protest mot politivolden. De ønsker å opprettholde trykket for selvstendighet for Cataloia og vise sin misnøye med spanjolenes håndtering av folkeavstemningen søndag.

– Det som er litt spesielt, er at det foran bygningen er en rad med politifolk fra spansk politi. Foran disse igjen er det en rekke med katalansk politi, satt inn for å beskytte det spanske politiet, sier Lote.

I bakgrunnen hører man taktfaste protestrop fra katalanerne som har møtt opp utenfor hovedkontoret.

– Det spanske politiet ser ubekvemme ut, der de står, sier Lote.

Det katalanske regionale politiet følger vanligvis ordre fra regionen Catalonia. Under krisesituasjoner kan de på den andre siden få ordre fra Madrid, og før søndag hadde de fått beskjed om å hindre at folkeavstemningen fikk finne sted.

Søndag var regionpolitiet mest opptatt av å sikre generell ro og orden, avstemningen klarte de ikke å hindre.

Dagens demonstrasjonen skal ifølge arrangørene nå sitt høydepunkt klokka 18.

Holder trykket oppe

Med dagens demonstrasjoner ønsker katalanerne å opprettholde trykket og vise sin misnøye med hvordan Spanias regjering gikk inn for å ødelegge denne folkeavstemningen, som mange katalanere som ønsket.

– Jeg er overbevist over at mange vil streike, sa den katalanske lederen Carles Puigdemont mandag.

Protest i Barcelona

PROTESTERER: Demonstranter i Barcelona kaster stemmesedler i lufta utenfor bygningen til partiet CUP.

Foto: Pierre-philippe Marcou / AFP

Jordi Ciuxart, leder for separatistgruppen Òmnium Cultural sa mandag ifølge The Guardian at generalstreiken er: «Den beste responsen det katalanske folket kan gi på angrepene under folkeavstemningen og de siste ukene».

Onsdag skal EU-parlamentet holde en ekstraordinær debatt med folkeavstemningen som tema.

Den spanske regjeringen har avfeid folkeavstemningen som en grunnlovsstridig «farse».

Katalanske myndigheter sier på sin side at 90 prosent stemte for uavhengighet. Puigdemont erklærte søndag at Catalonia hadde «vunnet retten til en selvstendig stat».

Demo Barcelona 3. oktober

SKILT: En person holder et skilt der det står: «Europa, er dere blinde? Demokratiet dør.»

Foto: Yves Herman / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt