Hopp til innhold

Eks-CIA-sjef kaller Trump «en fare for USAs sikkerhet»

Michael Morell kaller Donald Trump «en fare for USAs nasjonale sikkerhet» som har latt seg manipulere av president Vladimir Putin.

Donald Trump

Donald Trump talte på et valgmøte i Maine torsdag, en av delstatene han regnes å ha minst sjanse til å vinne ved presidentvalget.

Foto: ERIC THAYER / Reuters

Michael Morell

Tidligere CIA-sjef Michael Morell fotografert i juli i år. Han jobbet for CIA fra 1980 til 2013 og var blant annet sammen med president George W. Bush under terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

Foto: Drew Angerer / AFP

– Personligheten Trump har vist frem i løpet av primærvalgene viser at han vil bli en dårlig, til og med farlig president, skriver Michael Morell i en artikkel i New York Times.

Morell var konstituert som sjef for etterretningsorganisasjonen CIA i to perioder og arbeidet i organisasjonen i 33 år før han ga seg i 2013.

Han lister opp en rekke sider ved Trumps personlighet som gjør ham uegnet til å være president:

  • Hans åpenbare behov for selvforherligelse.
  • Hans overreaksjoner på det han oppfatter som fornærmelser.
  • Hans tendens til å ta avgjørelser basert på intuisjon.
  • Hans motstand mot å endre oppfatning når han får ny informasjon.
  • Hans rutinemessige slurvete forhold til fakta.
  • Hans uvilje mot lytte til andre.
  • Hans mangel på respekt for loven.

– Uvitende agent for Russland

President Vladimir Putin

President Vladimir Putin under arbeid i Kreml i dag. Putin var i den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB i 16 år.

Foto: Alexei Nikolsky / Ap

Morell bruker særlig harde ord når han karakteriserer Trumps forhold til Russland og president Vladimir Putin.

Han skriver at Trump har «inntatt posisjoner som støtter russiske, ikke amerikanske, interesser, som å støtte russisk spionasje mot USA, støtte Russlands annektering av Krim og gi et grønt lys for en mulig russisk invasjon av de baltiske landene».

- I etterretningsbransjen ville vi sagt at Putin har rekruttert Trump som en uvitende agent for Den russiske føderasjonen, skriver Morell.

Den tidligere CIA-sjefen peker på at Putin er tidligere etterretningsoffiser og er trenet i å finne folks svakheter og utnytte dem.

– Det er akkurat det han gjorde tidlig under primærvalgene. Putin spilte på Trumps svakheter ved å rose ham. Trump svarte akkurat slik som Putin hadde planlagt, skriver Morell.

Anti-Trump-demonstranter

Demonstranter hadde med seg plakater om at Trump var uvitende og ikke kvalifisert utenfor lokalet i Portland i delstaten Maine der han torsdag holdt et valgmøte.

Foto: Sarah Rice / AFP

Vil arbeide for Clinton

Morell skriver at han i stedet han vil arbeide for at Clinton vinner presidentvalget.

– Jeg jobbet sammen med Clinton i fire år da hun var utenriksminister, for det meste i situasjonsrommet i Det hvite hus. I disse svært viktige møtene, fant jeg at hun var forberedt, detaljorientert, ettertenksom, spørrende og villig til å endre mening hvis hun ble møtt med overbevisende argumenter, skriver han.

Han trekker særlig frem hennes håndtering av aksjonen der Osama bin Laden ble drept og hennes arbeid for en tøffere politikk mot regimet i Syria.

– Skremmer vettet av meg

William Bratton

– Det er ingen medfølelse å spore, alt dreier seg om ham og aldri om andre. Dette er underlige tider, sier politisjef William Bratton til CBS om Donald Trump.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Advarslene fra Morell følger seg inn i en rekke av prominente amerikanere som tar avstand fra Trump.

Onsdag gikk New Yorks øverste politisjef, William Bratton, ut og sa at han er livredd for at Donald Trump skal ende opp som president.

– Trump skremmer meg, for å være helt ærlig så skremmer han vettet av meg, sa Bratton.

Bratton kan se tilbake på en 45 år lang karriere innen politiet, og han sliter med å forstå hvorfor så mange amerikanere, ikke minst blant krigsveteraner, slutter opp om Trump.

– Jeg har fulgt valgkampen hans og kan ikke annet enn å riste på hodet, sa politisjefen.

SISTE NYTT

Siste nytt