NRK Meny
Normal

Klør seg i hodet etter en alternativ regjeringsplan

Plan A har allerede gått i vasken. Nå må Gordon Brown, Nick Clegg og David Cameron pønske ut en plan B og C.

Valg i Storbritannia

Verken Gordon Brown, Nick Clegg eller David Cameron vil få klart flertall. Det kan føre til en del merkelige regjeringsalternativer.

Foto: Reuters

Det britiske parlamentet har 650 mandater. For å få klart flertall, det vil si at partiet ikke trenger støtte fra noen andre partier for å få gjennom sin politikk, må ett parti besitte minst 326 seter.

Se oversikt over opptellinga her.

Det kommer verken Labour, Det konservative partiet eller Liberaldemokratene til å få. Dermed må partiene forkaste sin hovedplan, og i stede pønske ut et godt og gjennomførbart alternativ.

Må også forkaste plan B

Dag Einar Thorsen

Dag Einar Thorsen mener det britiske valgresultatet kan føre til mange merkelige regjeringsalternativer.

Foto: Jenny Nestvold Kanestrøm / NRK

Stipendiat ved Institutt for Statsvitenskap, Dag Einar Thorsen, mener plan B for de konservative vil være å regjere sammen med de nordirske unioistene. Men heller ikke denne planen vil bli satt ut i livet, siden unionistpartiene i Nord-Irland har gjort det langt dårligere enn ventet.

– Plan B for Labour vil være å regjere sammen med Liberaldemokratene. Det går heller ikke, for de har ikke flertall, forklarer Thorsen.

I starten av valgkampen var Liberaldemokratene klare på at det ikke var et alternativ å regjere sammen med Labour. Underveis har de imidlertid endra oppfatning, og sier nå at de ikke vil regjere med Labour så lenge Brown sitter i lederstolen.

Ifølge Thorsen er dette en viktig nyanseforskjell.

– Et merkelig resultat

Det ser imidlertid ut som både Labour og de konservative må se seg seg om etter en plan C. Begge partiene er avhengige av Liberaldemokratene, som er det tredje største partiet. Men ifølge Thorsen har ikke Liberaldemokratene et godt forhold til noen av de største partiene.

– For Cameron vil det tredje alternativet være en avtale eller koallisjon med Liberaldemokratene. Det vil være et veldig merkelig resultat, og sannsynligvis vil det bli svært vanskelig for Liberaldemokratene å gå med på ei slik løsning siden de konservative ikke vil gå inn for en valgreform, sier Thorsen.

I tillegg til politiske uenigheter, blir et slikt samarbeid vanskelig fordi de konservative og Liberaldemokratene kjemper om de samme velgerne i veldig mange valgkretser.

– En kamp for å overleve

For Labour blir neste skritt å stable på beina ei regjering som består av dem selv, med støtte fra Liberaldemokratene og ett eller flere av de små partiene. Her vil det være mest naturlig å samarbeide med det skotske nasjonalistpartiet SNP, det walisiske nasjonalistpartiet Plaid Cymru, småpartiene i Nord-Irland og de grønne.

– Sjansen for at Brown skal lykkes med å få til en regjering bestående av så mange småpartier er liten, og det vil bli en daglig kamp for å overleve, sier Thorsen.

Ifølge Thorsen vil småpartiene vil kreve mye for å støtte ei regjering etter valget.

– Dette er deres mulighet, etter å ha sittet bakerst i parlamentet og sagt «jasså» i 20-30 år, sier han.

– En overlevelseskunstner

Dag Einar Thorsen vil likevel ikke utelukke en ny Labour-regjering, og trekker fram Gordon Browns sterke overlevelsesinstinkt.

– Gordon Brown har vært en overlevelseskunstner av dimensjoner gjennom mange år, og det kan godt være han tar siste stikk denne gangen også. Men dersom han gjør det, vil han sitte i en veldig utsatt posisjon, både fordi han vil være et gissel for småpartiene og Liberaldemokratene, men også fordi krefter innad i Labour vil begynne å se seg om etter en erstatter for Brown.

Siden Gordron Brown politisk befinner seg i sentrum av Labour, vil imidlertid et forsøk på å avsette ham som partileder bli vanskelig å gjennomføre.

– En person som skal fjerne Brown med makt, må ha støtte både fra politiske miljøer til venstre for ham og fra Tony Blairs nærmeste allierte. Brown har med andre ord en god maktbase i partiet, noe som gjør at de som vil avsette ham må jobbe meget grundig for å få det til, forklarer Thorsen.

– Vil gjøre livet surt for Cameron

Selv om ei Labour-regjering kan bli en realitet, tror Thorsen at strategene i partiet kan råde Brown til å kaste kortene. Det vil i så fall gå hardt utover de konservatives leder, David Cameron.

– Det kan godt hende at de kaster kortene, og i stedet gjør livet så surt for Cameron at de konservative vil skrive ut nyvalg i løpet av kort tid, kanskje allerede til høsten, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt