NRK Meny
Normal

Cameron: Labour har mistet mandatet

De konservatives leder David Cameron ble lett gjenvalgt i sin valgkrets Witney i Oxfordshire. Nå starter kampen om No. 10 Downing Street.

David Cameron

David Cameron sammen med Alan Hope fra Monster Raving Loony William Hill-partiet.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Cameron ble gjenvalgt med 33.973 stemmer, og han takket alle i sin krets som hadde sørget for at alt gikk bra i valget.

Men han var ikke fornøyd med at mange velgere måtte snu i døren ved stemmelokalene i flere andre steder i landet. En av den nye regjeringens første oppgaver, mener Cameron, er å komme til bunns i hva som har skjedd, og sørge for at det aldri skjer igjen.

– Labour har mistet sitt mandat

Når det var sagt var det en offensiv og regjeringsklar partileder som snakket til sine velgere.

– Det som er helt klart er at Labour har mistet sitt mandat til å lede landet, sa Cameron i sin takketale til velgerne.

Han pekte på at De konservative ligger an til å ta flere seter enn de har gjort på 80 år, og at det er klart at landet ønsker forandring og at denne forandringen betyr nye ledere.

– Og hva som enn skjer, vil vi gjøre alt vi kan for at et nytt lederskap skal komme, sa Cameron.

– Cameron er usikker

Camerons parti ligger ifølge BBCs anslåtte valgresultat an til å ta 306 seter i Underhuset, over den viktige 300-grensen, men fortsatt 20 seter fra et rent flertall.

Dersom målingen holder stikk vil fremdeles statsminister Gordon Brown ha rett til å forsøke å danne regjering, enten alene eller sammen med en eller flere samarbeidspartnere.

BBCs politiske redaktør Nick Robinson mente at Cameron var usikker i det han sa, og at det er ukjent hva Tory-lederen vil prøve på dersom partiet ikke får et rent flertall.

Men, mener Robinson, Cameron er fullt klar over hvor vanskelig det vil være å fungere som statsminister i disse vanskelige tidene, og ikke minst dersom han må lede en mindretallsregjering.

–En av mine flinkeste studenter

En av BBCs eksperter, professor Vernon Bogdanor, tror i hvert fall at Cameron er mannen som holder hodet kaldt i situasjonen han nå er i. Bogdanor var en av Camerons veiledere på universitetet, og forteller at Tory-lederen var en av de flinkeste studentene han noen sinne har hatt.

– Men viktigere er det at han har det akkurat riktige temperamentet en politiker trenger. Han er kald og rolig under press, ifølge Bogdanor.

BBCs Robinson mener at nattens største og viktigste spørsmål er hva Camerons syn på en koalisjon er.

Han tror Cameron selv er villig til å ringe Liberaldemokratenes leder Nick Clegg og begynne forhandlingene, men er mer tvilende til om resten av partiet deler entusiasmen for et slikt forslag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt