Slik vil Trump skape flere jobber og økonomisk vekst

Lavere skatter og færre reguleringer. Det skal skaffe flere jobber og gjøre USA mer konkurransedyktig, sier den republikanske presidentkandidaten Donald Trump. Han vil ha nye handelsavtaler som beskytter amerikanske interesser.

Donald Trump, Detroit

Donald Trump ble flere ganger møtt med buing da han presenterte sin økonomiske politikk.

Foto: Evan Vucci / Ap

– Takk for invitasjonen, det er vidunderlig å være her i Detroit, sa Trump da han gikk på talerstolen.

Møtt med buing og applaus

Han åpnet med å si at han ville gjøre Amerika stort igjen, for alle, ikke minst for dem som har lite. Han påpekte at Detroit var med på å bygge opp USAs rikdom, med ble møtt med tilrop og buing da han sa dette.

– For mange i denne byen har den amerikanske drømmen blitt borte. Skyskraperne ble bygget i Beijing, mens arbeidsplasser her ble borte, sa Trump.

Han påpekte at folk byen bare har halvparten så mye i inntekt som gjennomsnittet i landet ellers og at halvparten av innbyggerne ikke har jobb. Også her ble han møtt med tilrop, men også applaus.

– Detroit er et levende eksempel på min motkandidats mislykkede politikk, sa Trump.

Demonstrant mot Trump

Demonstranter som buet og ropte ble i tur og orden geleidet ut av salen.

Foto: Evan Vucci / Ap

Lavere skatter

Før han fortalte mer om hvilken tiltak han vil innføre, brukte han tid på å kritisere Demokratenes økonomiske politikk.

– Politikken til Hillary Clinton kjennetegnes av at den straffer deg for å ville jobbe, sa Trump.

– Mens Hillary Clinton vil øke skattene, vil jeg senke skattene for dem med en gjennomsnittlig inntekt. Vi vil fjerne skattefradrag som har vært så gunstige for Wall Street og sånne som meg, sa Trump.

Han sa også at han vil forenkle skattereglene.

– For mange amerikanere vil det bety at de skal betale null i skatt. Vi skal få Amerika til å vokse igjen, sa han.

Enklere å drive business

Trump viste til at arbeidsledigheten har økt under Barack Obamas styre og fra salen ble det igjen buet. Noe som fikk ham til å bemerke at Bernie Sanders tilhengere hadde mer energi enn det som kom fram her.

Trump fortsatte med å legge fram til på arbeidsledigheten blant den afroamerikanske befolkningen i landet, som er langt høyere enn gjennomsnittet.

– Dette er et grimt bilde. Vi straffer firmaer som lager produkter her, men gir dem fordeler hvis du flytter utenlands. Det er bakvendt. Ifølge min plan skal ingen amerikanske firmaer betale mer enn 15 prosent i skatter på sine inntekter.

Trump sa små bedrifter vil tjene mest på dette, mens det ville bli så å si umulig å starte en forretning under Clintons styre.

Vil ha nye handelsavtaler

Trump mener de kinesiske brudd på miljø- og arbeidsavtale er med på undergrave amerikanske arbeidsplasser. Ved å stramme inn her, sier han at det kan skapes flere millioner nye arbeidsplasser i USA.

– Det er så enkelt. Handel har store fordeler, men jeg vil ha handelsavtaler som skaper flere jobber for våre arbeidere. Bare gode handelsavtaler kan sikre dette, mente han.

Trump avsluttet med å ramse opp en rekke områder som skal styrkes. Den økte velferden skal brukes på militæret. Obamas helsereform Obamacare skal fjernes. Familier som lider skal få hjelp. Foreldre skal selv kunne velge hvilke skoler de skal sende barna sine til og politiet skal styrkes slik at lov og orden innføres.

– Vi er i konkurranse med verden

Han lovet skattefradrag for barn og sa at allierte må betale mer hvis de trenger militær hjelp fra USA.

– Vi er i konkurranse med verden, og jeg vil at vi skal vinne, sa han.

Han lovet også at både bilindustrien og skipsbyggerne skal få et nytt oppsving.

– Amerikanske hender skal bygge dette landet, amerikansk energi skal brukes og det skal være amerikanske arbeidere som gjør jobben. Vårt land skal nå nye høyder. Vi må slutte å tro på politikere og begynne å tro på dette flotte landet, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt