Hopp til innhold

USAs ambassade: – Vi vil gjerne øve mer i Norge

Sjefen ved USAs ambassade og Norges forsvarssjef møttes tirsdag på Ørland, der amerikanske bombefly er utplassert. Begge vil gjerne ha flere felles operasjoner.

Richard H. Riley og Eirik Kristoffersen

Chargé d'affaires på USAs ambassade i Norge Richard Riley og Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen har begge håp om mer samarbeid.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Den 22. februar landet fire B-1B Lancer på trøndersk jord. Flyene skal være stasjonert på Ørland i en måned. Derfra har de blant annet øvd på taktisk samarbeid med norske F-35.

To uker inn i operasjonen, er amerikanerne veldig fornøyde.

– Vi blir her så lenge myndighetene tillater det, og vi håper det blir flere operasjoner i fremtiden, sier USAs chargé d'affaires Richard Riley til NRK.

USA har ikke en egen ambassadør i Norge for tiden, så Riley fungerer som stasjonssjef.

– Har en kapasitet vi ikke har

Riley mener oppholdet er et bevis på det sterke partnerskapet mellom USA og Norge

– Vi trener sammen, vi jobber sammen, vi er partnere på så mange områder rundt om i verden. Vi forsvarer demokratier, støtter menneskerettigheter og passer på territoriet til alle Natoland.

De amerikanske soldatene har rukket å trene med Hæren, Forsvarets spesialstyrker, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

– Amerikanerne har en kapasitet vi ikke har, så det er viktig at vi kan operere sammen med dem, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Han sier det er opp til politikerne å invitere amerikanerne tilbake, men at han ønsker mer trening både med amerikanske og andre allierte styrker.

Richard Riley fra USAs ambassade i Norge

– De amerikanske soldatene elsker å være her, og de lærer mye viktig av nordmennene, særlig om klimaet, sier Richard Riley.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Vi bestemmer hvor de skal fly

Det er første gang i nyere tid at amerikanske bombefly utplasseres ved en norsk flybase. Russiske myndigheter mener dette er en alvorlig trussel for sikkerheten i nordområdet.

– Vil ikke denne operasjonen forsterke det kalde klimaet mellom Russland og Nato?

– Jeg tror alle forstår at det ikke er noe uvanlig med dette samarbeidet mellom allierte. Dette handler om å opprettholde stabilitet og å jobbe for fred, sier ambassadesjef Richard Riley.

Forsvarssjef Kristoffersen mener russerne ikke trenger å bekymre seg over at fire bombefly trener i Norge.

– Det er vi som bestemmer hvor de skal fly og ikke fly, og vi har øvd ganske langt unna den russiske grensa.

– Kan Ørland nå komme høyere opp på lista over potensielle bombemål?

– Jeg har ikke sett noen liste over mulige mål i Norge. Men Ørland er jo en viktig flystasjon for forsvaret av landet - uavhengig om det er amerikanske bombefly her eller ikke, sier Kristoffersen.

Amerikanske bombefly på Ørland flystasjon

Amerikanske bombefly i Norge - fredsbevarende eller provoserende? Det kommer an på hvem du spør.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Skepsis fra venstresiden

Også i Norge har flere vært skeptisk til flyene, blant andre Rødt og Sosialistisk Venstreparti. Leder i Ørland SV Øyvind Næss var en av deltakerne i en markering utenfor kampflybasen dagen etter de ankom.

– Dette er en opprusting av spenningsnivået mellom øst og vest. Vi er en del av lokalbefolkninga her som ikke ønsker dette, sa han til NRK.

SVs Lars Haltbrekken og Siv Furunes gikk sammen om følgende uttalelse:

«Øving med bombefly fra norske flyplasser, og USA-soldater fast stasjonert på Værnes, er et klart brudd på norsk basepolitikk.»