Hopp til innhold

Biden: – Ikke folkemord i Gaza

Aktor i ICC mener Israels statsminister, forsvarsminister og Hamas ledelse kan holdes ansvarlig for krigsforbrytelser. USAs president sier det som skjer i Gaza ikke er folkemord.

Benjamin Netanyahu og Hamas-leder Yahya Sinwar.

Benjamin Netanyahu og Yahya Sinwar kan holdes ansvarlig for krigsforbrytelser, mener den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Foto: Abir Sultan, AP / Mahmud Hams, AFP

Mennesker drept siden 7. oktober 2023

Gaza
37.232
Siste uke:
501
Israel
1487
Sist oppdatert: 14.6.24

Kilder: Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza / FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA) / Israelske myndigheter

Forbehold: Tall fra Hamas-kontrollerte helsemyndigheter i Gaza skiller ikke mellom sivile og stridende, og kan periodevis være forsinket. Tallene fra israelske myndigheter viser at rundt 1200 sivile og soldater ble drept i forbindelse med Hamas-angrepet på Israel 7. oktober 2023. 287 israelske soldater har blitt drept siden 27. oktober 2023. Ingen av tallene er bekreftet av uavhengige kilder. De palestinske tallene oppdateres daglig. Tall fra Israel oppdateres minst to ganger i uken.

Aktor i den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) ba mandag om arrestordre på Israels statsminister Benjamin Netanyahu og hans forsvarsminister, Yoav Gallant, viser en uttalelse fra domstolen.

ICC ber også om arrestordre på de tre Hamas-lederne Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri og Ismail Haniyeh.

Dette betyr ikke at det faktisk er utstedt arrestordre mot de fem lederne. Et dommerpanel i ICC vil nå vurdere forespørselen om arrestordrene.

Sinwar er leder av Hamas på Gazastripen, Al-Masri er leder av Qassam-brigaden, mens Haniyeh er leder av Hamas' politiske fløy.

Les også FN-topp til NRK: – Systemet er lammet

Filippo Grandi

Krigen på Gazastripen har rast siden Hamas angrep Israel 7. oktober 2023. Rundt 1100 mennesker ble drept i angrepet, og godt over 200 tatt som gisler av Hamas. Minst 35.000 palestinere er drept i Gaza siden krigens begynnelse.

Karim Khan, sjefanklager i ICC

Sjefanklager Karim Khan i ICC.

Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Det er første gang påtalemyndigheten i ICC har bedt om en arrestordre mot en nær amerikansk alliert, ifølge CNN.

– Jeg avviser med avsky sammenligningen i Haag mellom demokratiske Israel og massemorderne i Hamas, sier Netanyahu i en uttalelse.

Biden: – Vi vil alltid stå med Israel

I USA, som er Israels næreste allierte og største våpeneksportør, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Amerikanske senatorer har tidligere advart domstolen mot å straffe Benjamin Netanyahu, og president Joe Biden reagerer kraftig på søknaden.

– Uansett hva aktoren måtte antyde, er det ingen likheter mellom Israel og Hamas, sa Biden tidligere mandag.

Under et arrangement i Det hvite hus mandag kveld forsvarte Biden Israel og sa at landets militære styrker ikke begår folkemord i krigen mot Hamas..

– Det som skjer i Gaza, er ikke folkemord, sier Biden.

– Vi avviser det, og vi vil alltid stå sammen med Israel og truslene mot dets sikkerhet.

USAs president Joe Biden talte under en jødisk amerikansk kulturarvsmåned i Rosehagen ved Det hvite hus, mandag 20. mai 2024. Han sa blan annet at det som skjer i Gaza, ikke er folkemord.

USAs president Joe Biden talte under en jødisk amerikansk kulturarvsmåned i Rosehagen ved Det hvite hus, mandag 20. mai 2024.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Frankrike støtter arrestordren til ICC, heter det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet natt til tirsdag

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier på sin side at det er viktig å støtte domstolens arbeid for å ansvarliggjøre alvorlige internasjonale forbrytelser.

– Fra norsk side har vi gjentatte ganger oppfordret til at hovedanklager skal få tilgang for å kunne utføre etterforskningen i samsvar med sitt mandat, sier han til NRK.

