Hopp til innhold

– Vi har gjort mange feil. Til Tromsø vil jeg bare si unnskyld

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten møtte pressen etter skandaleseilasen, men nektet å svare på noen spørsmål.

Daniel Skjeldam møtte pressen

VIL IKKE SVARE: Konsernsjef i Hurtigruten Daniel Skjeldam sa torsdag ja til å møte pressen for første gang på mer enn en uke. Det møtet ble kort: tre minutter.

Foto: Petter Strøm / NRK

Torsdag møtte konsernsjefen pressen på kaia i Tromsø etter et besøk om bord på ekspedisjonsskipene «Roald Amundsen» og «Spitsbergen».

Det er mer enn en uke siden konsernsjefen sist sa ja til å fysisk møte pressen, etter seilasen som førte til et større smitteutbrudd.

– Det er en krevende situasjon, og det er viktig for meg å møte dem så ofte så mulig. Vi har gjort mange feil, og det er mange berørte. Til Tromsø har jeg lyst til å si unnskyld, sier Skjeldam.

Etter smitteutbruddet på «Roald Amundsen» lovet Skjeldam tidlig at Hurtigruten skulle være fullstendig transparente om hva og hvor det hadde sviktet.

Torsdag berømmer Skjeldam alle som har jobbet med saken, både med medisinsk hjelp og smittesporing.

Men når han får spørsmål om hva som har sviktet eller prosessen rundt, nekter han å svare. Etter tre minutter avbryter han intervjuet og går.

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, møter pressen i Tromsø 13. august.

Skjeldam viser gjentatte ganger til den pågående etterforskningen. Han vil ikke svare på spørsmål om hva som sviktet ved smitteutbruddet på ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen».

– Ber om forståelse

Onsdag 29. juli fikk Hurtigruten beskjed om at en passasjer som hadde vært om bord i Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» var smittet.

Først på fredagen startet selskapet å varsle passasjerer som hadde vært om bord på samme skip.

Over 60 personer om bord har blitt smittet av koronaviruset.

Reaksjonene på smitteutbruddet, og Hurtigrutens håndtering av det, har vært mange.

Skjeldam møtte pressen

Daniel Skjeldam møtte pressen torsdag ettermiddag. Møte ble avholdt i et veikryss utenfor kaia i Breivika.

Foto: Petter Strøm / NRK

Flere granskinger av utbruddet er igangsatt, blant annet av politiet. Hurtigruten satte også i gang med en intern gransking.

– Jeg forstår at det er mange spørsmål fra pressen og offentligheten, men jeg må be om forståelse for at det er en politietterforskning og gransking, sier Skjeldam torsdag.

Men det er også det eneste han sier når han får kritiske spørsmål.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Viser til etterforskningen

NRK har tidligere fortalt hvordan den norske skipslegen om bord har vært fratatt autorisasjonen. Den andre legen og de to filippinske sykepleierne hadde ikke norsk autorisasjon.

Konserndirektør for maritime operasjoner, Bent Martini, gikk også midlertidig ut av Hurtigruten Cruise sin ledelse etter utbruddet.

På direkte spørsmål rundt prosessen og kommunikasjonen internt i Hurtigruten eller med myndighetene, svarte konsernsjefen igjen at han ikke kan svare på detaljer.

– Det er igjen som jeg sa, en politietterforskning og en intern gransking. Vi kan ikke komme med disse svarene akkurat nå

– Jeg forstår godt at det er mange spørsmål rundt det, og at man ønsker svar, men det viktigste for meg i dag er å møte folk, sier Skjeldam før han avbryter intervjuet og forlater kaia i Tromsø torsdag.

Da har han til sammen brukt tre minutter av sin tid.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark