Egypts president gir seg selv mer makt

Egypts president Mohamed Morsi har innført en rekke endringer som gir ham utvidede fullmakter. I tillegg gir han ordre om at offiserer fra Hosni Mubaraks regime skal stilles for retten.

EGYPT-PRESIDENT

Morsi har beordret nye rettssaker mot offiserer som er beskyldt for å ha angrepet demonstranter under Mubaraks regime.

Foto: HANDOUT / Reuters/NTB Scanpix

President Mohamed Morsi har utstedt en forordning som hindrer oppløsning av den kontroversielle forsamlingen som jobber med et utkast til ny grunnlov i Egypt.

Grunnlovsforsamlingen har måttet tåle krass kritikk siden den ble utpekt av det nedre kammeret i det egyptiske parlamentet i januar i år.

Den nye loven skal danne grunnlaget for Egypts overgang til demokrati, men sekulære og liberale stemmer hevder blant annet at islamister er overrepresentert, og at grunnloven derfor vil få et kraftig religiøst stempel.

President Mohamed Morsi har bakgrunn fra Det muslimske brorskap og bevegelsens politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet.

I den nye forordningen heter det at ingen rettsinstans kan oppløse nasjonalforsamlingen. Dette gir grunnlovsforsamlingen to ekstra måneder til å få skrevet en ny grunnlov, melder BBC.

Sparker statsadvokaten

Abdel Maguid Mahmoud

Statsadvokat Abdel Maguid Mahmoud mister jobben.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Presidenten har også sparket statsadvokat Abdel Maguid Mahmoud.

Da det i forrige måned ble kjent at Morsi hadde planer om å frikjenne offiserer som var mistenkt for å stå bak drap på demonstranter i forbindelse med opprøret mot Hosni Mubarak, førte det til voldsomme sammenstøt i Kairo i forrige måned.

Morsi har nå bestemt at de skal stilles for retten på nytt. Ifølge en talsmann for presidenten var de blitt frikjent på grunn av mangelfulle beviser.

At han nå fjerner statsadvokaten blir av mange sett på som et forsøk på å skaffe seg velvilje fra dem som har krevd at de ansvarlige skulle stilles for retten. Abdel Maguid Mahmoud var mistenkt for å beskytte myndighetspersonene under den tidligere presidenten Hosni Mubarak.

Ifølge den gamle loven satt statsadvokaten for livstid, nå er han tilsatt for fire år av gangen, ifølge tv-kanalen Al Jazeera.

I august sparket presidenten flere militærtopper og opphevet den midlertidige grunnloven som ga de militæret mer makt.

– Den nye farao

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei liker ikke Morsis nye forordninger.

Foto: B MATHUR / REUTERS

Morsis forordninger faller ikke i god jord hos sekulære krefter i Egypt. Fredsprisvinner og tidligere sjef i Det internasjonale atomenergibyrået Mohamed ElBaradei sier sarkastisk at Morsi har opphøyet seg til en ny farao.

– Morsi har tilranet seg all statlig makt og utnevnt seg selv til Egypts nye farao. Dette er et hardt slag for revolusjonen som kan få skrekkelige konsekvenser, skriver ElBaradei på Twitter.

De siste dagene har det vært omfattende demonstrasjoner på Tahrirplassen og kvartalene rundt i regi av sekulære ungdomsgrupper. Demonstrasjonen var i utgangspunktet en markering av en stordemonstrasjon for ett år siden der nesten 50 mennesker ble drept, men det er også blitt ropt slagord mot Det muslimske brorskap og regjeringen.