Hopp til innhold

Politiet skal undersøke koronautbruddet på Hurtigruten

Mandag skal politiet starte egne undersøkelser rundt koronautbruddet på hurtigruteskipet MS «Roald Amundsen». Både Hurtigruten og ansatte om bord i skipet risikerer straff.

MS «Roald Amundsen»

VED KAI: MS «Roald Amundsen» lå til kai i Tromsø sentrum frem til søndag kveld. Da ble skipet flyttet til Breivika havn, lenger nord på Tromsøya.

Foto: Terje Pedersen / Scanpix

– Vi har fått med oss det som har skjedd og har diskutert saken både lørdag og søndag, sier politiadvokat i Troms politidistrikt, Christian Hanssen til NRK.

Fredag ble det kjent at fire ansatte på MS «Roald Amundsen» var innlagt på sykehus med koronaviruset. Saken har vokst i omfang.

Totalt 36 ansatte og fire passasjerer er smittet. Fortsatt venter flere hundre av de 386 passasjerene på sine prøvesvar.

Hurtigruten har innrømmet at de ikke har fulgt Folkehelseinstituttets retningslinjer i forbindelse med utbruddet.

Mandag skal politiet i Tromsø starte sitt arbeid.

Bøter og fengsel

– Vi kommer til å gjøre en vurdering om vi skal opprette en sak. Sannsynligvis kommer vi til å opprette en undersøkelsessak, sier politiadvokat Christian Hanssen.

– Da skal vi skaffe informasjon om hva som har skjedd. Videre skal vi vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning av et mulig straffbart forhold, sier han.

Riksadvokaten sendte i mars ut sine retningslinjer for hvordan brudd på smittevernloven skal håndheves.

Dersom det viser seg at Hurtigruten har brutt smittevernloven i denne saken, risikerer de å bli bøtelagt. Skulle det være enkeltpersoner som har brutt loven, risikerer de bøter eller fengsel.

– Vi har hatt få slike saker, så det er vanskelig å anslå eventuell straffeutmåling nå, sier Hanssen.

Han understreker at de ennå ikke har tatt stilling til om det er snakk om et mulig lovbrudd.

Hurtigruten lover å samarbeide med politiet, når undersøkelsene starter på mandag.

– Ikke fokus

– Vi samarbeider tett med FHI, Tromsø kommune, smittevernmyndighetene og andre aktører. Vi kommer selvsagt også til å samarbeide med politiet og er tilgjengelige for dem når de måtte ønske. Det aller viktigste nå er å følge opp alle som er berørt, og bidra til å spore og begrense smitten, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten.

Margrethe Kristiansen er avdelingsdirektør for helse om omsorg i Tromsø kommune. De har ikke vurdert hvorvidt kommunen skal anmelde Hurtigruten.

– Dette må vi komme tilbake til. Vårt fokus til nå har vært å få kontroll på smittespredningen og å bistå Folkehelseinstituttet.