De fire amerikanske bombeflyene som skal være stasjonert på Ørlandet har nå landet.
Nestkommanderende ved flybasen Michael Bottenvik-Hartmann sier dette er en stor logistikkoperasjon for Forsvaret.
Dette er første gang i nyere tid at amerikanske bombefly utplasseres ved en norsk flybase.
Ifølge Teknisk Ukeblad var bombeflyene mandag morgen i kontakt med canadisk flygekontrolltjeneste. Der ble det bekreftet at de var på vei til Ørland, ifølge med flere tankfly. Det er snakk om fire fly av typen B-1B Lancer.
Luftforsvaret har tidligere øvd sammen med amerikanske bombefly i norsk luftrom. Men nå skal flyene være stasjonert på Ørlandet i en periode. 200 amerikanske soldater er allerede på plass på basen.
Her lander bombeflyene:
Uenighet om amerikanske bombefly på norsk jord
Flere har reagert etter at det ble kjent at de amerikanske bombeflyene skulle stasjoneres i Norge. Blant dem politikere fra SV og Rødt.
– SV er mot å stasjonere amerikanske bombefly i Norge. Mer amerikansk militær aktivitet på norske baser er ikke i Norges interesse. Det gjelder særlig i en tid hvor vi opplever en negativ spiral med stadig økende spenning mellom USA og Russland, sier leder i SV, Audun Lysbakken.
Rødt går enda lengre i kritikken.
– Nå er det på tide å kalle en spade for en spade og et bombefly for et bombefly. Dette er en opptrapping av amerikansk virksomhet på norsk jord, og det er uakseptabelt å gjemme seg bak ord som samtrening og øvelse, som gjør at det høres mindre alvorlig ut enn det er, sier leder i Rødt Bjørnar Moxnes.
Ikke brudd på basepolitikken
Utplassering av amerikanske bombefly på Ørlandet bryter ikke med basepolitikken. Det skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et innlegg publisert forrige uke.
For selv om fremmede makter ikke kan plassere styrker permanent i Norge, så kan de øve og trene her i kortere perioder i fredstid.
Ministeren viser til at alliert tilstedeværelse i Norge ikke er noe nytt. Han trekker fram forhåndslagring av amerikansk materiell i Norge, og trening og store øvelser med allierte.
– Ørland er hovedflybasen vår. At vi har allierte fly der er en del av forsvaret av Norge.
Det sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i et intervju med NRK. Han forteller at de amerikanske bombeflyene etter planen skal være i Norge i cirka en måned.
AMERIKANSKE SOLDATER: Rundt 200 amerikanske soldater er på plass på Ørlandet.
Foto: ForsvaretGleder seg til å ta treningen til nye høyder
Nestkommanderende ved kampflybasen på Ørlandet, Michael Bottenvik-Hartmann, sier han har fått med seg kontroversen rundt de amerikanske bombeflyene.
Han peker på at det er en politisk beslutning som ligger bak denne avgjørelsen.
Mannskapet på Ørlandet gleder seg til å ta treningen og samarbeidet med amerikanerene til nye høyder, forteller Bottenvik-Hartmann.
– Vi har forberedt dette i mange uker, og gleder oss til å trene sammen med dem. Nå kan vi sette oss ned sammen og snakke ansikt til ansikt. Da kan vi planlegge øvelsene og gjennomføre dem på en helt annen måte enn tidligere, sier Bottenvik-Hartmann.
– Er det nødvendig med 200 amerikanske soldater på basen for å gjennomføre disse øvelsene med tanke på pandemien vi står opp i?
– Det er snakk om flere store fly med mye elektronikk og deler. Det krever mye arbeid å understøtte det, svarer Bottenvik-Hartmann.
Michael Baas Bottenvik-Hartmann, nestkommanderende ved kampflybasen ved Ørland flystasjon.
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / NRKSkal lære om arktisk krigføring
Ryan Ollie Stallsworth leder de amerikanske bombeflyene på Ørlandet.
Han ble nettopp sluppet ut av karantene og gleder seg til å trene med sine norske allierte.
Stallsworth ønsker ikke å kommentere hvordan tilstedeværelsen deres på norsk jord påvirker forholdet mellom Norge og Russland.
Han forteller at det er viktig for USA å vise at de verdsetter NATO-alliansen.
– Tilstedeværelsen vår her viser det. Norge er en viktig alliert for å opprettholde Natos beredskap i Arktis og Nord-Atlanteren.
Stallsworth forteller videre at mannskapene hans har god kjennskap til Midtøsten og Stillehavet. Men at de fremdeles har mye å lære om Nord-Atlanterhavet og Arktis.
– Vi ser fram til å lære hvordan man opererer best mulig under de kalde og utfordrende værforholdene dere har her, sier Stallsworth.
Ryan Ollie Stallsworth skal kommandere de amerikanske bombeflyøvelsene fra Ørlandet.
Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk