Hopp til innhold
Urix forklarer

Dette bør du vite om dramaet i Catalonia

Vil du forstå hva som skjer i Catalonia og Spania. Dette kan være greit å ha meg seg.

SPAIN-POLITICS-CATALONIA-REFERENDUM

Tilhengere av uavhengighet holder det katalanske selvstendighetsflagget under en politisk markering i Barcelona mandag 2.oktober.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Urix forklarer vignett

Litt over to millioner velgere fikk stemt i folkeavstemningen om uavhengighet i Catalonia søndag 1.oktober.

Det er over 5,3 millioner stemmeberettigede i Catalonia og mer enn 3 millioner velgere stemte ikke.

Over 90 prosent av de som stemte sa «ja» til uavhengighet.

– I strid med grunnloven

Den regionale regjeringen i Catalonia har sagt at de vil erklære uavhengighet om mer enn 50 prosent av velgerne som deltok i valget stemte «ja» til uavhengighet.

I høst vedtok det regionale parlamentet i Catalonia en lov som sier den erklæringen om uavhengighet skal senest 48 timer etter at valgresultatet er klart.

Du kan lese loven på engelsk her. Det er kapittel tre, artikkel fire som er viktigst.

Den spanske regjeringen og den spanske grunnlovsdomstolen har sagt at folkeavstemningen er i strid med Spanias grunnlov.

Spansk politi konfiskere i dag materiell laget i anledning den planlagt folkeavstemmingen om selvstendighet for Catalonia 1. oktober. Nasjonale myndigheter har for rettslig kjennelse på at avstemmingen er ulovlig prøver å stanse avstemningen. Dagens tumulter var utenfor partiet CUPs partikontor i Barcelona. CUP (Popular Unity Candidacy) er for selvstendighet for Catalonia.

Ingen Ja-kampanje

På grunn av at grunnlovsdomstolen sa at dette ikke vil være noen gyldig folkeavstemning, ble det ikke organisert noen «nei kampanje» mot uavhengighet. «Ja-siden» hadde derimot en stor organisasjon og gjennomførte store folkemøter.

I tillegg til at spansk opprørspoliti brukte vold og harde midler for å hindre valget har det blitt rapportert om uregelmessigheter.

På sosiale medier har motstandere av folkeavstemningen lagt ut foto av de stemmer flere ganger i ulike valglokaler.

Selv om flere europeiske politikere har kritisert Spania og spansk politi for bruk av vold har verken EU eller noe annet vestlig land sagt at de vil annerkjenne Catalonia som et eget land.

SISTE NYTT

Siste nytt