Hopp til innhold

– Det vil ikke bli noen «ny» Trump

Senator Susan Collins gir opp. Den moderate republikaneren hadde håpet å se en «ny» Donald Trump, men har innsett at «mannen som slår etter og tråkker på alle som står i veien for ham» ikke vil forandre seg. Nå nekter hun å stemme på ham i presidentvalget.

Senator fra Maine, Susan Collins

Den republikanske senatoren Susan Collins tilhører den liberale, moderate fløyen av partiet og mener Trump bare vil forsterke og ikke minske splittelsen i USA.

Foto: Evan Vucci / Ap

Susan Collins har fått nok av partiets presidentkandidat.

– Dette er ingen lett beslutning for meg som har et livslangt forhold til Det republikanske partiet. Men Donald Trump står verken for de tradisjonelle republikanske verdiene eller den inkluderende tilnærmingen som må til for å lege splittelsen i det amerikanske samfunnet, skriver Collins i The Washington Post.

Hun er en av flere som benytter avisene til å begrunne hvorfor hun skygger unna den republikanske presidentkandidaten.

Tidligere CIA-sjef Michael Morellskapte overskrifter da han gjorde tilsvarende i The New York Times på fredag, hvor han erklærte at Donald Trump som president vil bli en fare for USAs sikkerhet.

Nå har 50 fremtredende republikanere, fra sikkerhetsrådgivere til tidligere etterretningssjefer gjentatt budskapet. De mener Trump mangler personligheten, verdiene og erfaringen som trengs for å bli president samt at han har en skremmende evne til å se bort fra fakta.

Forferdet

Susan Collins trekker frem helt andre ting og skriver at hun «over tid har blitt mer og mer forferdet over den konstante strømmen av ondskapsfulle kommentarer og hans manglende evne til å innrømme feil og si unnskyld».

Hun peker på tre konkrete hendelser som gjør at hun har kommet til at Trump mangler den nødvendige selvkontrollen, bedømmelsesevnen og temperamentet som kreves av en president:

Collins legger til at hun så med forskrekkelse Trumps bagatellisering av senator John McCains krigsfangenskap og fornærmelsene mot Fox-programleder Megyn Kelly.

Donald Trump legger frem økonomiske handlingsplan i Detroit

Valgkampstaben til Donald Trump håpet på at fremleggelsen av hans økonomiske handlingsplan skulle få kampanjen på rett kjøl. I stedet er det republikaneres advarsler mot sin egen presidentkandidat som stjeler overskriftene.

Foto: BILL PUGLIANO / Afp

Håpet på ny utgave

– Jeg håpet vi ville se en «ny» Donald Trump som presidentkandidat, en som fokuserte på jobbskapning og økonomi, som tonet ned sin retorikk, som la frem en detaljert politikk og som kunne unnskylde sine overtramp.

– Den ubehagelige realiteten jeg må innse, er at det vil ikke bli noen «ny» Donald Trump, bare den samme kandidaten som slår etter og tramper ned alt og alle som står i veien for ham, eller som han utpeker som syndebukk.

Trump sliter med å få fotfeste blant moderate republikanere, en gruppe han må ha med seg på valgdagen, og han sliter med appellen hos kvinner. Collins klare tale kan derfor vise seg å koste Trump verdifulle stemmer.

En annen som også kan gjøre det, er Lezlee Westine. Hun jobbet i Bush-administrasjonen med å forbedre regjeringens og Republikanernes anseelse hos kvinner. Hun går imidlertid enda lenger enn Collins, ved å erklære at hun stemmer på Hillary Clinton.

SISTE NYTT

Siste nytt