NRK Meny
Normal

Cameron størst uten rent flertall

De konservative og David Cameron tar over 100 nye seter i parlamentet, men ifølge valgdagsmålingen i Storbritannia får ingen av partiene nok seter i Underhuset til å danne en flertallsregjering.

David Cameron

David Cameron og De konservative får flest seter i Underhuset, men ikke nok til å danne en flertallsregjering på egenhånd.

Foto: Carl de Souza / Reuters

Valgdagsmålingen er en felles måling foretatt av BBC, Sky og ITV.

De konservative ligger ifølge målingen an til å få 305 seter. Labour ligger an til å få 255 seter. Liberaldemokratene ligger an til å få 61 seter, mens andre partier får 29 seter.

(Den første målingen ble justert like etter midnatt. Opprinnelig fikk De konservative 307, Labour 255 og Liberaldemokratene 59 seter. Resultatet vil uansett gi et vippeparlament.)

De konservative størst i vippeparlament

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger har allerede gratulert David Cameron.

Foto: Michal Czerwonka / AFP

For å få et flertall i Underhuset trenger et parti 326 seter. David Cameron er 21 seter unna et flertall, ifølge valgdagsmålingen.

Det betyr at det nå ligger an til å bli et såkalt vippeparlament dersom målingen speiler det faktiske resultatet.

En som er sikker på at Cameron blir Storbritannias nye statsminister er California-guvernør Arnold Schwarzenegger, som 20 minutter etter at valgdagsmålingen ble offentliggjort twitret om at han allerede hadde ringt Cameron for å gratulere med seieren.

Også de første reaksjonene fra Camerons leir er at dette er et resultat som er godt nok til at de kan overta regjeringen, melder Sky TV.

Måling, ikke resultat

Målingen er en pekepinn på hvordan de endelige resultatene vil bli, men det gjenstår lange opptellinger før vi med sikkerhet kan utrope en vinner av valget. Det er store utfordringer med å spå sikkert hvordan valget i Storbritannia blir på bakgrunn av valgdagsmålingen.

Målingen er foretatt blant 18.000 velgere etter at de har stemt, ved 130 stemmelokaler rundt om i Storbritannia.

Det kjempes om til sammen 650 seter i Underhuset, men ett av setene blir først avgjort om noen uker.

Stor skuffelse for «kingmaker» Clegg

Den største skuffelsen i valgdagsmålingen kommer for Liberaldemokratene og leder Nick Clegg. Hans parti hadde håp om å utfordre de to store partiene, og kanskje krype opp fra tredjeplassen.

Britiske medier har også jublet over Cleggs innsats i de TV-sendte debattene, og når valgdagen nærmet seg nektet partilederen å snakke om muligheten for at hans parti kunne havne i en posisjon der de kunne avgjøre om Labour eller Tory skulle danne regjering, at Clegg selv kunne sitte som en «kingmaker».

Nick Clegg

Nick Clegg opplever et langt svakere valg enn han ønsket.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– Jeg er ingen «kingmaker», var en av Cleggs kommentarer på valgampens siste dager.

Nå er det nettopp det han er. Riktignok har ikke Labour og Liberaldemokratene nok seter til å danne regjering sammen. Og det som verre er, er at Cleggs parti har mistet ett sete i Underhuset fra valget i 2005.

Er Brown ferdig som partileder?

Labour og statsminister Gordon Brown har også fått et klart svar fra de britiske velgerne, ifølge valgdagsmålingen.

Brown selv har varslet at han kom til å gå av som partileder dersom valget ikke gikk som det skulle.

Ved forrige valg i 2005 gikk det slik:

  • Labour fikk 35,3 prosent av stemmene og 356 seter i Underhuset. Her kan du lese mer om partileder Gordon Brown .
  • De konservative fikk 32,3 prosent av stemmene og 198 representanter i Underhuset. Her kan du lese mer om partileder David Cameron .
  • Liberaldemokratene fikk 22,1 prosent av stemmene og 62 seter. Her kan du lese mer om partileder Nick Clegg .

De første resultatene er ventet å komme rundt midnatt. Når resultatene kommer kan spekulasjonene om hvordan det nye Storbritannia blir, virkelig sette fart. Her er de mest sannsynlige regjeringsalternativene .

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt