Hopp til innhold

Clegg går for De konservative

Liberaldemokratenes leder Nick Clegg sier at De konservative bør forsøke å danne regjering først.

Video Clegg støtter de konservative

– Vi er i en situasjon med uavklart flertall i parlamentet. Det er viktig at vi alle handler i nasjonens interesse og ikke egoistiske partiinteresser.

– Jeg har tidligere i valgkampen sagt at det partiet med flest stemmer og flest mandater, bør har den første retten til å forsøke å danne regjering, og jeg vil stå ved dette, sa Nick Clegg i London i dag.

Clegg sa at han forstår at velgerne stemmer på de største partiene som de kjenner best, særlig i nå som den økonomiske situasjonen i landet er så ustabil.

– Det ser nå ut til at De konservative har fått flest stemmer og flest mandat, derfor mener jeg det er bør være det konservative partiets oppgave å starte regjeringssamtalene i vår felles nasjonale interesse, sa Clegg.

Lederen for De konservative, David Cameron, skal holde pressekonferanse klokken 15.30 norsk tid, skriver Reuters. Da vil han blant annet dele tanker om hvordan man bør komponere den neste regjeringen i Storbritannia.

– Vil ikke påvirke økonomien

Valget i Storbritannia har vært spesielt viktig denne gangen, på grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen landet er i.

Storbritannia står overfor store nedskjæringer, men ingen av partiene har forklart inngående hvordan de vil møte disse utfordringene. Europakommisjonen spådde tidligere denne uka at underskuddet i landet vil nå tolv prosent av brutto nasjonalproduktet.

Til tross for at ingen britiske partier får rent flertall, mener kredittbyrået Moody's at valgresultatene ikke er en direkte trussel mot den økonomiske situasjonen i landet. Byrået tror likevel den politiske situasjonen vil bli usikker framover.

Mangelen på et rent flertall vil utvilsomt skape en politisk usikkerhet på kort sikt, og kanskje også på lenger sikt, sier viser presidenten i kredittbyrået, Arnaud Mares.

Brown tar ansvar

Uttalelsen fra Clegg kom like etter at Gordon Brown ga beskjed om at han har satt i gang embedsverket med å tilrettelegge for forhandlingssamtaler for alle berørte partier.

– Valgresultatet viser ikke klart flertall for noe parti. Det er min plikt som statsminister å se til at vi har en sterk og stabil regjering.

Derfor har jeg satt i gang embedsverket med å legge til rette for samtaler og forhandlinger, slik at vi løser denne situasjonen, het det i en erklæring fra Downing Street.

Statsministeren understreket at dette gjelder alle partier som vil være involvert i å få på plass en regjering, og at embetsverket handler i tråd med oppsatt plan.

Nick Clegg

Et stort pressekorps hadde møtt opp for å høre Nick Cleggs tanker om valgresultatet.

Foto: LEON NEAL / Afp

Bryter sedvanen

Etter britisk sedvane, skal førsteretten til å danne regjering i en uavklart situasjon, gå til den sittende statsministeren. Clegg tar nå til orde for å bryte med dette.

Clegg uttrykte i valgkampen at det største av partiene burde få oppdraget, av moralske hensyn overfor velgerne.

Ifølge kilder i Downing Street var Labour rede til å inngå forhandlingssamtaler med Liberaldemokratene med sikte på en mulig koalisjonsregjering.

Men Clegg valgte altså å stå ved prinsippene sine, og vil derfor trolig snakke med De konservative først.

De konservative ligger an til å få 306 seter i Underhuset. Det er 20 færre enn hva de trenger for å ha et klart flertall. Støtten fra de to nord-irske støttepartiene er ikke nok, derfor trenger også David Cameron å lene seg mot Liberaldemokratene.

Det er ikke kjent hvordan statsminister Gordon Brown vil stille seg til Cleggs ønske om at Cameron får førsteretten i forsøket på å danne ny regjering.

Valgreform

Clegg gjorde det også helt klart at Storbritannia trenger en valgreform. Valget ble en skuffelse for valgkampens vinner - som etter meningsmålingene å dømme ble spådd til å gjøre et brakvalg som kunne gjøre slutt på det britiske toparti-systemet.

Det liberaldemokratiske partiet ender opp med færre mandater enn i forrige periode.

– En ting viser dette, vi trenger et bedre valgsystem, sa Clegg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.