Cameron åpner døren for Clegg

Det konservative partiets leder David Cameron inviterer Liberaldemokratene til regjeringsforhandlinger - og sier det haster.

Video David Cameron første tale etter valget

Både det foreløpige, og det endelige valgresultatet, gir Liberaldemokratene en nøkkelrolle i hvem som skal regjere Storbritannia. Både Tory og Labour vil være avhengige av Liberaldemokratenes representanter for å sikre et klart flertall på 326 av 650 mandater i Underhuset.

- Jeg er stolt av valgresultatet og jeg er stolt av valgkampen vi førte, åpnet David Cameron med å si.

- Vi vant flere seter enn på 80 år, og vi fikk to millioner flere stemmer enn Labour. Vi fikk også en større andel av stemmene enn da Labour vant for fire år siden.

- Storbritannia stemte for endring og for en ny politikk. Men velgerne stemte ikke for rot og partitaktikk, sa Cameron og takket for tilliten fra Clegg.

- Jeg hadde håpet på et konservativt flertall. Alle som støtter oss vil Storbritannias beste - og det beste er en ny regjering. Men den må være sterk, den må være stabil - og den må på plass raskt, sa Cameron og henviste til den vanskelige situasjonen Storbritannia befinner seg i.

- Vi må løse dette så raskt som mulig for landets beste, sa partilederen.

Åpnet døren på vidt gap

- Vi vil nå starte samtaler med de andre partiene, men er også forberedt på å vurdere andre alternativer. Det er mulig å styre med en mindretallsregjering, sa Cameron.

Han kom likevel med en spesiell samarbeidsinvitt til Liberaldemokratene.

- Vi må ha en regjering som ikke hele tiden risikerer å falle, og jeg vil derfor be Liberaldemokratene om å samarbeide for å løse de mange store spørsmålene.

Cameron la ikke skjul på at det er mange saker som skiller de to partiene.

- Ingen regjering bør avgi mer makt til EU, sa Cameron, vel vitende om Liberaldemokratene er det mest EU-vennlige partiet i Storbritannia ved siden av De Grønne.

- Men vi har også mange saker til felles. Vi vil begge ha mer like muligheter for befolkningen, vi deler et felles syn på borgerrettigheter, vi vil begge fjerne ødeleggende skatter på arbeid og arbeidsplasser, og vi støtter begge et lavkarbon-miljø.

- Vi vil også ha en bred gjennomgang av valgordningen, sa Cameron - og åpnet med det for å diskutere Liberaldemokratenes langvarige kampsak. Også ved dette valget slo valgordningen dårlig ut for det tredje største partiet.

- Kompromiss er et stikkord for et samarbeid. Økonomien er svært viktig. De økonomiske utfordringene må løses. Labour etterlater et land med store problemer, mente Cameron og lot det skinne gjennom at det var det viktigste punktet på agendaen.

Brown gir de tid

Like før Cameron talte fra det konservative partiets kontor, stod statsminister Gordon Brown utenfor Downing Street og sa at han respekterte at David Cameron og Nick Clegg startet sonderingene om en ny regjering først, og at han ville gi dem den tiden de trenger.

Men også han er på frierferd til Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og tilbød samarbeid - selv om han var like diffus som Cameron om dette betyr direkte regjeringssamarbeid eller en støtteavtale for en mindretallsregjering i bytte mot politisk gjennomslag.

Clegg velger

For det er Liberaldemokratenes leder, som tross et dårligere valgutfall enn ventet, sitter med svaret på hvem som får nøklene til statsministerboligen No. 10 Downing Street.

Og det var han som tidligere i dag pekte på Cameron.

- Det er viktig at vi alle handler i nasjonens interesse og ikke i egoistiske partiinteresser.

- Jeg har tidligere i valgkampen sagt at det partiet med flest stemmer og flest mandater, bør ha den første retten til å forsøke å danne regjering, og jeg vil stå ved dette, sa Nick Clegg da han kom tilbake til London fra valgkretsen sin i Sheffield.

– Gitt at det ser ut til at De konservative har fått flest stemmer og flest mandat, mener jeg det er bør være det konservative partiets oppgave å starte regjeringssamtalene i vår felles nasjonale interesse, sa Clegg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt