NRK Meny
Normal

Morsi: – Uoverenstemmelsene må løses med dialog, ikke vold

I en TV-sendt tale til nasjonen torsdag kveld fortalte Egypts president Mohammed Morsi at han sørger over de som mistet livet i opptøyene rundt palasset natt til torsdag.

Mohammed Morsi

President Mohammed Morsi talte torsdag kveld til folket i Egypt via statlig TV.

Foto: Reuters live

Samtidig sa Morsi at han ikke vil tolerere at noen tar til orde for et kupp.

– Jeg respekterer ytringsfriheten, men jeg vil ikke tillate oppfordringer til kupp, sa han.

Morsi anklaget også flere for å ha blitt betalt for å fyre opp under opprøret. Ifølge Morsi skal 80 personer ha blitt arrestert etter å ha vært «innblandet i voldelige handlinger.»

Mange har etterlyst presidentens rolle de siste to dagene og påpekt hans totale fravær i krisen som har utviklet seg. Flere av hans rådgivere har forlatt sine stillinger.

Les også Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsens Ytring: Norske unnlatelsessynder

Mobilisert mot fullmakter

Situasjonen i Egypt har vært svært ustabil den siste tiden, etter at grunnlovsforsamlingen overleverte utkastet til en ny grunnlov for noen uker siden.

President Morsi har kunngjort at folket skal stemme over forslaget 15. desember, men for mange var forslaget kontroversielt allerede før det lå på bordet.

Den sekulære opposisjonen har de siste ukene mobilisert kraftig mot at Morsi har gitt seg selv utvidede fullmakter i arbeidet med en ny grunnlov.

Les mer: Egypts president gir seg selv mer makt
Les også: Menneskerettssjef bekymret for Morsis nye grep

Natt til torsdag økte demonstrasjonene i styrke da fem personer mistet livet og over 600 ble skadd skadd utenfor palasset under sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av presidenten.

Demonstranter i Kairo torsdag

Demonstranter utenfor presidentpalasset i Kairo torsdag kveld. Ifølge nyhetsbyrået AP ropte de slagord mot Det muslimske brorskapet og den egyptiske presidenten.

Foto: Hassan Ammar / Ap

– Gjelder bare til folkeavstemningen er avsluttet

Under torsdagens tale uttalte Morsi at det omstridte dekretet han sendte ut for kort tid siden, og som har vært hovedårsak til den alvorlige uroen i landet de siste dagene, bare skal gjelde til folkeavstemningen om grunnloven er avsluttet, uansett om flertallet sier ja eller nei.

Mursi sa at hans presidentdekret som unntok hans egne beslutninger fra overprøving i retten og i nasjonalforsamlingen, ikke hadde til hensikt å stoppe arbeidet med lovverket.

Han sier han ikke vil insistere på å holde presidentavgjørelser hevet over domstolsbehandling, og hevdet at dekretet bare gjelder suverene statssaker.

Les: Voldsomme sammenstøt i Egypt – flere enn 200 skadet
Les også: Hæren setter opp barrikader foran presidentpalasset i Kairo
Les mer: Stridsvogner utenfor presidentpalasset i Kairo

– Må løses med dialog

I talen torsdag kveld understreket Morsi at han mener den politiske krisen må løses med dialog.

– De smertefulle hendelsene skjedde på grunn av politiske uoverenstemmelser som burde løses ved dialog, sa Morsi.

I talen torsdag kveld inviterte Morsi opposisjonen til samtaler førstkommende helg.

– Jeg tar til orde for en omfattende og produktiv dialog med alle politiske skikkelser og -ledere, revolusjonære og juridiske parter førstkommende lørdag.

I tillegg til å tegne opp et forløp for tiden framover, uttalte Morsi at han ønsket å diskutere skjebnen til Overhuset i Parlamentet etter at Underhuset ble oppløst i juni, han ønsket også å diskutere valglover og andre saker.

Han opplyste også om at det vil avholdes en konferanse 28. desember for å finne løsninger på den politiske krisen.

– Vurderer samtaler

Det egyptiske opposisjonen sier de nå vurderer Morsis oppfordring til en nasjonal dialog.

– Vi vurderer fortsatt presidentens tale og hans oppfordring til samtaler. Vi diskuterer det med våre medlemmer og ungdommer, sier alliansens talsperson, Hussein Abdel-Ghani, til Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt