Republikanere planlegger mot-kandidat til Trump

Trump-motstandere i Det republikanske partiet i USA planlegger å lansere den tidligere CIA-agenten Evan McMullin som uavhengig kandidat i presidentvalget.

Evan McMullin

De internasjonale nyhetsbyråene har foreløpig ikke lagt ut bilder av Evan McMullin. Her er hans eget bilde fra Twitter.

Foto: Skjermdump fra Twitter

– Det er på tide at en ny generasjon ledere står fram. Det er aldri for sent å gjøre det rette og Amerika fortjener mye mer enn det Donald Trump eller Hillary Clinton kan tilby. Det er med ydmykhet jeg tilbyr meg selv som lederen som kan gi millioner av misfornøyde amerikanere et konservativt president-alternativ, sier han til ABC News.

Ukjent kandidat

McMullin er en tidligere CIA-agent. Han er lite kjent og har aldri vært folkevalgt. Han hadde under 200 følgere på Twitter før kandidaturet hans ble kjent, men fikk raskt flere tusen følgere.

Folk som kjenner McMullin godt, sier at han har støttespillere blant seriøse republikanske donorer og pengeinnsamlere. De understreker også at hans tilknytning til Utah er en fordel. Trump har dårlig oppslutning i delstaten, som har en stor Mormoner-befolkning.

Evan McMullin har blant annet kritisert Trump for å være autoritær og har skrevet på Twitter at han mener Trump bruker løfter om lov og orden for å forsvare brudd på menneskerettigheter.

Laster Twitter-innhold

Hemmelig CIA-agent

Men det kan bli vanskelig for McMullin å få navnet sitt på stemmeseddelen. Gruppen «Better for America» har i flere måneder jobbet for å enes om en motkandidat. Og i stater som Texas, kan de bli nødt til å gå til søksmål for å få ført opp navnet hans, skriver ABC News.

McMullin har i nesten ti år arbeidet som hemmelig agent for CIA med oppdrag i konfliktsoner i Midtøsten, Nord-Afrika og Sør-Asia, ifølge en artikkel på nettstedet til hans tidligere studiested University of Pennsylvania. I dag arbeider han som rådgiver for det republikanske partiet.

Ekspert: – Vil få liten betydning

Forsker og USA-ekspert Svein Melby mener de burde valgt en kandidat som er bedre kjent.

– På mange måter er det jo mulig for en tredje kandidat å gjøre det bra i dette valget, fordi folk flest er ganske misfornøyde med begge partienes presidentkandidater. Men da må man komme opp med et langt mer tyngre og mer velkjent alternativ enn denne kandidaten her, sier Melby.

På tross av at han har fulgt den amerikanske valgkampen tett, kjenner han ikke til McMullin.

– Dette virker mer som et uttrykk for frustrasjon fra den konservative delen av Det republikanske partiet, som ikke har den minste tillit til Trump, sier Melby.

SISTE NYTT

Siste nytt