Stridsvogner utenfor presidentpalasset i Kairo

Den egyptiske hæren har plassert stridsvogner ved presidentpalasset i Kario etter nattens dødelige sammenstøt mellom demonstranter.

EGYPT

Minst tre stridsvogner er plassert utenfor presidentpalasset i Kairo. Her går tilhengere av Morsi forbi to av stridsvognene i nærheten av palasset.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Fem demonstranter døde natt til torsdag i de største sammenstøtene i Egypt siden Mohamed Morsi ble valgt til president i juni, melder AFP.

De fem ble drept av skudd fra automatvåpen eller hagle, og rundt 350 andre ble skadet da tilhengere og motstandere av Morsi braket sammen utenfor presidentpalasset, melder det statlige nyhetsbyrået MENA.

Artikkelen fortsetter under bildet

EGYPT

Nattens sammenstøt var de voldeligste siden Morsi ble valgt til president. Fem ble drept og brannbomber førte til store ødeleggelser.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Rapporteres om roligere tilstander

For å roe gemyttene har den egyptiske hæren nå plassert stridsvogner og pansrede kjøretøy utenfor palasset. Reuters siterer et øyenvitne i morgentimene torsdag på at det skal være minst tre tanks og to andre kjøretøy på stedet.'

Det rapporteres også at det nå er roligere i Kairos gater.

De utvidede fullmaktene Morsi har gitt seg selv for å få fortgang i prosessen med å få vedtatt en ny grunnlov har ført til massive demonstrasjoner fra den sekulære opposisjonen de siste ukene

Artikkelen fortsetter under bildet

EGYPT

Tilhengere av Morsi ved stridsvognene utenfor palasset.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

Det muslimske brorskap, som Mursi tilhører, har svart med motdemonstrasjoner.

Kastet brannbomber

Det hele toppet seg onsdag kveld da demonstrantene begynte å kaste brannbomber, eller såkalte molotov cocktails, mot hverandre for å markere sin misnøye.

Artikkelen fortsetter under bildet

EGYPT

Demonstranter prøver å komme seg i sikkerhet etter at det blir kasten brannbomber.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Opprørspoliti svarte med å skyte skudd i luften, og TV-bilder viste mange demonstranter som har blitt hardt skadd i sammenstøtene. Torsdag morgen ble det altså rapportert om fem dødsfall.

– Det voldsomme kamper i Kairo nå, og begge parter kaster steiner og «molotov cocktails» på hverandre, sa NRKs utenrikskorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Dagsnytt like før klokken 19.00 onsdag.

EGYPT

Morsis tilhengere utenfor palasset onsdag kveld.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Volden har også spredt seg til utenfor hovedsta

den og det rapporteres at demonstranter har satt fyr på hovedkvarteret til Det muslimske brorskap i kystbyen Ismailyia og i Suez.

Ustabilt etter forslag til ny grunnlov

Situasjonen i Egypt har vært svært ustabil den siste tiden, etter at grunnlovsforsamlingen overleverte utkastet til en ny grunnlov for noen uker siden.

Morsi har kunngjort at folket skal stemmer over forslaget 15. desember, men for mange var forslaget kontroversielt allerede før det lå på bordet.

Artikkelen fortsetter under videoen

Flere enn 200 personer skal ha blitt skadet i de voldsomme demonstrsjonene i Kairo onsdag.

Flere enn 200 skadet i opptøyer i Egypt. Se video fra nattens opptøyer.

Grunnlovsforsamlingen er omstridt i utgangspunktet, fordi den har et overveiende flertall av islamister. Liberale og sekulære medlemmer av forsamlingen har trukket seg i protest fordi de mener at utkastet har fått for sterkt islamistisk preg.

I tillegg har altså Morsi bevilget seg selv utvidede fullmakter, noe som satte sinnene ytterligere i kok hos opposisjonen. Dialog med presidenten og hans parti, Det muslimske brorskap, har nærmest opphørt, og opposisjonen har i stedet brukt tiden fram mot 15. desember på å demonstrere.

Tirsdag kom det også meldinger om at fem egyptiske satellittkanaler vil stoppe TV-sendingene i flere timer, for å markere motstand mot grunnlovsforslaget.

Kunngjøring

Torsdag var det ventet at Mursi skulle komme med en kunngjøring hvor han vil «avdekke fakta og oppfordre til dialog», sa presidentens stabssjef Refaa al-Tahtawy til avisen Al-Akbar, ifølge NTB.

Opposisjonen har sagt den ikke vil gi seg før Mursi opphever dekretet der det blant annet heter at presidentens beslutninger ikke kan prøves for domstolene. Mursis motstandere krever dessuten at folkeavstemningen om en ny grunnlov, som på kort varsel er satt til 15. desember, blir avlyst.

– Oppstanden vi ser, indikerer at det haster med å starte en dialog. Det må være en toveis dialog, sier USAs utenriksminister Hillary Clinton. Lignende oppfordringer har også kommet fra Storbritannia og EU.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt