NRK Meny
Normal

Voldsomme sammenstøt i Egypt – flere enn 200 skadet

De voldsomme demonstrasjonene i Egypt fortsatte onsdag kveld. Myndighetene i landet melder om at flere enn 200 personer skal ha blitt skadet av brannbomber og steinkasting.

Flere enn 200 personer skal ha blitt skadet i de voldsomme demonstrsjonene i Kairo onsdag.

Demonstrasjonen i Egypt økte i styrke onsdag kveld norsk tid. Flere enn 200 skal være skadet.

Horder av demonstranter, for og i mot president Morsi, har barket sammen i Egypts hovedstad Kairo onsdag kveld.

Flere hundre tusen egyptere har demonstrert de siste uken, og tirsdag kastet tilhengere og motstandere av presidenten stein på hverandre utenfor presidentpalasset i hovedstaden Kairo. Rundt klokken 17.00 norsk tid kom de nye meldinger om sammenstøt mellom de to gruppene, og disse har økt i styrke i løpet av kvelden.

Både motstandere og tilhengere av Morsi ha brukt brannbomber, eller såkalte molotov cocktails, for å markere sin misnøye. Opprørspoliti har svart med å skyte skudd i luften, og TV-bilder viser mange demonstranter som har blitt hardt skadd i sammenstøtene. Det er foreløpig ikke meldt om drepte.

Ifølge det egyptiske helsedepartementet haddde så mange som 211 demonstranter blitt fraktet til sykehus rundt klokken 22.00 norsk tid onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Uro i Egypt

Flere enn 200 demonstranter skal ha blitt skadet i de voldsomme opptøyene onsdag kveld.

Foto: MAHMOUD kHALED / Afp

– Voldsomme kamper

Demonstrasjonene har pågått hele uka, men mye kan tyde på at de når en foreløpig topp onsdag.

– Det voldsomme kamper i Kairo nå, og begge parter kaster steiner og «molotov cocktails» på hverandre, sier NRKs utenrikskorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Dagsnytt like før klokken 19.00.

– Politiet og hæren er så godt som fraværende, og det kan bli en tøff natt i Kairo, sier Mikkelsen, som befinner seg ved Tahrir-plassen i Kairo, der urolighetene er størst.

Onsdag kveld kommer det også meldinger om at tre av presidentens egne rådgivere har gått av, i protest mot måten Morsi har håndtert krisen på. Dermed har 5 av presidentens 17 rådgivere gått av siden krisen startet 22. november.

I byen Ismailia har motstandere av president Mahmoud Mursi satt fyr på hovedkvarteret til Frihet- og rettferdspartiet, som er det politiske partiet til Det muslimske brorskap.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Tilhengere og motstandere av president Mohamed Morsi i Egypt har barket sammen flere ganger i løpet av tirsdagen.

Flere personer ble skadet da motstandere og tilhengere av president Morsi demonstrerte i Kairo tirsdag.

Vil ha Morsi på banen

De utvidede fullmaktene Morsi har gitt seg selv for å få fortgang i prosessen med å få vedtatt en ny grunnlov har ført til massive demonstrasjoner fra den sekulære opposisjonen de siste ukene.

Tidligere onsdag kveld meldte internasjonale nyhetsbyråer at Morsi skal ha returnert til presidentpalasset, og at han nå sitter på innsiden og arbeider mens demonstrasjonene pågår for fullt utenfor. Morsi forlot palasset mandag, da demonstrasjonene tok seg opp i styrke.

Nå krever opposisjonsleder Amr Moussa et president Morsi selv kommer på banen med et forslag som kan løse konflikten, melder nyhetsbyrået Reuters. Moussa har ledet flere av demonstrasjonene mot Morsi på Tahrir-plassen den siste uken.

Utspillet kommer etter at visepresident Mahmoud Mekky har kommet det han omtaler som «egne ideer» for å løse krisen. Dette er tilsynelatende ikke nok for Moussa.

– Vi er klare når det foreligger noe formelt, noe som er utformet i endelige termer. Vi vil ikke ignorere det, særlig hvis det er nyttig, sier Moussa til Reuters.

I en uttalelse onsdag kveld ber også statsminister Hisham Kandil om ro, slik at partene kan forhandle. Han ber særlig demonstrantene rundt Tahrir-plassen om å roe gemyttene. En talsmann for Det muslimske brorskap ber også demonstrantene dra hjem.

– Demonstrantene bør dra herfra samtidig og love å ikke komme tilbake, symbolikken knyttet til palasset tatt i betraktning, sier Mahmoud Ghozlan, uten at det ser ut til å ha hatt noen umiddelbar virkning.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner i Kairo

Flere hundre tusen mennesker har engasjert seg i demonstrasjonene i Egypt de siste ukene. Her fra Tahrir-plassen i Kairo.

Foto: Maya Alleruzzo / Ap

Lite dialog

Situasjonen i Egypt har vært svært ustabil den siste tiden, etter at grunnlovsforsamlingen overleverte utkastet til en ny grunnlov for noen uker siden.

Morsi har kunngjort at folket skal stemmer over forslaget 15. desember, men for mange var forslaget kontroversielt allerede før det lå på bordet.

Grunnlovsforsamlingen er omstridt i utgangspunktet, fordi den har et overveiende flertall av islamister. Liberale og sekulære medlemmer av forsamlingen har trukket seg i protest fordi de mener at utkastet har fått for sterkt islamistisk preg.

I tillegg har altså Morsi bevilget seg selv utvidede fullmakter, noe som satte sinnene ytterligere i kok hos opposisjonen. Dialog med presidenten og hans parti, Det muslimske brorskap, har nærmest opphørt, og opposisjonen har i stedet brukt tiden fram mot 15. desember på å demonstrere.

Tirsdag kom det også meldinger om at fem egyptiske satellittkanaler vil stoppe TV-sendingene i flere timer, for å markere motstand mot grunnlovsforslaget.

Amr Moussa

Tidliigere utenriksminister og opposisjonsleder Amr Moussa krever at Morsi involverer seg sterkere for å rydde opp i krisen.

Foto: Thomas Hartwell / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt