NRK Meny
Normal

Valgresultatet påvirker pundet

Det britiske pundet sank til det laveste nivået på over ett år etter de uklare valgresultatene.

Britiske pund

Det britiske pundet reagerte på det usikre valgresultatet i Storbritannia.

Foto: Shaun Curry / Scanpix/AFP

Valgresultatet i Storbritannia har allerede fått følger for britisk økonomi. I dag sank pundet til sitt laveste nivå på 13 måneder. London-børsen opplevde også nedgang som følge av den usikre politiske situasjonen.

– I øyeblikket er vi i ingenmannsland, og markedet liker ikke usikkerhet, sier forhandler i valutaselskapet Currencies Direct, Phil McHugh, til AFP.

Pundet raste

Selv om mange stemmer gjenstår å telle, er det klart at det konservative partiet blir størst, både i antall stemmer og antall mandat. Likevel har ikke partiet fått stor nok oppslutning til å sikre rent flertall i parlamentet.

Det betyr at partiet som skal styre Storbritannia i tida framover, er avhengig av støtte utenfra for å danne regjering.

Som er reaksjon på det usikre valgresultatet raste pundet til 1,4476 dollar, som er det laveste nivået siden april 2009.

– Pundet har blitt lamslått av den politiske usikkerheten, sier Mark Bolsom, leder for handelen hos Trevelex, til AFP.

– Et «hengende parlament» er virkelig det verst tenkelige resultatet for pundet, og det utenlandske alutamarkedet er veldig flyktig, sier han videre.

Bolsom sier at investorene er bekymra for at en regjering uten flertall vil lamme den økonomiske stimuleringsplanen landet trenger.

Aksjefall

Det britiske aksjemarkedet sank også med én prosent. I tillegg til det usikre valgresultatet, er nedgangen et resultat av kraftige børsfall i resten av verden i frykt for at den greske økonomiske krisa vil spre seg til resten av eurosonen.

Kredittratingsselskapet Moody's gikk tidligere i dag ut og hevda at den usikre politiske situasjonen ikke vil få skadevirkninger for Storbritannias økonomi.

Standard & Poor's sier også at et «hengende parlament» ikke vil påvirke vurderinga av Storbritannias evne til å betjene sin gjeld.

Storbritannia ligger på åttende plass på OECDs gjeldsliste, med ei statsgjeld på 68 prosent av brutto nasjonalbudsjettet. Det er derfor nødvendig å handle raskt for å få bukt med det økonomiske problemet.