Krigsforbrytelser på begge sider

Det er aktor ved domstolen, Karim Khan, som har ledet undersøkelsene mot partene i krigen, og som nå ber dommerpanelet om å utstede arrestordre mot de fem lederne.

– Det er grunn til å tro at Israels statsminister Netanyahu har straffansvar for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier Khan ifølge meldingen.

– Vi mener at disse forbrytelsene mot menneskeheten har blitt begått som en del av et vidspredt og systematisk angrep mot den palestinske sivile befolkningen i henhold til statens politikk. Disse forbrytelsene, etter vår vurdering, fortsetter fortsatt, skriver Khan videre.

Om Hamas-lederne skriver ICC i en uttalelse at Hamas-lederne har straffansvar for flere forbrytelser begått 7. oktober i fjor.

– Vi mener det er grunn til å tro at Sinwar, al-Masri og Haniyeh er kriminelt ansvarlig for drapene på hundrevis av israelske sivile i angrep begått av Hamas og andre væpnede grupper 7. oktober, skriver Khan.

Ekspert: – Sender et kraftig signal

Jussprofessor Sofie Høgestøl ved Universitetet i Oslo har skrevet doktorgrad om ICC. Hun mener det er uvanlig at påtalemyndigheten i ICC har gått ut med nyheten om at de vil be om arrestordre, før den faktisk er godkjent av dommerpanelet i ICC.

– Det kan være de går ut med det fordi det har versert rykter. Nå får påtalen fremlagt fakta om hvem som er i søkelyset og hva slags forbrytelser de mener er blitt gjort. Det vil gi grunnlag for en mer faktabasert diskusjon, sier Høgestøl.

– Men det sender også et kraftig signal. Det betyr at påtalemyndigheten mener det finnes nok bevis for at både Israel og Hamas er ansvarlige for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Sofie Høgestøl

Sofie Høgestøl er jusprofessor ved UiO.

Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK

Det er uvisst hvordan landene de vil forholde seg til en eventuell arrestordre. Israel er nemlig ikke medlem av ICC – men det er Palestina.

– Israel er i likhet med USA sterkt imot at domstolen overhodet skal ha noen makt, så jeg ser ikke for meg at de vil utlevere Netanyahu til Haag men mindre noe stort skulle skje.

Palestina er på sin side juridisk forpliktet til å utlevere Hamas-lederne dersom det kommer til stykket.

– Det blir interessant å se hvordan palestinske myndigheter vil håndtere denne situasjonen. Om de ikke etterkommer kravet, kan de ikke kritisere Israel for å ikke gjøre det samme.

Skader etter et angrep i Nuseirat i Gaza 19 mai

Skader på en bolig etter et angrep i Nuseirat i Gaza, 19. mai.

Foto: Ramadan Abed / Reuters

Høgestøl sier det kan ta tid før en eventuell avgjørelse fra domstolen.

– Det ser ofte ut til å ta noen måneder. Men det setter et visst press at dette er blitt offentliggjort allerede nå.

Viser til angrep på sivile i matkøer

I etterforskingen av Israel har ICC intervjuet overlevende og øyevitner, autentisert video- bilde og lydmateriale, og satellittbilder fra israelske myndigheter.

Les også Angrep på flyktningleiren Jabalia

Angrep i Jabalia-leir

Dette mener de beviser at Israel med vilje har fratatt den sivile befolkningen i hele Gaza ting som er nødvendig for at mennesker skal overleve.

Det er særlig effektene av de tidvis blokkerte tilgangen til nødhjelp som Khan fokuserer på i uttalelsen. Han skriver at de ved hjelp av vitner har dokumentert effektene av utsulting av sivile på Gaza.

Khan trekker fram dehydrering, underernæring og «dyp lidelse» – og peker på Netanyahu og Gallant som de to mest ansvarlige.

Les også Nyfødte på Gaza - ikke alle foreldre kan besøke dem

Nyfødt i Gaza, jente

Det vises også til at Israel stengte grensene til Gaza, samt kuttet tilførselen av vann og elektrisitet.

– Dette fant sted i tillegg til angrep mot sivile, inkludert de i matkøer, hindring av nødhjelpsleveranser og angrep på nødhjelpsarbeidere, noe som gjorde at flere organisasjoner har begrenset sin tilstedeværelse på Gaza.

Les også Senatorer i brev til ICC: – Dere er blitt advart

Senator Marco Rubio fra Florida.

Aktor om angrepet 7. oktober: – Kalkulert grusomhet

Domstolen har samtidig gjennomgått verifisert bilde- og videomateriale fra Hamas-angrepet 7. oktober, samt intervjuet overlevende, frigitte gisler og Hamas-medlemmer.

Aktor mener de tre topplederne planla og iverksatte angrepet.

Les også Et halvt år siden angrepet: – Orker ikke tenke på krigen i Gaza

Et halv år etter Hamas-angrepet

– Gjennom deres egne handlinger, inkludert ved besøk av gisler kort tid etter at de ble kidnappet, har de anerkjent sitt ansvar for forbrytelsene.

Khan har også selv besøkt kibbutzene som ble rammet av 7. oktober.

– Jeg hørte om hvordan kjærligheten i en familie, de dype båndene mellom forelder og barn, ble forvrengt til uforståelig smerte gjennom kalkulert grusomhet og ekstrem følelsesløshet. Disse handlingene må noen stilles til ansvar for.

En bolig som ble skadd i kibbutzen Kfar Aza i Israel under angrepet 7. oktober. Bildet er tatt seks måneder etter angrepet.

En bolig som ble skadd i kibbutzen Kfar Aza i Israel under angrepet 7. oktober. Bildet er tatt seks måneder etter angrepet.

Foto: Amir Cohen / Reuters

ICC mener også at det er rimelig grunn til å tro at flere av gislene Hamas tok har blitt utsatt for seksuelle overgrep og voldtekt, samt blitt holdt i fangenskap under «inhumane» forhold.

– Vi har kommet til denne konklusjonen gjennom undersøkelse av legejournaler, video- og dokumentarisk bevis, og intervjuer med ofre og overlevende, skriver Khan.

Les også Israelsk rapport om 7. oktober: Mener Hamas utførte systematiske voldtekter

Protesters wearing fake blood make-up and holding placards take part in a demonstration "Rape is NOT resistance" outside the BBC headquarters, in London, on February 4, 2024 to bring attention to the plight of the kidnapped Israeli women in Gaza who have been held by Hamas for over 110 days. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza.

Den internasjonale straffedomstolen har de siste tre årene etterforsket Israels handlinger i de okkuperte palestinske områdene, og senere også Hamas' operasjoner.

Khan skriver at både påstander om seksuell vold 7. oktober, og storskala-bombingen av Gaza fortsatt er under etterforsking.

Han utelukker ikke at det kan komme flere søknader om arrestordrer.

Bombeangrep på Jabalia

Bombeangrep mot flyktningleiren Jabalia i Gaza 14. mai.

Foto: - / AFP

– Sidestiller offer og bøddel

Ifølge Reuters reagerer både Hamas og Israels politikere sterkt på uttalelsen fra ICC.

– Dette sidestiller offer og bøddel, sier Sami Abu Zuhri i Hamas i en uttalelse til byrået mandag.

Les også Biden vil sende mer våpen til Israel

USAs president Joe Biden

Israels finansminister Bezalel Smotrich kaller uttalelsen fra ICC for «nazipropaganda».

Han ber alle israelere anse uttalelsen som om det er utstedt arrestordre mot dem personlig etter uttalelsen, skriver Reuters.

Opposisjonsleder Yair Lapid i Israel kaller avgjørelsen til ICC for en «katastrofe», og ber kongressen i USA om å fordømme arrestordrene som nå er bedt om.

Samtidig mener både USAs utenriksminister Antony Blinken og Storbritannias statsminister, Rishi Sunak, at arrestordrene kan sette en avtale om våpenhvile i fare.

– Denne handlingen hjelper ikke med å få en pause i kampene, med å få gisler ut eller med å få nødhjelp inn, sier en talsperson for Sunak mandag.

FN-domstolen ICJ har tidligere behandlet påstander fremmet av blant annet Sør-Afrika om at Israels krigføring på Gaza er et folkemord.

De konkluderte med at enkelte av påstandene Sør-Afrika har fremmet, kan bryte konvensjonen om folkemord dersom de stemmer, ifølge BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt